Επίδειξη εργοδοτικού αυταρχισμού από την διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Πώς απαντά το Σωματείο Εργαζομένων του θεάτρου

| 12/10/2022

Η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διέβη τον Ρουβίκωνα του αυταρχισμού, απαιτώντας, ουσιαστικά, απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και επιλέγοντας τον ολισθηρό κατήφορο των απροσχημάτιστων απειλών προς το σωματείο των εργαζομένων, επειδή εκείνο έκανε πράξη τον στοιχειώδη λόγο της ύπαρξής του: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μισθωτών καλλιτεχνών και την προστασία τους από την αυθαιρεσία της διοικητικής ιεραρχίας.

Ταυτόχρονα, άθελά της προφανώς, επιβεβαίωσε, ότι ο «δημόσιος» χαρακτήρας του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» – όπου, ως γνωστόν, «μαντρώθηκαν» στο όνομα της «ιδιωτικοοικονομικής ευελιξίας», τόσο η ΕΛΣ, όσο και η Εθνική Βιβλιοθήκη – υπάρχει μόνο στην προπαγανδιστική ρητορική των κυβερνήσεων του αστικού κράτους.

Με αφορμή την δράση του Σωματείου Εργαζομένων της Λυρικής για την υπεράσπιση των χορευτριών του μπαλέτου του θεάτρου από αυτό που χαρακτηρίζει ως «αυταρχικές μεθόδους», «απαξιωτική συμπεριφορά» και «στημένες ενέργειες του διευθυντή σπουδών της Σχολής Χορού» της ΕΛΣ, η διοίκηση της Λυρικής δεν άντεξε πολύ να διατηρεί το προφίλ του αστικού κοσμοπολιτισμού και έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης του πολιτισμού και της εμπορευματοποιημένης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Υπενθυμίζεται, ότι το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΛΣ, ξεκίνησε μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, μοιράζοντας την ανακοίνωσή του στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για την επίθεση απαξίωσης της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, της μοναδικής, δηλαδή, κρατικής σχολής κλασικού μπαλέτου στην χώρα.

Όπως τονίζει λοιπόν το Σωματείο, «ο Διευθυντής Σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της ΕΛΣ, τον Ιούλιο, απομάκρυνε συνάδελφό μας (πρώτη χορεύτρια του μπαλέτου της ΕΛΣ από τα καθήκοντά της ως καθηγήτρια στην Σχολή της ΕΛΣ, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τον κώδικα δεοντολογίας (με τον οποίο έστησε ένα ολόκληρο κατηγορητήριο εις βάρος της), επειδή τόλμησε να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του.

»Στη συνέχεια, τρεις ακόμα συναδέλφισσες μας, πρώτες χορεύτριες και σολίστ της ΕΛΣ, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους ως καθηγήτριες της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, εξαιτίας της αυταρχικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς του Διευθυντή Σπουδών της Σχολής.».

Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι θέτουν τρία βασικά ερωτήματα:

  • «Γιατί το Υπουργείο δεν παίρνει θέση, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για τη μη αξιοποίηση καταξιωμένων καλλιτεχνών (όπως οι πρώτοι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ) που έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εκπαιδευτική διαδικασία;
  • Γιατί τόσο καιρό η διεύθυνση της ΕΛΣ αντί να απομακρύνει τον άνθρωπο που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα στο θέατρο, συνεχίζει με τη στάση της να επιβραβεύει τις αυταρχικές μεθόδους, την απαξιωτική συμπεριφορά και τις στημένες ενέργειες του διευθυντή σπουδών της Σχολής Χορού;
  • Μήπως τελικά η επιλογή της είναι να έχει τέτοιου είδους διευθυντές και προϊστάμενους στον μεγαλύτερο καλλιτεχνικό οργανισμό της χώρας μας;».

