Γεωμετρική η αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα

Μεταξύ 2008 - 2015 αυξήθηκε κατά 40%

| 03/03/2017

Η φτώχεια αυξήθηκε κατά 40% στην Ελλάδα μεταξύ 2008 και 2015. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, την ώρα που η τρόικα (για να επιστρέφουμε στους γνωστούς δόκιμους όρους, αφήνοντας τα περί θεσμών), επέστρεψε αφού η κυβέρνηση δέχτηκε την νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων, και πιέζει, σύμφωνα με πληροφορίες, για νέα περαιτέρω μείωση των συντάξεων που βρίσκονται ακόμη πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν βασίστηκαν μόνο στο ύψος του εισοδήματος αλλά και σε άλλες παραμέτρους, όπως είναι πχ οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς και υποαπασχόληση, οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη και η παροχή χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας», τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει και αυτό το εντυπωσιακό 40%.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Κρίστοφ Σέντερ υποστηρίζει ότι από την κρίση «ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%». Κατά τον Σέντερ αυτό οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών». Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα δεν είναι η φτωχότερη χώρα μέλος της ΕΕ (ακόμη) αλλά έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα στο να γίνει. Συγκεκριμένα, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Βουλγαρία και η Ρουμανία με την Ελλάδα ν’ ακολουθεί σε μικρή απόσταση καθώς το 22,2% του πληθυσμού της βρίσκεται «σε σοβαρή υλική στέρηση».