Δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη μέσα στο 2017

Χιλιάδες όσοι πνίγηκαν, τυχαία ή όχι, στην Μεσόγειο

| 05/07/2017

Ανησυχία και οργή προκαλεί η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σχετικά με τους πρόσφυγες που κατάφεραν και πέρασαν τα καθόλου φιλόξενα ευρωπαϊκά σύνορα μέσα στο 2017. Παρά τις τεράστιες ροές προσφύγουν που κρατούνται είτε σε χώρες με αμφίβολο καθεστώς, όπως η Τουρκία, ή σε προσφυγικούς καταυλισμούς που υπερχειλίζουν στις φτωχότερες χώρες, μόλις 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, το ταξίδι σταμάτησε απότομα για 2.247 από αυτούς, στην Μεσόγειο.

Αρχικά, ο ΔΟΜ είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των αφίξεων φτάνει τις 95.768. Η διαφορά με τα σημερινά στοιχεία εξηγείται από την επικαιροποίηση των δεδομένων της Ισπανίας. Έτσι, τα τελικά νούμερα διαμορφώνονται ως εξής: Περισσότεροι από 85.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία και σχεδόν 9.300 στην Ελλάδα, ενώ στην Ισπανία βρίσκονται σχεδόν 6.500.

Για την αντίστοιχη περίοδο το 2016, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου ως τις 3 Ιουλίου, οι αφίξεις στην Ευρώπη ήταν διπλάσιες. Συγκεκριμένα ο ΔΟΜ είχε καταγράψει 231.503 αφίξεις.

Η διαφορά φέτος είναι ότι σχεδόν το 85% των προσφύγων φτάνουν στην Ιταλία, ενώ πέρυσι οι περισσότεροι κατέληγαν στην Ελλάδα.

Ο ΟΗΕ παραμένει ανίσχυρος  να βοηθήσει αποτελεσματικά τους πρόσφυγες, και έτσι αρκείται σε εκκλήσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών των πλούσιων κρατών της Ευρώπης, ελπίζοντας σε κάτι που η βόρεια Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει με την στάση της πως δεν θα κάνει.

Πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρώμη, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Ουίλιαμ Λέισι Σουίφτ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν τις χώρες της νότιας Ευρώπης να υποδεχθούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που διασώζονται στη θάλασσα.

Το θέμα αυτό «δεν μπορεί να θεωρείται πρόβλημα μόνο της Ιταλίας, αλλά ένα ζήτημα όλης της Ευρώπης», τόνισε.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr