Γιάννης Αφέντρας (Mr. Highway): "Η τέχνη πάντα ανθούσε σε εποχές δυσκολιών και κρίσεων"

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση λίγο πριν οι Mr. Highway Band ανέβουν στη σκηνή

| 10/11/2016

Οι Mr. Highway Band επιστρέφουν μετά από αρκετό καιρό στις μουσικές σκηνές της Αθήνας για μία μοναδική συναυλία πριν από την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου νέου τους δίσκου. Με την ενέργεια και την δύναμη, αλλά και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζει τις ζωντανές εμφανίσεις τους, θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο μέρος του υλικού των δύο πρώτων τους δίσκων (Is that myself, Story of my life), αλλά και αρκετά από τα καινούρια τραγούδια που ολοκληρώνουν αυτή την περίοδο.  

Μαζί τους στη σκηνή του Ίλιον Plus θα εμφανιστούν οι REVISION. Το σχήμα από την Αθήνα με τις alternative μελωδίες και την dark χροιά που τους χαρακτηρίζει θα δώσει το δικό του στίγμα στη βραδιά παρουσιάζοντας μέρος της προσωπικής του δουλειάς.  Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Jet Black, ένα από τα πολύ φρέσκα και ελπιδοφόρα συγκροτήματα της αθηναϊκής σκηνής. Με τον δυνατό ηλεκτρικό ήχο τους θα φροντίσουν να ανεβάσουν εξ’αρχής την ένταση και να μετατρέψουν τη βραδιά σε ένα rock ‘n’ roll party.

Σε αυτό το φόντο βρεθήκαμε με τον Γιάννη Αφέντρα, από τους Mr Highway σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που δείχνει αν μη τι άλλο πως σε αυτή την περίοδο *την ομολογουμένως το λιγότερο …περίεργη) μπορούν να υπάρχουν περιπτώσεις που το ταλέντο και η δημιουργικότητα συναντούν μια μετρημένη, ουσιαστική και αξιοπρεπή στάση και παρουσία…

[hr]

Ασχολείσαι με τη μουσική πολλά πολλά χρόνια. Πώς θυμάσαι το ξεκίνημα;

[hr]

Θυμάμαι σαν παιδί να αρχίζω να ανακαλύπτω διάφορες μουσικές, τις οποίες πολύ γρήγορα δεν μου έφτανε απλά να τις ακούω, αλλά ήθελα να τις παίζω κιόλας. Έτσι άρχισε η ενασχόληση με τη μουσική. Μετά οι παρέες με κοινά ενδιαφέροντα έφεραν και τις πρώτες πιο «σοβαρές» απόπειρες, τις πρώτες μπάντες, τα πρώτα τραγούδια κτλ. Γενικά, το ξεκίνημα το θυμάμαι με πολύ ευχάριστα συναισθήματα, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με φιλίες, συλλογικές απόπειρες, ομαδικές και προσωπικές ανησυχίες και το πρώτο ξέσπασμα μιας δημιουργικής αναζήτησης, η οποία  ευτυχώς δεν έχει σταματήσει καθόλου μέχρι σήμερα, αλλά συνεχίζεται με την ίδια όρεξη παρά το πέρασμα κάποιων χρόνων.

[hr]

Έχετε πλέον αρκετά χρόνια στην πλάτη σας ως Mr. Highway Band. Πες μας λίγα πράγματα για το ξεκίνημα.

[hr]

Το ξεκίνημα έγινε πριν 6 περίπου χρόνια, όταν ηχογράφησα ένα demo με κάποια κομμάτια μου με κάτι φίλους στο Βόλο. Μέσα από διάφορες συγκυρίες περίπου ένα χρόνο μετά, ήρθαμε σε επαφή οι περισσότεροι που αποτελούν σήμερα τους Mr. Highway Band.  Έτσι δημιουργήθηκε η μπάντα, αφού αμέσως ταιριάξαμε τόσο μουσικά, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινο, πράγμα που είναι και το πιο σημαντικό. Και από τότε δεν έχουμε σταματήσει σχεδόν καθόλου να δουλεύουμε μαζί και να προσπαθούμε να προχωράμε και να δημιουργούμε.

[hr]

Αν έπρεπε να βάλεις ένα πρόσημο μετά από αυτά τα χρόνια ποιο θα ήταν. Ή για να το θέσω πιο απλά. Έχουν πραγματοποιηθεί τα όνειρα που είχατε (αμιγώς μουσικά και μη) μέσα από αυτή την πορεία; 

[hr]

Το πρόσημο που θα έβαζα είναι σίγουρα θετικό. Τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ, οπότε δεν μπορώ να πω ότι τα έχουμε πραγματοποιήσει. Όμως, από αυτή την πορεία έχουμε πάρει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία πιστεύω έχουν διαμορφώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό που είναι ο καθένας μας σήμερα.  Έχουμε ζήσει καταστάσεις, έχουμε αποκτήσει εμπειρίες σε όλα τα επίπεδα της ζωής, έχουμε γνωρίσει ανθρώπους, έχουμε αλλάξει και εξελιχθεί κι εμείς οι ίδιοι. Επομένως, μόνο σαν όμορφο θα χαρακτήριζα αυτό το «ταξίδι».

[hr]

Είστε σε νέα δημιουργική περίοδο. Μίλησέ μας για την κατάσταση στο κομμάτι των δισκογραφικών σας δραστηριοτήτων.

[hr]

Μετά από δύο περίπου χρόνια δουλειάς και τρία από την προηγούμενη κυκλοφορία μας, είμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση του τρίτου μας studio album. Ο τίτλος του θα είναι «The Rebel Artist», θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017 (μετά το «Is that myself» του 2012 και το «Story of my life» του 2014) και θα περιέχει δώδεκα κομμάτια. Πρόκειται για ένα δίσκο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για εμάς, καθώς δοκιμάσαμε πολλά καινούρια πράγματα, πειραματιστήκαμε τόσο στις συνθέσεις, όσο και στον ήχο, συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά εξ’ ολοκλήρου με έναν παραγωγό (Τάσος Ιωαννίδης), ο οποίος μας άνοιξε δρόμους τους οποίους δεν είχαμε δοκιμάσει παλιότερα, καλέσαμε να παίξουν μαζί μας πάνω από 12 καλεσμένοι φίλοι – μουσικοί. Αλλά και στο εικαστικό κομμάτι ετοιμάζουμε μια αρκετά πρωτότυπη πρόταση, η οποία θα γίνει γνωστή σε λίγο καιρό. Γενικά, περιμένουμε πώς και πώς την κυκλοφορία του και την έναρξη των ζωντανών εμφανίσεων για την προώθησή του.

mrhigh2

[hr]

Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα θα περιμένουμε από εσάς λοιπόν. Κάποιος στη μουσική σας μπορεί να ακούσει από americana / country μέχρι punk rock. Θα κατατάσσατε τον εαυτό σας κάπου; Μήπως πιστεύεις ότι και αυτή η τάση είναι κάπως hype; Πώς βλέπεις μπάντες που δηλώνουν ότι παίζουν το ένα ή το άλλο μουσικό genre;

[hr]

Κατ’ αρχάς, προσωπικά, μ’ αρέσει το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ακούσει στη μουσική μας πολλά και, πολλές φορές, ετερόκλητα πράγματα. Πολλές και διαφορετικές είναι και οι επιρροές μας, οπότε αυτό είναι κάτι που βγαίνει φυσιολογικά. Από εκεί και μετά, το μόνο είδος που εγώ θα μας κατέτασσα είναι το rock γενικά,  με την πιο ευρεία έννοια, και πάλι ακόμα κι αυτό όχι απόλυτα. Θεωρώ λίγο περιοριστικό το να αυτοπροσδιορίζεσαι αποκλειστικά κάπως ή να χαρακτηρίζεσαι με τον α ή β συγκεκριμένο τρόπο. Το τι είναι για σένα αισθητικά ωραίο και τι σε γεμίζει δεν έχει να κάνει με τα είδη.

[hr]

Τι σημαίνει να φτιάχνεις τραγούδια με αγγλόφωνο στίχο στην Ελλάδα; Σκέψεις που κάνεις και κάνετε έχοντας πλέον την εμπειρία, αρνητικές ή θετικές, γι’ αυτό το κομμάτι.

[hr]

Το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών που άκουγα και ακούω είναι αγγλόφωνες, οπότε εξ’ αρχής μου βγήκε να γράψω σε αυτή τη γλώσσα. Ακούμε και πολλά πράγματα στην ελληνική, απλά εμάς μας έκατσε αυτό καλύτερα. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα θετικού ή αρνητικού, σημασία έχει ο καθένας να εκφράζει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας όποιο μέσο θέλει.

[hr]

Υπάρχει γενικότερα ένα παιχνίδι ανάμεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη τα τελευταία χρόνια .Από την παραδοσιακή μουσική στη λαϊκή και ξανά πίσω σε πιο ροκ, τζαζ, ποπ ηχοχρώματα. Χάνει ή κερδίζει σε μαγεία μια τέτοια μίξη; Εσείς έχετε και την εμπειρία της συνεργασίας με έναν από τους εκπροσώπους του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού, τον Χρήστο Θηβαίο.

[hr]

Για μένα το σημαντικό ερώτημα όσον αφορά αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στα μουσικά είδη είναι το αν εξυπηρετεί όντως κάποια καλλιτεχνική ανάγκη και αναζήτηση ή αν γίνεται κάπως επιτηδευμένα, επειδή ίσως είναι της μόδας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πρώτη περίπτωση έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα έργα, ενώ στη δεύτερη συναντάμε πολύ συχνά αυτό που λέμε “κιτς”. Όσον αφορά τη δική μας συνεργασία με το Χρήστο Θηβαίο, από εμάς έγινε στα πλαίσια του πειραματισμού, της προσπάθειας να παίξουμε και να μάθουμε και άλλα πράγματα, να δούμε και τη δική μας μουσική από μια άλλη μεριά. Το αποτέλεσμα μπορεί να το κρίνει ο καθένας, για εμάς ήταν μια ωραία εμπειρία που μας έδωσε πολλά.

[hr]

Δώσε μας τώρα αντανακλαστικά, ελληνόφωνους και αγγλόφωνους, μουσικούς ή γκρουπ που θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις σήμερα στη μουσική.

[hr]

Από ελληνόφωνους χωρίς καμία δεύτερη σκέψη οι Τρύπες. Από αγγλόφωνους ένα σωρό πράγματα. Όλο το rock του ’60 και του ’70, ο Dylan, o Νeil Young, μέχρι σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Nick Cave, η PJ Harvey. Δεν υπάρχει τέλος σε αυτή τη λίστα.

mrhighway-poster

[hr]

Νομίζω στη γενικότερη παρουσία σας υπάρχει έντονο κοινωνικό και πολιτικό στίγμα . Κατατάσσεις τον εαυτό σου σε κάποιο πολιτικό μετερίζι; Πώς βλέπεις αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αποτέλεσε ελπίδα για ένα κομμάτι κόσμου που νιώθει προδομένο… Πώς θα το σχολίαζες αυτό;

[hr]

Σαν μπάντα, αλλά και ο καθένας από εμάς, έχουμε τις απόψεις μας για ότι συμβαίνει γύρω μας και αυτό δε γίνεται να μην περνάει και στη μουσική μας, η οποία στην τελική είναι ένας από τους τρόπους που εκφραζόμαστε. Εγώ προσωπικά δεν κατατάσσω τον εαυτό μου πουθενά. Προσπαθώ απλά να έχω το μυαλό μου ανοιχτό και να αντιμετωπίζω με μια διάθεση κριτικής και αμφισβήτησης αυτό που μας παρουσιάζεται ως δεδομένο και κατεστημένο. Όσον αφορά την ελπίδα, αυτή τη βλέπω στα κινήματα, στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των απλών ανθρώπων και των λαών, στην αυτοοργάνωση. Και αυτό είναι το σχόλιό μου για το τελευταίο ερώτημα περί ΣΥΡΙΖΑ, ελπίδας και προδοσίας.

[hr]

Όλα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως συγκεκριμένων πολιτικών αναλύσεων όλοι συμφωνούν ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα. Πώς αυτό επηρεάζει πιο συγκεκριμένα τους μουσικούς και τη μουσική;

[hr]

Οι δύσκολες συνθήκες υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Η Ελλάδα είναι μία από τις περιοχές που τις βιώνει πιο έντονα και με πιο σκληρό τρόπο. Όπως αυτό επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, έτσι προφανώς επηρεάζει και τους μουσικούς, κυρίως όσον αφορά το βιοπορισμό τους και την καθημερινότητά τους. Από την άλλη, η τέχνη πάντα ανθούσε σε εποχές δυσκολιών και κρίσεων, προσφέροντας όχι μόνο καταφύγιο και παρηγοριά, αλλά και διεξόδους, εναλλακτικές, ακόμα και επαναστατικές, προτάσεις.

[hr]

Συμμετέχετε πάντως ενεργά και στην πρωτοβουλία των Αντισωμάτων; Πες μας λίγα πράγματα γι αυτό.

[hr]

Τα Αντισώματα είναι μια ομάδα που υπάρχει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Αποτελείται από μουσικούς της ανεξάρτητης σκηνής και προσπαθεί μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις να βοηθά ανθρώπους που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη, μέσω ενός ταμείου αλληλεγγύης.  Για μένα είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα της στενής σχέσης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία και είναι μεγάλη μας χαρά να είμαστε μέλη αυτής της παρέας.

Τέλος, τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο ΙΛΙΟΝ plus στις 11 Νοέμβρη, στην Αθήνα;

Για μας, είναι μια συναυλία που την περιμένουμε με ανυπομονησία, καθώς πάει καιρός από την τελευταία αθηναϊκή μας εμφάνιση. Θα παίξουμε τραγούδια από τους δύο πρώτους δίσκους μας, κάποιες επιλεγμένες διασκευές, αλλά, και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς, αρκετά από τα νέα μας κομμάτια που θα περιλαμβάνονται στο δίσκο που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Επομένως, είναι ένα live με αρκετό ενδιαφέρον και θα χαρούμε να δούμε εκεί όλους τους φίλους μας.

mrhigh

  • Ινφο: Ίλιον Plus, Πατησίων & Κοδριγκτώνος 17 / Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 / Ώρα: 20.30 / Είσοδος: 6 ευρώ