Διαβάζοντας την Ευστοχία Υλικού του Αλέξανδρου Στεργιόπουλου

Παρουσίαση 14 Οκτωβρίου στο Polis Art Café, από εκδόσεις Ιωλκός

| 13/10/2018

 

Η επανάληψη της τραγωδίας. Η αγωνία πώς θα ντυθούν οι καινούργιες λέξεις. Η αέναη κίνηση των αστρικών νημάτων. Η συμφιλίωση με την ανάφλεξη.  Η έκλειψη της ενέργειας. Η έκρηξη του προϊόντος. Η ευστοχία υλικού.

Υλικό στα χέρια του Στεργιόπουλου οι αγαπημένοι του ποιητές και αγαπημένες του ποιήτριες: η Κατερίνα Γώγου, ο Ελύτης, ο Ρίτσος. Ο Καρυωτάκης. Μέσα από εικόνες μεσημεριού στην πόλη, εικόνες επιβίωσης, εικόνες αποσύνθεσης. Η τρίτη ποιητική συλλογή τού Αλέξανδρου Στεργιόπουλου παρουσιάζει υπάρξεις ετερόφωτες μα και θηρία, ανθρώπους που ψάχνουν πάντα τον τρόπο να βρυγχηθούν. Η ποίηση πάντα μας οδηγεί στο βάθος των πραγμάτων, εκεί όπου βρίσκεται η πιο μικρή αφορμή της ύπαρξης, εκεί που ανακαλύπτουμε ότι ο κάθε στίχος τελικά μιλάει για μας, για έναν-έναν, μία-μία ξεχωριστά. «Τι βάσανο να τραβάω ένα φωνήεν/και να μην με ακούει κανείς;» Γράφουμε ποίηση για να ακουστούμε, για να τραβάμε τα φωνήεντα όσο θέλουμε, για να δίνουμε σώμα στη φωνή μας. Και οι φωνές μας συναντιούνται, σε μια απόκοσμη προσευχή για αυτό που πεθαίνει και αυτό που γεννιέται. Η ποίηση είναι που μας κάνει να νιώσουμε κομμάτι του κόσμου αυτού, κομμάτι της ιστορίας, κομμάτι των δρόμων μιας πόλης. Είναι αυτή που μετατρέπει τη σκέψη σε συναίσθημα φανερώνοντάς μας ότι ο νους και η ψυχή είναι τελικά το ίδιο πράγμα, κόντρα σε όποια θεωρία προσπαθεί να εξαγνίσει το ένα έναντι του άλλου.

Έχει κάτι επαναστατικά γενναίο η ποίηση. Και ο Στεργιόπουλος το κάνει αντιληπτό στους στίχους του. Και μας συλλαβίζει την πιο γενναία προτροπή:

Κράτα τον ιδρώτα

πάνω σου

και ύστερα πέσε στη φωτιά

Είναι τιμή η προτροπή αυτή από έναν πιστό συνεργάτη του Περιοδικού, του οποίου τα κείμενα για τα βιβλία και η στήλη Πριν τη λευκή σελίδα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή.

Σας καλούμε κι εμείς, μαζί με τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ στην παρουσίαση του βιβλίου «Ευστοχία υλικού» του Αλέξανδρου Στεργιόπουλου στο «Polis Art Café» (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο «Στοάς Βιβλίου», Αθήνα) την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 στις 20:00. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Βίκυ Κατσαρού (Ποιήτρια, επιμελήτρια εκδόσεων). Ποιήματα θ’ απαγγείλει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.