Διαμαρτυρία στην ισπανική πρεσβεία για τον Πάμπλο Χασέλ: «Όχι» στην λογοκρισία, από την Αθήνα μέχρι την Μαδρίτη!

«Η Τέχνη δεν είναι εγκληματίας, όχι στην τέχνη της λογοκρισίας»

| 01/03/2021

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας, στην Δ. Αεριπαγίτου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας συλλογικοί φορείς των καλλιτεχνών, απαιτώντας την απελευθέρωση του Καταλανού ράπερ, Πάμπλο Χασέλ, και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις, από την Βαρκελώνη μέχρι την Μαδρίτη, ενάντια στην καταστολή και την λογοκρισία στην τέχνη.

Λυρικοί καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, εκπροσωπώντας σωματεία και παρατάξεις, συγκεντρώθηκαν έξω από τον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη και πορεύτηκαν με συνθήματα μέχρι την ισπανική πρεσβεία λίγο πιο πάνω, πίσω από τα πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, με την φράση του Μπρεχτ, «Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;», και του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα.

 

«Η Τέχνη δεν είναι εγκληματίας, όχι στην τέχνη της λογοκρισίας», «Δεν σκύβουμε κεφάλι ούτε με τρομονόμο, γιατί εμάς το δίκιο μας έβγαλε στον δρόμο» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν και πικέτες με το αίτημα «Όχι στην λογοκρισία, ελευθερώστε τον Χασέλ», στα αγγλικά και τα ισπανικά.

Φτάνοντας στην πρεσβεία, οι καλλιτέχνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μακράν αναντίστοιχα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας σε σχέση με μια παράσταση διαμαρτυρίας με στόχο να αφήσει ένα ψήφισμα. Μέχρι διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ είχαν παραταχθεί πίσω από τους αστυνομικούς της «Ομάδας Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων», λες και ο Ισπανός πρέσβης «απειλούνταν» από τους μουσικούς, τους μικρομηκάδες και τους τενόρους.

 

Από το έργο τους σίγουρα. Αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν τα ΜΑΤ…

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών άφησε το ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τις χιλιάδες υπογραφές στην Πρεσβεία και επιστρέφοντας, ο πρόεδρος του σωματείου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, προχώρησε στην εξής ενημέρωση: «Μια μικρή αντιπροσωπεία πήγε στην πρεσβεία για να παραδώσει το ψήφισμα με την απαίτηση και του σωματείου μας και άλλων σωματείων και όλων εσάς που είστε εδώ, για την απελευθέρωση του Πάμπλο Χασέλ. Η πρεσβεία αντιμετώπισε με τον πιο τυπικό τρόπο αυτή τη διαμαρτυρίας μας. Μας είδε απλά ένας διοικητικός υπάλληλος, ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την μεταφορά του υπομνήματός μας και του ψηφίσματός μας. Νομίζουμε και καταλαβαίνουμε και από αυτή τη στάση, ότι η ισπανική κυβέρνηση, προφανώς επιμένει, παρά τις πιέσεις και στο εσωτερικό της Ισπανίας και στο εξωτερικό. Αυτό το κίνημα διεκδίκησης της ελευθερίας και της δυνατότητας μιας τέχνης ριζοσπαστικής, προοδευτικής, να παίζεται και να παρουσιάζεται, είναι μία μεγάλη υπόθεση και ένας μακρύς αγώνας. Σε αυτόν τον αγώνα, μεγάλο βήμα, σημαντικό, ελπιδοφόρο, ήταν οι πάνω από 8.000 υπογραφές που μάζεψε το ψήφισμα του σωματείου μας, απέναντι στο Άρθρο 8 του νόμου Λιβάνιου. Αυτό το Άρθρο σήμερα είναι νόμος, αλλά θεωρούμε, ότι αυτή η δύναμη των χιλιάδων υπογραφών και η μεγάλη αντίσταση, μας δίνουν μεγαλύτερη δύναμη από αυτόν τον νόμο. Το επόμενο βήμα είναι η μη εφαρμογή του. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αντιπροσωπεία του σωματείου μας θα καταθέσει και στην Βουλή το ψήφισμα με τις χιλιάδες υπογραφές. Συνεχίζουμε, με επαγρύπνηση, για μία Τέχνη που θα μιλάει για τους πολλούς».

Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η παράσταση διαμαρτυρίας αποτελεί κλιμάκωση μιας δραστηριότητας «που ξεκίνησε με το Άρθρο 8 του νόμου Λιβάνιου. Δραστηριότητα ενάντια στην λογοκρισία στην Τέχνη, πλευρές της οποίας βλέπουμε πια και ως νόμο στη χώρα μας, αλλά και τις συνέπειές της σε χώρες που ήδη εφαρμόζονται. Και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην περίπτωση του μουσικού ράπερ, Χασέλ, στην Ισπανία, που διώκεται για ένα έργο που ανέβασε στο διαδίκτυο. Ζητάμε λοιπόν σήμερα από την ισπανική πρεσβεία, την απελευθέρωση του φυλακισμένου μουσικού».

Θυμίζουμε, ότι ο αριστερός, αντιφασίστας ράπερ Χασέλ συνελήφθη και διώκεται με βάση τον «τρομονόμο» στην Τέχνη, για «προσβολή στη μοναρχία», «υποκίνηση σε βία» και «εξειδανίκευση της τρομοκρατίας» μέσω του έργου του. Δίωξη που έχει ξεσηλώσει τεράστιο κύμα διαδηλώσεων στην Ισπανία, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με άγρια καταστολή από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί ακόμη και πλαστικές σφαίρες.

Να σημειωθεί, ότι ο «τρομονόμος» που διώκει τον Χασέλ, αποτελεί ενσωμάτωση στην ισπανική νομοθεσία, σχετικής λογοκριτικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πέρασε και στην ελληνική νομοθεσία πριν λίγες μέρες, με τον «νόμο Λιβάνιου», ξεσηκώνοντας κύμα διαμαρτυρίας από τον κόσμο της Τέχνης.

 

Το Ψήφισμα

 

Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην Τέχνη μας!

Αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή – ψηφίζεται στις 11/02 – , νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. («ν/σ Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα»

Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!!

Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!!

Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης», «κατά της κοινής ειρήνης».

Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!

Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά.

Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.