Επιμένει ο Άρειος Πάγος πως οι νεοναζί δεν είναι νεοναζί

Αμετάκλητη η καταδίκη του Στρατή Μπαλάσκα

| 21/06/2017

Aπό ότι φαίνεται είναι παράνομο να αποκαλείς έναν νεοναζί… νεοναζί! Αυτό τουλάχιστον δείχνει η αμετάκλητη καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα από τον Άρειο Πάγο  για το αδίκημα της εξύβρισης!

Η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν ο Μπαλάσκας, σε ενυπόγραφο δημοσίευμα του στην τοπική ημερήσια εφημερίδα του Ν. Λέσβου «ΕΜΠΡΟΣ», αναφέρθηκε σε γνωστό αντιδραστικό γυμνασιάρχη του νησιού  ως «Ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης [..], ο θεωρητικός του μορφώματος της Χρυσής Αυγής». Το δημοσίευμα εξεδόθη εξ αφορμής αναρτήσεως του εν λόγω εκπαιδευτικού σε προσωπική του ιστοσελίδα, με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: αυτό του Πολυτεχνείου» αλλά και προηγούμενες αναρτήσεις, με συναφές περιεχόμενο.

Η λογική του Αρείου Πάγου ήταν ότι η φράση «νεοναζί» είναι υβριστική,παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο διευθυντής του σχολείου είχε δηλώσει δημόσια ότι «είναι περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής», και ότι τελικώς ο δημοσιογράφος είχε σκοπό να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του μηνυτή, παραβλέποντας παντελώς το γεγονός, ότι ο δημοσιογράφος κινήθηκε από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ενημέρωσης του κοινού, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του γεγονότος, ότι ο μηνυτής τυγχάνει εν ενεργεία εκπαιδευτικός και τελεί σε άμεση και καθημερινή σχέση με τους ανήλικους μαθητές, του σχολείου που διευθύνει.

Αυτό που προξενεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι το ότι ο Άρειος Πάγος παρέβλεψε την παγία νομολογία του, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί άδικη πράξη, η δημοσίευση ειδήσεων και σχολίων, ακόμα και η άσκηση οξείας κριτικής, εκ μέρους ενός δημοσιογράφου, όταν αυτή αφορά σε πρόσωπα, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο (ΑΠ 471/2013, 215/2013, 271/2012, 1197/2010, 72/2010, ΑΠ 346/2004), όπως αναμφίβολα είναι και ο νεοναζί γυμνασιάρχης.

Η ΠΟΕΣΥ έχει ήδη εκδώσει κείμενο συμπαράστασης για τον Στρατή Μπαλάσκα, στο οποίο καταγγέλλει κάθε προσπάθεια φίμωσης του τύπου, από οπουδήποτε και εάν προέρχεται.

Με πληροφορίες από το Εμπρός