Χάνοντας την ψυχραιμία της από την αποφασιστική στάση και δράση του σωματείου, η διοίκηση της ΕΛΣ απάντησε με την σύνταξη μιας επιστολής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «εμπιστευτική», η οποία θα αποτελέσει σίγουρα «μνημείο» εργοδοτικού θράσους στην συνδικαλιστική ιστορία του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην επιστολή, την οποία απευθύνει προς την διοίκηση του σωματείου προσωποποιημένα (τον πρόεδρο και την γενική γραμματέα) και κοινοποιεί στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, η διοίηκηση της ΕΛΣ χαρακτηρίζει ως… «δήθεν» (sic), όλες τις καταγγελίες του σωματείου – δηλαδή σαν να μην συνέβησαν ποτέ όσα το σωματείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του – και απαιτεί «εντός δύο εργάσιμων ημερών» από το σωματείο να προσκομίσει «γραπτώς τα αποδεικτικά στοιχεία»!

Το πιο αποκαλυπτικό όμως αυτής της επιστολής, που έχει και ευρύτερη σημασία, είναι η παραδοχή – προφανώς ως αθέλητη συνέπεια του πανικού της – της διοίκησης, για τον πραγματικό ιδιωτικό χαρακτήρα του κατά τα άλλα «δημόσιου» «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

«Υπενθυμίζει» (sic) λοιπόν στο Σωματείο… ότι «δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μοιράζετε έντυπα προς τους θεατές μέσα στους χώρους της ΕΛΣ και τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»!

Δηλαδή, η διοίκηση της ΕΛΣ, απαγορεύει στο Σωματείο να δρα μέσα στους χώρους του, κατά τα άλλα, «δημόσιου» ΚΠΙΣΝ, αλλά και μέσα στον χώρο δουλειάς των μελών του και των εργαζομένων του θεάτρου!

Η αντίδραση του Σωματείου ήταν άμεση.

Σε εξώδικη απάντησή του και απαντώντας στην προσπάθεια της διοίκησης να εμφανίσει ως «ανύπαρκτα» όσα καταγγέλονται, το Σωματείο αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Καθίσταται απορίας άξιο πώς επιδεικνύετε τόση ευθιξία για τους επιχειρηματολογημένους μάλιστα ισχυρισμούς του σωματείου μας, την ίδια στιγμή που θεωρείτε ότι δεν χρήζουν καμίας περαιτέρω διερεύνησης οι διαδοχικές «παραιτήσεις» συναδέλφων μας – καθηγητριών της Σχολής Χορού, που επίσης θεωρείτε ότι ήταν εύλογη η ξαφνική από την πλευρά του Διευθυντή Σπουδών της Σχολής Χορού «αξιοποίηση» του Κώδικα Δεοντολογίας (Πολιτική Αντιμετώπισης Παρενόχλησης και Διακρίσεων), σπιλώνοντας την υπόληψη και την τιμή μίας συναδέλφου, ακριβώς επειδή λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε τολμήσει να διαφωνήσει και να αντιπαρατεθεί μαζί του σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.».

Για την απαίτηση «αποδείξεων», απαντά:

«Όσο δε για τα αποδεικτικά στοιχεία που μας ζητάτε, σας παραπέμπουμε στην μία και μοναδική αλήθεια και στα πραγματικά περιστατικά τα οποία γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα! Άλλωστε οι τρεις συνάδελφοι που οδηγήθηκαν σε «παραίτηση», ανέφεραν τα πραγματικά περιστατικά τόσο ενώπιον σας όσον και ενώπιον του υφυπουργού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.».

Και υπογραμμίζει:

«Καθίσταται σαφές ότι το περιεχόμενο και του συγκεκριμένου εγγράφου σας εντάσσεται στην επιχειρούμενη «φίμωση» της συνδικαλιστικής έκφρασης και πάταξης της συνδικαλιστικής δράσης, γι΄ αυτό άλλωστε όλως καταχρηστικά μας ζητάτε να απέχουμε από την διακίνηση των ανακοινώσεών μας στον χώρο εργασίας μας (σε συναδέλφους και θεατές).

Σας δηλώνουμε όμως και δια της παρούσας ότι το σωματείο μας θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΕΛΣ, αποκρούοντας τυχόν απόπειρες εκφοβισμού και αποκαλύπτοντας κάθε φορά τυχόν μεθοδεύσεις που κυριολεκτικά συνθλίβουν ψυχικά και εργασιακά οποιοδήποτε συνάδελφό μας, όπως συνέβη εν προκειμένω.

Σας δηλώνουμε τέλος ότι ενώ εσείς προστατεύετε το πρόσωπο του Διευθυντή της Σχολής Χορού, εμείς ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ τον θεσμό της Λυρικής Σκηνής και της Σχολής Χορού».

Είναι προφανές, ότι η συμπεριφορά της διοίκησης αφορά άμεσα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι απειλές εναντίον του Σωματείου επειδή λειτουργεί με βάση το καταστατικό και αξιακό του πλαίσιο δεν είναι διοικητικό ζήτημα.

Είναι αποκλειστικά, βαθιά και απόλυτα πολιτικό. Και ως τέτοιο, μόνο με πολιτικούς όρους μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ οφείλει να πάρει θέση προς όφελος των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του λαού που την πληρώνει.

Οφείλει επίσης να πάρει θέση συνολικά η κυβέρνηση – αλλά και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που, ως κυβέρνηση τότε, υποτίθεται ότι «παρέλαβε» το «δημόσιο» ΚΠΙΣΝ – για τον ισχυρισμό της διοίκησης της ΕΛΣ ότι το Σωματείο δεν μπορεί να μοιράζει τις ανακοινώσεις του σε έναν δημόσιο χώρο.

Εκτός εάν δεν είναι, οπότε θα πρέπει να το δηλώσουν ευθαρσώς.

Αλλιώς, κυβέρνηση και ΥΠΠΟ θα είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για όποια δυσάρεστη εξέλιξη στο μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας.

 

***

 

Αναλυτικά η επιστολή της διοίκησης της ΕΛΣ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ξώδικη απάντηση του Σωματείου:

 

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΟΧΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία: «Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής», που εδρεύει στην Αθήνα και επί της οδού Γλάδστωνος, αριθμός 10, με Α.Φ.Μ. 099766530, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία: «Εθνική Λυρική Σκηνή» (ΕΛΣ), που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής, Λεωφόρος Συγγρού, αριθμός 364, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

Κοινοποίηση προς:

1. κ. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και
2. κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού

Με πραγματική έκπληξη, λάβαμε το από 7/10/2022 έγγραφο που κοινοποιήσατε στον Πρόεδρο και στην Γενική Γραμματέα του σωματείου μας. Το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου είναι καταχρηστικό, αφού αφενός «απαντά» στις ανακοινώσεις του σωματείου μας στοχοποιώντας προσωπικά τον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου μας ενώ πρόκειται για τις συλλογικές θέσεις του σωματείου μας, αφετέρου στοχοποιεί και πειθαρχικοποιεί την συνδικαλιστική δράση και έκφραση, κυρίως όμως επιχειρεί να συγκαλύψει την αιτία των διαδοχικών ΔΗΘΕΝ παραιτήσεων συναδέλφων μας από την Σχολή Χορού της ΕΛΣ, αλλά και να συσκοτίσει το πώς πραγματικά χρησιμοποιήθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας (Πολιτική Αντιμετώπισης Παρενόχλησης και Διακρίσεων) από το Διευθυντή Σπουδών της Σχολής Χορού σε βάρος της συναδέλφου μας.

Συγκεκριμένα και όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δια του ως άνω εγγράφου σας, ισχυρίζεστε ότι στις σχετικές Ανακοινώσεις – Καταγγελίες του σωματείου μας, διατυπώνονται ΔΗΘΕΝ ανυπόστατες, ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες προς την Διοίκηση, το Μπαλέτο της ΕΛΣ και τον Διευθυντή Σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

Καθίσταται απορίας άξιο πώς επιδεικνύετε τόση ευθιξία για τους επιχειρηματολογημένους μάλιστα ισχυρισμούς του σωματείου μας, την ίδια στιγμή που θεωρείτε ότι δεν χρήζουν καμίας περαιτέρω διερεύνησης οι διαδοχικές «παραιτήσεις» συναδέλφων μας – καθηγητριών της Σχολής Χορού, που επίσης θεωρείτε ότι ήταν εύλογη η ξαφνική από την πλευρά του Διευθυντή Σπουδών της Σχολής Χορού «αξιοποίηση» του Κώδικα Δεοντολογίας (Πολιτική Αντιμετώπισης Παρενόχλησης και Διακρίσεων), σπιλώνοντας την υπόληψη και την τιμή μίας συναδέλφου, ακριβώς επειδή λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε τολμήσει να διαφωνήσει και να αντιπαρατεθεί μαζί του σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το σωματείο μας, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει όχι μόνο ηθικό χρέος και καθήκον, αλλά και καταστατική υποχρέωση να προασπίζεται εμπράκτως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των μελών του και όλων εν γένει των εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στα παραπάνω πλαίσια και αφού το σωματείο μας έλαβε γνώση των γεγονότων που αφορούσαν: α) στην εκδικητική αναγκαστική «απομάκρυνση» συναδέλφου μας από τα καθήκοντά της ως καθηγήτριας στην Σχολή Χορού της ΕΛΣ και μάλιστα προσάπτοντας στην συνάδελφό μας αδικήματα και παραβατικές συμπεριφορές που εντάσσονται στον Κώδικα Δεοντολογίας (Πολιτική Αντιμετώπισης Παρενόχλησης και Διακρίσεων) και τα οποία αναμφισβήτητα σπιλώνουν την τιμή και την υπόληψή της και β) στον εξαναγκασμό σε παραίτηση τριών ακόμη συναδέλφων μας, που εργάζονταν επίσης ως καθηγήτριες στην Σχολή Χορού, από την πλευρά μας -ως οφείλαμε και ως είχαμε καταστατική υποχρέωση να πράξουμε- δια των σχετικών ανακοινώσεών μας καταγγείλαμε την αντισυμβατική και καταχρηστική αυτή στάση, προασπίζοντας κατ’ ελάχιστο τα βάναυσα καταπατηθέντα δικαιώματα των συναδέλφων μας, αλλά και τις μεθοδεύσεις που μετέρχεται ο Διευθυντής της Σχολής Χορού.

Συγχρόνως, δια των αυτών ως άνω Ανακοινώσεών μας, καταγγείλαμε την «αξιοποίηση» του Κώδικα Δεοντολογίας (Πολιτική Αντιμετώπισης Παρενόχλησης και Διακρίσεων) ως «εργαλείο» για την υλοποίηση τυχόν βλαπτικών για τα συμφέροντα των εργαζομένων επιδιώξεων, αλλά και για την εν γένει καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Είναι δε πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι η από την πλευρά του κ. Διευθυντή της Σχολής Χορού προσχηματική «αξιοποίηση» του κώδικα δεοντολογίας, συνιστά αδιαπραγμάτευτα σπίλωση της τιμής και της υπόληψης του διωκόμενου εργαζόμενου, αφού αφορά σε παραβατικές, με κοινωνική και ηθική απαξία, συμπεριφορές. Δηλαδή και αναφερόμενοι γενικότερα στην «αξιοποίηση» του Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να «απομακρυνθεί» ο κάθε φορά ανεπιθύμητος –για διάφορους λόγους- εργαζόμενος, μπορεί να γίνει επίκληση μιας ή περισσότερων καταγγελιών που μεθοδεύθηκαν ή καταγγελιών με αόρατο τον καταγγέλλοντα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κατασυκοφαντηθεί ο «καταγγελλόμενος», αλλά και -σε κάποιες περιπτώσεις- να χάσει την δουλειά του. Ακριβώς γι΄ αυτό άλλωστε, καταγγείλαμε την «αξιοποίηση» του Κώδικα Δεοντολογίας (Πολιτική Αντιμετώπισης Παρενόχλησης και Διακρίσεων) ως «εργαλείο» εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης των εργαζομένων, ώστε να αποδεχθούν την βάναυση καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

Όσο δε για τα αποδεικτικά στοιχεία που μας ζητάτε, σας παραπέμπουμε στην μία και μοναδική αλήθεια και στα πραγματικά περιστατικά τα οποία γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα! Άλλωστε οι τρεις συνάδελφοι που οδηγήθηκαν σε «παραίτηση», ανέφεραν τα πραγματικά περιστατικά τόσο ενώπιον σας όσον και ενώπιον του υφυπουργού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Περαιτέρω δε, ο ισχυρισμός σας ότι από την πλευρά μας απαιτήσαμε τάχα την απόλυση του Διευθυντή Σπουδών, είναι ψευδέστατος και καταρρίπτεται πανηγυρικά από το ίδιο το περιεχόμενο των ανακοινώσεων μας, σε καμία εκ των οποίων δεν γίνεται λόγος περί αιτήματος για απόλυση. Η από την πλευρά μας στηλίτευση της εν γένει στάσης του Διευθυντή της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ, αφορά στον διαδοχικό εξαναγκασμό σε παραίτηση συναδέλφων μας – καθηγητριών στην Σχολή και στο καθεστώς ομηρίας που βρίσκεται η συνάδελφός μας, επίσης καθηγήτρια στην Σχολή Χορού, που επειδή τόλμησε να διαφωνήσει με τον Διευθυντή, εντελώς τυχαία –λίγο αργότερα- βρέθηκε απολογούμενη για πειθαρχικά –ηθικά και κοινωνικά μη ανεκτές- κολάσιμες συμπεριφορές.

Καθίσταται σαφές ότι το περιεχόμενο και του συγκεκριμένου εγγράφου σας εντάσσεται στην επιχειρούμενη «φίμωση» της συνδικαλιστικής έκφρασης και πάταξης της συνδικαλιστικής δράσης, γι΄ αυτό άλλωστε όλως καταχρηστικά μας ζητάτε να απέχουμε από την διακίνηση των ανακοινώσεών μας στον χώρο εργασίας μας (σε συναδέλφους και θεατές).

Σας δηλώνουμε όμως και δια της παρούσας ότι το σωματείο μας θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΕΛΣ, αποκρούοντας τυχόν απόπειρες εκφοβισμού και αποκαλύπτοντας κάθε φορά τυχόν μεθοδεύσεις που κυριολεκτικά συνθλίβουν ψυχικά και εργασιακά οποιοδήποτε συνάδελφό μας, όπως συνέβη εν προκειμένω.

Σας δηλώνουμε τέλος ότι ενώ εσείς προστατεύετε το πρόσωπο του Διευθυντή της Σχολής Χορού, εμείς ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ τον θεσμό της Λυρικής Σκηνής και της Σχολής Χορού.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την συνεχιζόμενη αντισυμβατική καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

Σας δηλώνουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των συναδέλφων μας αποτελεί καταστατική μας υποχρέωση, από την υλοποίηση της οποίας δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.

Σας καλούμε να απέχετε από οποιαδήποτε εν γένει ενέργεια που παρεμποδίζει την συνδικαλιστική έκφραση και δράση.

Τέλος σας καλούμε να επανεξετάσετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ, εξαιτίας της αντισυμβατικής και όλως καταχρηστικής στάσης του προστηθέντα σας Διευθυντή.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα και εμπρόθεσμα την παρούσα προς αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται, προς γνώση του και για όλες τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν ολόκληρη στην επιδοτήρια έκθεσή του.

Αθήνα, 10/10/2022

Για το Δ.Σ. του σωματείου

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.

Νεκτάριος Σαμαρτζής Αθήνα Βρούβα»

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.