ΑΦΗ ΕΠ ΑΦΗ σε καιρούς απόστασης

Διημερίδα του Κέντρου Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας

| 20/10/2020
Αυτό που συμβαίνει στο παρόν μας είναι πως δεν είμαστε σε θέση να βιώσουμε συνθήκες που έως τώρα θεωρούσαμε δεδομένες στην καθημερινότητά μας. Στην περίοδο που βιώνουμε τους περιορισμούς αυτής της πανδημίας, όπου έχει γίνει πλέον η πραγματικότητά μας, παρατηρούμε ότι η έλλειψη αφής και άλλων μορφών στοργικής συμπεριφοράς δυσχεραίνουν την ψυχική μας υγεία.
.
Αυτή η “πείνα του δέρματος”, με άλλα λόγια η στέρηση αγάπης, που σχετίζεται με μια σειρά ψυχολογικών και σωματικών επιπτώσεων, μπορεί να συνδεθεί με το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά.
.
Μια νέα τάξη πραγμάτων εμφανίστηκε και καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια αβεβαιότητα, σε μια αναμονή, στην απόσταση και σε περιορισμούς.
.
Σε αυτήν τη διημερίδα του Κέντρου Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας αποφασίσαμε να ταΐσουμε την ψυχή και τις αισθήσεις μας, ώστε να φροντίσουμε και να ακούσουμε το δυσκολεμένο μας εαυτό, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης και αυτοφροντίδας αλλά και τον εσωτερικό μας θεραπευτή ,που μας βοηθάει να συγχρονιζόμαστε με ό,τι έρχεται.
.
Στον όμορφο χώρο του Μύρτιλλο καφέ, όπου θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, σας καλούμε να απολαύσετε τους εαυτούς σας με την χρήση διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Στον χώρο, όπου βρίσκεται σε ένα όμορφο πάρκο, υπάρχει καφέ και φαγητό.
.
Στόχος μας είναι στη 2ημερίδα να ενεργοποιήσουμε πεδία του εαυτού μας και του σώματός μας που έχουν μπλοκάρει και αλλοιωθεί σε αυτήν την περίοδο που ζούμε.
.
ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: [email protected], και στο 6988378627
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Μεμονωμένο workshop 30 ευρώ και κόστος όλης της 2 ημερίδας 175 ευρώ πλέον ΦΠΑ
.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 21/11:
.
9.30-10.00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
.
10.00-12.00 ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αισθήσεις: Οι σωματοφύλακες της Επαφής – Αισθητηριακή Νοημοσύνη *,
Μαίρη Κάρδαρη, Δραματοθεραπεύτρια
Πώς μπορώ να αγκαλιάσω με τη φωνή μου, να φιλήσω με τα μάτια μου, να χαϊδέψω με μια μυρωδιά; Οι υπόλοιπες αισθήσεις μας, υποστηρίζουν την αφή και μας βοηθούν να αναπλαισιώσουμε την αίσθηση της επαφής σε καιρούς απόστασης. Αξιοποιώντας την αισθητηριακή μας κληρονομιά και δημιουργώντας την κληρονομιά που θέλουμε, ανακαλύπτουμε τους τρόπους να αλληλεπιδρούμε αλλιώς και να τους χρησιμοποιούμε προς όφελος μας στην καθημερινότητα.
.
12.30-14.00 ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το σώμα κάτω από τη μάσκα:
Θέσεις, αντιθέσεις, διαθέσεις, προσθέσεις, επιθέσεις *,
Ευρώπη Σταυροπούλου, Χοροθεραπεύτρια
Κάτω από την κοινωνική μάσκα που συστηνόμαστε υπάρχει ένα σώμα που δεν κρύβεται, μιλάει, τοποθετείται και νιώθει αυθεντικά. ‘Ένα εργαστήρι κίνησης για τη συμβολική χειρονομία, το κοίταγμα, το καθρέφτισμα, τον άλλον μέσα από την κίνησή μου, την θέση μου στο κοινωνικό σύνολο, τη διάθεση μου σε σχέση με τον άλλο όπως και τη γιορτή της συνάντησης. Πόση επαφή χωράει στην απόσταση; Ελάτε να το χορέψουμε!
.
