Αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη

«ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema», Παρασκευή 22 Απρίλη, στις 8 μμ.

| 20/04/2016

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη, Ροβήρο Μανθούλη, διοργανώνεται στον κινηματογράφο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής) την Παρασκευή 22 Απρίλη, στις 8 μμ., για την 60χρονη προσφορά του στον κινηματογράφο, με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή της ταινίας «Master class για τη σκηνοθεσία» και θα συνεχίσει με την ταινία «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια».

Ο Ροβήρος Μανθούλης τιμήθηκε στις 18 Απρίλη με το αργυρό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων για την προσφορά του στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σύντομες αναφορές στον σκηνοθέτη, που θα είναι παρών, και τις ταινίες του θα κάνουν ο ποιητής, Τίτος Πατρίκιος, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιανόπουλος και ο Θέμης Ροδαμίτης.

«Master class για τη σκηνοθεσία»: Η «παρέμβαση» αυτή έγινε σαν εισαγωγή σ’ έναν κύκλο ταινιών του Ρ. Μανθούλη που προβλήθηκαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Αργότερα προβλήθηκε σε κινηματογραφικές λέσχες, στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου και, σε αγγλική γλώσσα σ΄ένα διεθνές σεμινάριο για τον κινηματογράφο που έγινε στα Χανιά. Κεντρικό θέμα είναι η σύγκρουση ανάμεσα στη σκηνοθεσία και στη σκιά της που ενίοτε μειώνει την “υποταγή” του θεατή στα δρώμενα της ταινίας που παρακολουθεί. Η “σκηνοθεσία” δεν πρέπει να σκοτώνει την σκηνοθεσία. Ο σκηνοθέτης πρέπει να παραμένει αθέατος. Η σκηνοθεσία αποβλέπει πάντα σε ένα είδος μαγείας που επιτρέπει στο θεατή να αισθάνεται ότι η ταινία είναι «réelle», σαν «να γυρίστηκε μόνη της».

«Μπλουζ με σφιγμένα δόντια»: Είναι ο ελληνικός τίτλος της ταινίας που έδωσε ο Σωκράτης Καψάσκης όταν την πρόβαλε σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, στο κινηματογράφο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ» που είχε ιδρύσει. Ο γαλλικός τίτλος είναι «LE BLUES ENTRE LES DENTS», εμπνευσμένος από τα λόγια ενός μλούζμαν, στην ταινία, που σημειώνουν ότι τα μπλουζ δεν αθώα. Ο Μαύρος τραγουδιστής κρύβει συχνά τα πολιτικά του συναισθήματα μέσα στα ερωτικά του. Για να αποφύγει τη λογοκρισία. Η ταινία είναι η πρώτη που έγινε στην Αμερική – και παγκοσμίως – με θέμα τα μπλουζ στη ζωή του γκέτο. Γυρίστηκε στο Χάρλεμ μέσα σε μια πραγματική οικογένεια που “παίζει” την ίδια τους τη ζωή. Η ντοκουμενταρίστικη μεταχείριση  της «φιξιόν» επιτρέπει τη ένταξη στην ταινία (90 λεπτών) των πιο μεγάλων μπλούζμαν, στα γκέτο και στις φυλακές από άκρη σε άκρη των Η.Π,Α.

«Καλύτερη ταινία της Χρονιάς» στο Βέλγιο από την Ένωση Κριτικών, μαζί με την «Μαρία Μπράουν» του Φασμπίντερ, «Στις 10 καλύτερες ταινίες της Χρονιάς» παγκοσμίως στο Φεστιβάλ του Λονδίνου.