Βαρκελώνη: Ούτε αυτή τη φορά λύγισε η κατάληψη Can Vies! (βίντεο)

Ανακατάληψη και ξαναχτίσιμο, εν μέσω πανυγηρισμών

| 03/06/2014

Όπως είχατε διαβάσει κι εδώ στις 26 Μαΐου η αστυνομία της Βαρκελώνης εισέβαλλε κατ’ εντολή του δημάρχου Χαβιέρ Τρίας στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Can Vies, μία από τις παλαιότερες καταλήψεις της Βαρκελώνης στην περιοχή Σαντς. Η βίαιη εκκένωση του ελεύθερου κοινωνικού χώρου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων κατοίκων της Βαρκελώνης που συγκρούονταν καθημερινά επί πέντε ημέρες με πάνοπλους αστυνομικούς σε κεντρικές λεωφόρους και στενά δρομάκια της καταλανικής πόλης. Την 6η ημέρα τα χαμόγελα επέστρεψαν καθώς ο δήμαρχος και η αστυνομία υποχώρησαν. Τουλάχιστον άλλες δύο φορές αποφεύχθηκε η εκκένωσή του τα τελευταία χρόνια…

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε τον τρόπο που χιλιάδες αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Βαρκελώνης αντέδρασαν στην εξέλιξη που είχε ο αγώνας που έδωσαν. Ακολουθεί και ενημέρωση από το en.squat.net (μετάφραση: mpalothia):

Η πρωινή πορεία της έκτης μέρας ήταν μια μεγάλη νίκη. Μετά από 5 νύκτες εξέγερσης, το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, δήλωσε πως αναστέλλει την κατεδάφιση της κατάληψης Can Vies.

Στην πραγματικότητα οι εργασίες κατεδάφισης είχαν σταματήσει από την δεύτερη μέρα, μετά το κάψιμο της μπουλντόζας από τους διαδηλωτές. Ωστόσο, όταν έφτασε η πορεία το Σάββατο το πρωί οι χιλιάδες των ΜΑΤ δεν ήταν πουθενά.

Δεκάδες καταληψίες φορώντας κίτρινα κράνη ήταν ήδη στο χώρο της κατάληψης, δουλεύοντας για να καθαρίσουν τα ερείπια, απομακρύνοντας τα επικίνδυνα υλικά, ενώ διακόσμησαν και τον καμένο εκσκαφέα με λουλούδια.

Αφού δεν υπήρχε καμία παρουσία αστυνομίας, δημιουργήθηκε γρήγορα μια ατμόσφαιρα γιορτής, αλλά οι συλλογικότητες που στεγάζονταν στη Can Vies είχαν ριχτεί στη δουλειά για το ξαναχτίσιμο της κατάληψης. Έφτασε στην περιοχή ένα φορτηγό με τσιμέντο και μοιράστηκαν στον κόσμο εργαλεία για να καθαριστούν τα τούβλα που γκρεμίστηκαν, για να ξαναχτιστούν.

Σύντομα δημιουργήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους μισού χιλιομέτρου, που μετέφερε τα άχρηστα μπάζα χέρι με χέρι στο τοπικό δημαρχείο Sants barrio!

Υπήρχε υπαίθριο μπαρ στο δρόμο(?), το φαγητό ετοιμάζονταν και μάθαμε για τις πορείες αλληλεγγύης στην Καταλωνία, την Ιβηρική χερσόνησο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη ήταν και οι προετοιμασίες για την μεγάλη βραδινή πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης, που έχει προγραμματιστεί να είναι είτε μια αιματηρή μάχη ή μια παρέλαση νίκης, αν η αστυνομία παραμείνει μακρυά μας.

can vies (2)

Περισσότερα Άρθρα

Τα κοράκια του Πρώτου Θέματος προσβάλλουν τη μνήμη του Λουκιανού

«To Πρώτο Θέμα δεν το διαβάζω, δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και το απεχθάνομαι. Δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα.»