14.20-16.15 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΙΑΝΟΣ: Αγγίζοντας και αναπλάθοντας τον εαυτό μου *,
Γιώργος Τσεριώνης, Εικαστικός
Συμμετέχοντας σε μια διαδικασία παιχνιδιού, με την επαφή των χεριών με τον πηλό δημιουργούμε μια πρωτόγονο σύνδεση με το υποσυνείδητο και τα αρχέγονα ένστικτα. Μέσα από τη συμβολική εικόνα του Ιανού οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη διπλή τους ταυτότητα, την πραγματική και την ιδεατή. Σε μια εποχή που δε μπορούμε να αγγίξουμε ελεύθερα, ο ίδιος ο συμμετέχοντας αγγίζει και αναπλάθει τον εαυτό του.
16.45-18.15 ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Περιμένοντας το Γκοντό: Προσδοκία – Πραγματικότητα, Περιορισμός – Ελευθερία, Ρευστότητα – Βεβαιότητα *,
Αναστάσης Σπηλιάδης, Ψυχολόγος, Συστημικός ψυχοθεραπευτής
Σε μια περίοδο πανδημίας, όπου η αναμονή και ο εγκλωβισμός κυριαρχούν, τα λόγια του Μπέκετ φωνάζουν πιο δυνατά από ποτέ:
«Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς!… Τίποτα δε συμβαίνει, κανένας δεν έρχεται, κανένας δε πηγαίνει, είναι τρομερό!!!!».
Εστιάζοντας σε μια σχετικότητα της αντίληψης της ύπαρξης, του χρόνου, αλλά και της ανθρώπινης ουσίας, μένουμε στην παραδοχή του ότι δε γνωρίζουμε ακριβώς ούτε εμείς αλλά ούτε και ο Μπέκετ ποιος είναι ο Γκοντό – το μέλλον, η ευτυχία, η ελευθερία, η αποδοχή και η βεβαιότητά μας.
* Συνδημιουργός και συντονίστρια στα workshops της ημέρας η Λουκία Αποστολίδη, MSc Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια, Συνιδρύτρια του ΚΕΣΥΨΕ
.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22/11:
.
10.30- 12.00 ΣΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είμαι ασφαλής στο σώμα μου; Mια ψυχοσωματική προσέγγιση* , Γρηγόρης Καρανικολός, Σωματοθεραπευτής, Feldenkrais Practitioner.
Είμαι ασφαλής; Αν ναι, μπορώ να δοκιμάσω. Σε ποιες θέσεις το σώμα μου μου παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια; Σε ποιες όχι; Πώς μπορώ μέσω της συνειδητής κίνησης να αποκτήσω περισσότερη εμπιστοσύνη μέσα μου και να τη μεταφέρω στην ζωή μου;
.
12.30-14.30 ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Επαφή με τον θεραπευτή μέσα μας σε στιγμές κρίσεις *,
Μαρίλη Τοπούζογλου. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης.
Όλοι έχουμε μέσα μας έναν εσωτερικό θεραπευτή που μας καθοδηγεί και μας βοηθάει. Πολλές φορές δεν έχουμε επίγνωση αυτού και με την χρήση της τέχνης θα δούμε πώς αυτός ο θεραπευτής μέσα μας, μπορεί να μας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές. Σε αυτό το εργαστήριο θα εξερευνήσουμε την δύναμη της Τέχνης στην θεραπεία και απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τον Εαυτό και τις δυνατότητες του. Μέσα από το καλλιτεχνικό δημιούργημα, κάθε συμμετέχων θα πάρει ένα καθρέφτισμα για τις ικανότητες και τα δυνατά του στοιχεία, καθώς και πώς να τα επιστρατεύει σε στιγμές κρίσεις.
.
15.15- 17.00 ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ
Τελετουργικό Κλείσιμο ΤΟΤΕΜ: Το συλλογικό αποτύπωμα της απόστασης * Γιώργος Τσεριώνης, Εικαστικός.
Μια γιορτή που θα εμπεριέξει τις ανάγκες και τη δημιουργία όλων μας με ένα κοινό μεταβατικό αντικείμενο στη μέση, ΤΟ ΤΟΤΕΜ, που θα μας ανατροφοδοτεί προσφέροντας μας δύναμη, ασφάλεια και φροντίδα. Μετατρέπουμε τον εσωτερικό μας κόσμο σε έργο τέχνης, αφήνοντας το δικό μας αποτύπωμα στο συλλογικό τοτέμ.
* Συνδημιουργός και συντονίστρια στα workshops της ημέρας η Λουκία Αποστολίδη, MSc Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια, Συνιδρύτρια του ΚΕΣΥΨΕ
.
.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ
.
Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγος (Φ.Π.Ψ, κατεύθυνση Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ), με MSc στην Ψυχολογία της Υγείας (London Metropolitan University) και PGCert στην Ψυχολογία των Εξαρτήσεων (London Southbank University). Είναι Συστημική- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια ξεκινώντας το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής της στο Tavistock & Portman Clinic του Λονδίνου όπου ολοκλήρωσε το PGDiploma. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα στο ΕΠΙΨΥ, στο Ιατρείο της Οικογένειας όπου δούλευε στο θεραπευτικό του πλαίσιο με οικογένειες. Τέλος, είναι Δραματοθεραπεύτρια, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή της στο Ινστιτούτο Αιών. Στο Λονδίνο έχει εργαστεί στο Wimbledon Guild, ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο τμήμα Οικογενειακής Θεραπείας. Έχει υπάρξει σύμβουλος σε δημόσιο σχολείο για παιδιά σχολικής ηλικίας σαν μέλος του Place2Be. Στην Ελλάδα έχει εργασθεί στη διαχείριση ομάδων Δραματοθεραπείας στον ΟΚΑΝΑ και στο ΚΕΘΕΑ. Είναι συνιδρύτρια και επιστημονική συνεργάτης του ΚΕΣΥΨΕ, όπου και ιδιωτεύει κάνοντας ατομική, οικογενειακή και ομαδική ψυχοθεραπεία. Είναι εξωτερική συνεργάτης στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, στο τμήμα Παιδικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη αλλά και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη όπου δημιουργεί προγράμματα για παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (ΒPS).
.
Γρηγόρης Καρανικολός. Σωματικος ψυχοθεραπευτης με την μέθοδο της Βιοσυνθεσης (Ελληνικό κέντρο Βιοσυνθεσης) Χαλάνδρι. Σπουδές στην Γερμανία στην μέθοδο Feldenkrais. Εργάζεται ιδιωτικά παρέχοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
.
Μαίρη Κάρδαρη, Ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στην Δραματοθεραπεία (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών), Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Εκπαιδευόμενη με υποτροφία στο Playback Theater (Centre for Playback Theater New Paltz New York, κάτοχος διπλωμάτων Core training και Conducting). Έκανε σπουδές θεωρητικών της μουσικής, κλασικής κιθάρας, μοντέρνου τραγουδιού και δραματοποιημένου τραγουδιού (Ωδείο Φίλιπος Νάκκας) και Οικονομικών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Συντονίζει θεραπευτικές και καλλιτεχνικές ομάδες καθώς και σεμινάρια/εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Έχει εργασθεί σε κλινικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά πλαίσια και δομές με πληθυσμό εξαρτημένων ατόμων, ψυχωσικό πληθυσμό, άτομα με αυτισμό και νοητική στέρηση, προσφυγικό πληθυσμό και εργαζόμενους στο προσφυγικό πεδίο (Ξενώνας ΕΠΑΨΥ Αριάδνη, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ,ΕΑΤΑ Δήμου Αθηναίων, ΚΔΑΠ Δήμου Ζωγράφου, κ.α.). Συνεργάζεται με δημόσια και ιδιωτικά κέντρα υπηρεσιών ψυχικής υγείας (ΚΕΨΥΑΚ, Άερτον κ.α.) και από τον Σεπτέμβρη του 2019 είναι ελεύθερη επαγγελματίας ψυχοθεραπεύτρια πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ιδιωτικά.
.
Αναστάσης Σπηλιάδης. Eίναι Ψυχολόγος (MSc, Westminster University), Συστημικός και Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής (MSc και PGCert με άριστα, King’s College London), κλινικός επόπτης συστημικής κατεύθυνσης (PGCert, Tavistock Centre, London) και υποψήφιος διδάκτορας ψυχολογίας (PhD Cert) και επισκέπτης λέκτορας του Kings College London. Έχει πτυχία επικοινωνίας (ΕΚΠΑ) και διοίκησης οργανώσεων (MSc Imperial College London). Εργάστηκε για πέντε χρόνια στο Gender Identity Development Service στην κλινική Tavistock του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διηύθυνε την υπηρεσία Οικογενειακής Θεραπείας & Συμβουλευτικής για εφήβους και οικογένειες με δυσκολίες στην ανάπτυξη της ταυτότητας φύλου τους. Άρθρα του έχουν εκδοθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάζει συχνά μελέτες και εργαστήρια σε πανεπιστήμια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει συχνά σε επιστημονικές και συμβουλευτικές επιτροπές, με πιο πρόσφατη αυτή της σύμπραξης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με το Pod.gr για την παραγωγή των επεισοδίων της σειράς podcast Sex Education που απευθύνεται σε νέους 16+ ετών. Είναι συνιδρυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας ID-CAT (Identity Development Consultation Training) που εκπαιδεύει ψυχολόγους και ψυχιάτρους σε θέματα σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, το ψυχικό τραύμα, σεξουαλικότητα και ταυτότητα φύλου. Δουλεύει στο Maudsley Hospital του Λονδίνου και ιδιωτικά στην Αθήνα και το Λονδίνο.
