Τρεις γυναίκες, τρεις αγώνες

Έμφυλη βία. γυναίκες σε αυτοάμυνα, δικαιοσύνη

| 09/11/2017

Η εκδήλωση αυτή αφορά τις τρεις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή να κατηγορούνται ως υπεύθυνες για τα αποτελέσματα της αντρικής βιας που έχουν δεχτεί. Και η Π., και η Ν., και η Τ, αγωνίζονται για δικαιοσύνη, δηλαδή, για την αναγνώριση του δικαιώματός τους στην αυτοάμυνα.

Εισηγήσεις:
Η υπόθεση της Π., Φιλίππα Διαμάντη
Η υπόθεση της N., Άννα Σιγαλού & Esra Dogan
Η υπόθεση της T., άτομο από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Τ.

22.00 Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα της Τ.
Djs Rrose Sélavy
Gina

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

Τρεις γυναίκες, τρεις αγώνες:
Εκδήλωση-Συζήτηση για τη γυναικεία αυτοάμυνα στην Ελλάδα

Η εκδήλωση αυτή αφορά τις τρεις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή να κατηγορούνται ως υπεύθυνες για τα αποτελέσματα της αντρικής βιας που έχουν δεχτεί. Και η Π., και η Ν., και η Τ, αγωνίζονται για δικαιοσύνη, δηλαδή, για την αναγνώριση του δικαιώματός τους στην αυτοάμυνα.

Στις 23 Ιουνίου 2016 στην Κόρινθο, η Π. αντιστάθηκε σέναν επίδοξο βιαστή που την παρενόχλησε σεξουαλικά, άσκησε βία και απείλησε εκείνη και την ανήλικη φίλης της. Τον μαχαίρωσε με το μαχαίρι που κρατούσε για λόγους αυτοπροστασίας, μιας και βρισκόταν ανά περιόδους άστεγη. Εκείνος πέθανε και η Π. προφυλακίστηκε. Το δικαστήριο δεν της αναγνώρισε σχεδόν κανένα ελαφρυντικό και καταδίκασε την 22 χρονη Π. στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Ναυπλίου σε 15 χρόνια κάθειρξης για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η Ν. είναι μια νεαρή γυναίκα, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς με καταγωγή από την Αφρική. Το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δούλευε σε ένα ελληνικό νησί, συναντήθηκε με έναν Έλληνο-γαλλο άντρα που άρχισαν να ζουν μαζί, αλλά σύντομα αυτή η σχέση μετατράπηκε σε μια καταπιεστική και βίαιη σχέση, με επαναλαμβανόμενες λεκτικές και σωματικές επιθέσεις. Μια μέρα του περσινού φθινοπώρου, όταν ξεκίνησε ένας καβγάς στο σπίτι τους, η συμπεριφορά του συντρόφου της έγινε πολύ βίαιη σε σημείο που η Ν. φοβήθηκε για την σωματική της ακεραιότητα, και έτσι πήρε ένα μαχαίρι και τον τραυμάτισε με σκοπώ να τον ακινητοποιήσει. Τώρα κατηγορείται για ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Το πρώτο ακροατήριο είναι στις 8 Νοέμβρη στη Σύρο. (Σημ. ToPeriodikoGR: αθωώθηκε με θετική  εισαγγελική εισήγηση).

Η Τ. είναι γυναίκα, μετανάστρια, εργαζόμενη και μητέρα. Είχε την κακή τύχη να βρεθεί σε μια κακοποιητική σχέση με έλληνα άνδρα. Σχέση από εκείνες που κάνουν την γειτονιά να ακούει φωνές, καθώς πίσω από τις κλειστές πόρτες εκτυλίσσεται καθημερινά το ίδιο ρεπερτόριο βίας, λεκτικής και σωματικής. Ο “σύντροφός” της την εκμεταλλευόταν και οικονομικά, ενώ παρά τις εκκλήσεις της δεν εγκατέλειπε ούτε τις βίαιες συμπεριφορές ούτε το σπίτι της που οικειοποιήθηκε με το έτσι θέλω. Ένα από τα πολλά βράδια κακοποίησης, μέσα Αυγούστου του 2016, η Τ. αμύνθηκε στη βία που συσσώρευε σημάδια πάνω της. Απάντησε υπερασπιζόμενη την εαυτή της σε πλαίσιο αυτοάμυνας, ενάντια σε μια ακόμα σωματική επίθεση του συντρόφου της. Ο κακοποιητής της μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου και πέθανε μετά από λίγο καιρό. Η Τ. βρίσκεται προφυλακισμένη εδώ και πάνω από ένα χρόνο και στις 17 Νοέμβρη αναμένεται η δίκη της, όπου έχει να αντιμετωπίσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.