Γαλλία: Λαθροθήρες σκότωσαν ρινόκερο μέσα σε ζωολογικό κήπο

Ούτε φυλακισμένα δεν γλιτώνουν από τον άνθρωπο τα ζώα

| 09/03/2017

Ούτε φυλακισμένα δεν γλιτώνουν από τον άνθρωπο τα ζώα. Ένας τετράχρονος λευκός ρινόκερος έπεσε νεκρός από πυρά μέσα σε ζωολογικό κήπο του Τουαρί στη Γαλλία από λαθροθήρες οι οποίες έσπευσαν να του κόψουν με πριόνι και το ένα από τα δύο κέρατά του. Τα ρεπορτάζ από Γαλλία υποστηρίζουν ότι οι φύλακες του κήπου, όταν αντίκρισαν το θέαμα έμειναν άναυδοι και μέχρι να εντοπίσουν τους άλλους δύο ρινόκερους του κήπου σώους, έχασαν πολλά χρόνια από τη ζωή τους.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό τέτοιου είδους που αναφέρεται στην Ευρώπη. Προφανέστατα, αιτία είναι η τεράστια ζήτηση για το κέρατο του ρινόκερου σε μαύρες αγορές της Ασίας, όπου η τιμή του αγγίζει τα 60.000 δολάρια το κιλό, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από την τιμή του χρυσού. Βασικός λόγος είναι ο θρύλος για τις μαγικές του ιδιότητες, όπως πχ στο Βιετνάμ όπου πιστεύεται ότι θεραπεύει τον καρκίνο.

Εντούτοις, το ερώτημα πώς σε έναν φυλασσόμενο χώρο κατάφεραν αυτού του είδους ο εγκληματίες να εισέλθουν, να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν το άτυχο ζώο παραμένει. Το αν και σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες, επίσης παραμένει ανοιχτό.

Από την άλλη, στο ερώτημα για το ποιος είναι το καταστροφικότερο… ζώο στον πλανήτη, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία.  Είναι ο άνθρωπος. Ένα παράδειγμα, με αφορμή και τον άτυχο ρινόκερο στο Γαλλία, είναι τα τελευταία στοιχεία που κοινοποιήθηκαν για την λαθροθηρία ρινόκερων στην Νότια Αφρική.

Από μόλις 13 δολοφονίες το 2007, 10 χρόνια μετά ξεπερνάμε τις 1054 ανά έτος. Το νούμερο είναι συγκλονιστικό αν αναλογιστεί κανείς  ότι στην Αφρική, συνολικά, εκτιμάται ότι απομένουν περίπου 25.000 λευκοί και μαύροι ρινόκεροι.

Όπως όλα δείχνουν το παράνομο εμπόριο κεράτων ρινόκερου παραμένει σε άνθηση και είναι προφανές ότι το ρίσκο για τους λαθροθήρες είναι πολύ μικρό καθώς ελάχιστοι εντοπίζονται και ακόμη πιο ελάχιστοι συλλαμβάνονται και τιμωρούνται. Αντίθετα, ολοένα περισσότεροι ρινόκεροι, όπως και πολλά άλλα είδη ζώων, σπάνια ή μη, αποδεκατίζονται από ανθρώπινο χέρι για λόγους κέρδους, άγνοιας ή και απλής κτηνώδους επιδειξιομανίας.

Τα πλοκάμια του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, που συνολικά εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, μεταφέρουν μέσα σε λίγα 24ωρα ένα κέρατο από την Ευρώπη ή την Αφρική στην Ασία για να πουληθεί στη μαύρη αγορά. Και αν τα ζώα εκτελούνται εν ψυχρώ σε «προστατευόμενους» χώρους, τι να περιμένει κανείς στην αφρικανική άγρια φύση…