.
Σταυροπούλου Ευρώπη – Χοροθεραπεύτρια
Η Ευρώπη Σταυροπούλου ασκεί τη Χοροθεραπεία (GADTsr) από το 2004, απέκτησε πρακτική εκπαίδευση στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής του Δήμου Ψυχικού και στη συνέχεια στο ΚΕΘΕΑ και στο σωματείο για την απεξάρτηση «Θησέας». Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στην Ashtanga και την Ιyengar yoga. Έχει συνεργαστεί με τις «Μικρές Ιστορίες», έναν χώρο δημιουργικής έκφρασης για παιδιά, το κλειστό πρόγραμμα του 18 Άνω στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, το καλλιτεχνικό δίκτυο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ και συμμετείχε σε ομαδικές δράσεις με εργαστήρια και δρώμενα με σκοπό την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων (Μικρό Φεστιβάλ Χορού Ύδρας, Παιγνιόθεν, Μουσείο Ελλην. Παιδικής Τέχνης κ.ά). Παράλληλα ασκεί τη χοροθεραπεία σε ομαδική και ατομική βάση.
Το διάστημα 2016-2019 συμμετείχε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε το 18 Άνω για επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής Υγείας δίνοντας εργαστήρια Χοροθεραπείας. Είναι μέλος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας και είχε διοικητικό ρόλο σ΄αυτήν, ως μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής ενώ πλέον διδάσκει Χορορυθμική θεραπεία στο πλαίσιο του τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος της Ένωσης.
.
Μαρίλη Τοπούζογλου. Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης και εκπαιδευόμενη Επόπτρια μέσω τέχνης. Εργάζεται ιδιωτικά στον φιλόξενο χώρο της, όπου παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης σε ενήλικες και εφήβους, εποπτεία σε ψυχοθεραπευτές, καλλιτεχνικά μαθήματα και εργαστήρια. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International, πιστοποιημένη Coach και μέλος του συλλόγου Περιγεννητικής ψυχολογίας και υγείας. Έχει εκπαιδευτεί στην Εφηβική Ψυχιατρική στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ειδική Αγωγή στο ΕΚΠΑ. Συνεργάζεται από το 2016 με τον Dr Avi Goren Bar και το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών ως μέλος της διδακτικής και εποπτικής ομάδας. Οργανώνει την εκπαίδευση του Jungian Coaching School στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων εκφραστικών θεραπευτών & Jungian Coaches, μέλος της European Federation of Art Therapy και της International Expressive Arts Therapy. Συντονίζει εργαστήρια σε συνέδρια και σε χώρους ψυχικής υγείας.
.
Γιώργος Τσεριώνης. Σπούδασε στην Σχολή “Βακαλό” και στον όμιλο “Τέχνης και Φιλοσοφίας”. Ασχολείται με την κεραμική, τη γλυπτική, και τις εγκαταστάσεις. Έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα ,Αυστρία, Τουρκία, Γερμανία, Βοσνία, Κίνα. Παράλληλα έχει επιμεληθεί τις παρακάτω εκθέσεις: “Unexpected Expedition”, (Remap 2, 2009), “Descending Utopia-New Realities” (About,2012),”The distant relative of a blind man” (About,2012), “The Cabinet” (Remap 4,2013),”Save” (ξενοδοχείο Πίνδαρος,2013),”Athens in a tank”,(Space 52,2018). Έργα του βρίσκονται στις ακόλουθες συλλογές: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογή Kωστάκη) ,Μουσείο Μπενάκη, Συλλογή Citibank ,Συλλογή Alpha Bank ,ACG Art του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος , Συλλογή Κοπελούζου, Συλλογή Benetton, Συλλογή Φλωρίκα Κυριακοπούλου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος της ομάδας Provo Principles (2011-… ).

.