Ανεξαρτησία κηρύττει η Καταλονία- Με εκλογές και απειλές απαντά ο Ραχόι

Η κρίση ανάμεσα στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη πλέον δεν γίνεται να κοπάσει με συνταγματικές διαδικασίες.

| 28/10/2017

Η κρίση ανάμεσα στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη πλέον δεν γίνεται να κοπάσει με συνταγματικές διαδικασίες. Όταν, την προηγούμενη βδομάδα, ενεργοποιήθηκε το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες του καταλανικού κοινοβουλίου στην ισπανική κυβέρνηση, η απάντηση της Καταλονίας ήταν η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας.

Τώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι,  με διάγγελμα του ανακοίνωσε ότι διαλύει το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας  και προκηρύσσει εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

 Ο δεξιός πολιτικός προσπάθησε να ξεκαθαρίσει πως με αυτόν τον τρόπο δεν επιθυμεί να θίξει το αυτοδιοίκητο της περιοχής (το οποίο ουσιαστικά το επικυρωμένο από την ολομέλεια της Γερουσίας άρθρο 155 καθιστά ανούσιο), αλλά να επαναφέρει την νομιμότητα. Ταυτόχρονα, δεν δίστασε να τονίσει ως η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι καταστροφική.

Το εγχείρημα του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει και το να κηρυχθεί παράνομη η  κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και η κυβέρνηση της Καταλονίας. Οι εκκαθαρίσεις ξεκίνησαν από τον αρχηγόςτ ης καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα διαδικασία δίωξης των Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της Καταλανικής ανεξαρτησίας ψήφισαν 70 βουλευτές. Δέκα βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 2 βουλευτές λευκό. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το πλήθος που ήταν μαζεμένο έξω από το κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από το TVXS