"Να μετατρέψουμε τα σχολεία μας σε ανοιχτές αγκαλιές για τα παιδιά των προσφύγων"

Ανακοίνωση δασκάλων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου

| 19/09/2016

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει λάβει αποφάσεις για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση και έχει δηλώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη στους ανθρώπους που βρέθηκαν στη χώρα μας εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στις δικές τους χώρες. Ο σύλλογος εκπαιδευτικών “Αριστοτέλης” πρωτοστάτησε στο να διεκδικηθεί η ισότιμη παρουσία των παιδιών από άλλες χώρες στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, ενώ μέλη του, όπως και από άλλους συλλόγους, ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή που έφταναν οι πρόσφυγες στα λιμάνια και τους πρώτους χώρους που “διέμεναν” κατά χιλιάδες για να προσφέρουν φαγητό και ό,τι χρειαζόταν ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να επιβιώσουν.

Μετά την κατάπτυστη ανακοίνωση κάποιων συλλόγων γονέων ότι αρνούνται να δεχτούν τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά τους, οι δάσκαλοι ενός από αυτά τα σχολεία, διαχωρίζουν τη θέση τους και δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε όλα τα παιδιά. 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

Ωραιόκαστρο 18-9-2016

Εμείς, δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να διαχωρίσουμε τη θέση μας από την απόφαση που πήραν ορισμένοι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Ωραιοκάστρου και με την οποία αρνούνται να δεχτούν τα προσφυγόπουλα στους χώρους των σχολείων. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι στο να μετέχουν τα παιδιά των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμα δηλώνουμε έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέματα που θα προκύψουν από αυτή την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία μας και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση λύσεων.
Επίσης δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην στάση αλλά και στις δηλώσεις ορισμένων θεσμικών παραγόντων του τόπου, που μόνο σύγχυση και πανικό προκαλούν στους γονείς των μικρών μαθητών μας χωρίς να δίνουν καμία απάντηση στα εύλογα ερωτήματά τους.
Έχουμε καθήκον να μετατρέψουμε τα σχολεία μας σε ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των προσφύγων καθώς και να αναλάβουμε υποστηρικτικές δράσεις για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα.