Στήλη: Urban Rhytmhs

Επιβάτες στο «Πλοίο» του Eno

«The Ship», 3 - 23 Οκτωβρίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

| 01/10/2016

Mε αφορμή την έλευση του πολύ Brian Eno στην Ελλάδα και μάλιστα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για την παρουσίαση της πολυκαναλικής ηχητικής installation «The Ship» (3 – 23/10) συνοδευόμενη από ομιλία του στην Κεντρική Σκηνή (Τρίτη, 4/10, 7μμ), περί τέχνης και σημερινής κοινωνίας, δράττουμε την ευκαιρία να γράψουμε λίγα πράγματα γι’ αυτήν.

Έχοντας εμπνευστεί από την βύθιση του «Τιτανικού» – που τον θεωρεί, «ως το αποκορύφωμα της ανθρώπινης τεχνολογίας, προορισμένο να είναι ο μεγαλύτερος θρίαμβος του είδους μας πάνω στη φύση» – επίσης, από τα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τέλος, από την παράνοια και την ύβρη που διακατέχει τους κατοίκους αυτού του πλανήτη, δημιουργεί το «The Ship» συνδυάζοντας έξοχα, τη μουσική, το δικό του τραγούδισμα και την installation.

Ένα ιδιόμορφο αμάλγαμα άμπιεντ και ποίησης, το «Πλοίο» του Eno, διατρέχει 21 λεπτά χαλαρής ηλεκτρονικής συνοδευόμενο, ενίοτε, από ζωηρά κύματα εγχόρδων από συνθεζάϊζερς ενώ το, σε τρία μέρη, «Fickle Sun» προσθέτει κρουστά όταν απεικονίζει μοχθούντες εργάτες προορισμένους να κρεουργηθούν στα χαρακώματα.

Ο επίλογος ανεβάζει τους τόνους με μια δυναμική εκτέλεση του «I’m Set Free» των Velvet Underground. Ανάλογα με τις προδιαγραφές του κάθε χώρου, ο μουσικός διαφοροποιεί την εγκατάσταση καθώς την εξελίσσει συνεχώς διαμορφώνοντας κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία για τον ακροατή/ θεατή.


*Το κείμενο είναι αναθεωρημένη δημοσίευση από την Κόκκινη Καρφίτσα

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.