Διάχυση τρόμου: Φορτηγό «σαρώνει» πεζούς στη Στοκχόλμη

Οι σουηδικές αρχές μιλούν για τρομοκρατική επίθεση

| 07/04/2017

Όπως φαίνεται η Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 ξεκίνησε πολύ άσχημα και ανησυχητικά με την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά βάσης ελεγχόμενης από τη Ρωσία στη Συρία και συνεχίζεται εξίσου άσχημα με την επίθεση στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, νωρίς το απόγευμα. Τα δύο γεγονότα, ακόμη και αν είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους, αναμφίβολα δημιουργούν μια αίσθηση συνολικής αναστάτωσης, ανησυχίας και φόβου, από άκρη σε άκρη, καθώς το ένα έρχεται να προστεθεί στο άλλο εντείνοντας την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά συνολικά. Βέβαια στην, πάλαι ποτέ, ήρεμη Σουηδία, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα  ρατσιστικής βίας και επιθέσεων τον τελευταίο καιρό όπως και ορισμένων μοναχικών δραστών που διεκδίκησαν λίγη «δόξα» του ISIS.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet, ένα λεωφορείο έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων σε κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης νωρίς το απόγευμα. Μέχρι στιγμής σουηδικές πηγές επιβεβαιώνουν φέρονται να επιβεβαιώνουν τρεις νεκρούς ενώ οι τραυματίες μετρώνται σε δεκάδες, με αρκετούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά την επίθεση στους πεζούς, το λεωφορείο κατευθύνθηκε στο κατάστημα Ahlens όπου και σταμάτησε και στη συνέχεια έπιασε φωτιά.  Μετά από απειλές για βόμβες, εκκενώθηκε και ο κεντρικός σταθμός της Στοκχόλμης ενώ  οι αρχές κάλεσαν όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις επόμενες ώρες το κέντρο της πόλης.

Οι πληροφορίες ότι έγινε ήδη μία σύλληψη δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί, ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια επίσημη ανάληψη ευθύνης.