ΜΚΟ: Πόσος ανθρωπισμός χωράει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης;

Εκδήλωση-Συζήτηση, για τις ΜΚΟ και το ρόλο τους στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, 18/2

| 13/02/2017

Το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της δράσης τους ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, το τελευταίο διάστημα με αφορμή το προσφυγικό και τη δράση τους γύρω από αυτό, από την πρώτη κιόλας στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας.
Οι ΜΚΟ δημιουργήθηκαν το 1990, με πρωταγωνιστή στη δημιουργία τους την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφημίστηκαν πολύ και προωθήθηκαν από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που συνεχίζει το ίδιο έργο, ως εργαλεία «συμμετοχής», ως όργανα της «κοινωνίας των πολιτών» με την ΕΕ να υποχρεώνει τις χώρες να δίνουν ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση τους.
Πλέον, τα ερωτήματα για τον ρόλο που παίζουν οι ΜΚΟ, είναι πάρα πολλά, και ξεκινούν από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, τον τρόπο λειτουργίας τους, τις εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζονται σε αυτές, τη χρηματοδότησή τους , και φυσικά την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας αποφασίζει να ανοίξει τη συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα, σε μια συγκυρία όπου αρκετοί άνθρωποι φαίνεται να ανακουφίζονται μέσα από τη δράση των ΜΚΟ (άνεργοι/άνεργες, μετανάστες/μετανάστριες) την ίδια στιγμή που γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι η δράση αυτή εκχωρεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία τη δυνατότητα να καθορίζει τη δουλειά και την επιβίωση, ενώ καταλύει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης για γηγενείς και πρόσφυγες.

μκο