Ετοιμάζοντας ένα Soundtrack

Με αφορμή το O.S.T της ταινίας “A Christmas Tale – Μία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Κ. Πλιάκου

| 09/11/2017

Ένα κείμενο από τον VoxPopuli, παραγωγό του O.S.T της ταινίας μικρού μήκους “A Christmas Tale – Μία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του σκηνοθέτη Κώστα Πλιάκου, το οποίο θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα από το συνεργατικό record label Radical Breaks.

[hr]

Το να ασχολείσαι με τη μουσική, εκτός από κάτι όμορφο, είναι συγχρόνως κάτι περίεργο. Σχεδόν όλη η ζωή σου είναι διαφορετική σε πολλά πράγματα από τους υπόλοιπους. Ειδικά αν ετοιμάζεις κάτι συγκεκριμένο, όπως ένας δίσκος, η ζωή σου μπερδεύεται αρκετά.

Ο ύπνος σου μειώνεται μιας και το βράδυ, συνήθως, η έμπνευση αποφασίζει να ξυπνήσει. Προτιμάς να βρίσκεις δουλειές που δεν θα σου τρώνε χρόνο στο σπίτι, δυσκολεύεσαι να αφοσιωθείς σε απλά πράγματα όπως το να πιεις έναν χαλαρό καφέ με την σχέση σου ή τον φίλο σου μιας και το μυαλό σου είναι στο αν η ένταση των drums ήταν η κατάλληλη. Κυρίως, όμως, τα λεφτά σου λιγοστεύουν μιας και οι ώρες που είχες υπολογίσει αρχικά στο studio πάντα καταλήγουν να διπλασιάζονται.

Αν θεωρήσουμε ότι η μουσική είναι ο/η σύντροφός σου, ο δίσκος σου είναι μία υπόθεση που αφορά εσάς τους δύο. Κατά την δημιουργία ενός soundtrack όμως το πράγμα μπερδεύεται γιατί μπαίνει κι ένας τρίτος στην σχέση: η ταινία και κατ’ επέκταση ο σκηνοθέτης.

Στο soundtrack δεν αρκεί να γράψεις μία μουσική που απλά θα ακούγεται ωραία σε κάποια αυτιά. Οφείλεις να πιάσεις το συναίσθημα που θέλει να περάσει ο σκηνοθέτης μέσω της εικόνας κι εσύ να παίξεις με τα αυτιά του θεατή έτσι ώστε να το εγκαθιδρύσεις στα μάτια και το σώμα του. Καθετί λιγότερο από αυτό είναι αποτυχία. Είσαι καταδικασμένος να πετύχεις ή να αποτύχεις.

Επίσης, όταν φτιάχνεις ένα soundtrack πρέπει να έχεις όλη μέρα στο μυαλό σου την ταινία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Δυστυχώς, αν η καθημερινότητά σου είναι γεμάτη υποχρεώσεις και πράγματα που τριβελίζουν το μυαλό σου, δεν υπάρχει ουσιαστικός δημιουργικός χρόνος. Η έμπνευση ποτέ δεν θα μπορέσει να σε ικανοποιήσει. Πάντοτε κάτι θα λείπει, ακόμα και να ξενυχτάς κάθε βράδυ για όσο καιρό το ετοιμάζεις. Πρέπει να αποθηκεύεις χώρο και ενέργεια στο μυαλό σου για αυτή τη δουλειά.

Για έναν hip-hop παραγωγό που καταπιάνεται με ένα soundtrack τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα. Πρέπει να ξεχάσεις ότι ήξερες μέχρι τώρα και να ξεχάσεις και αυτούς που σε άκουγαν μέχρι τώρα. Το κοινό σου δεν είναι κάτω από την σκηνή γκρουβάροντας, δεν περιμένει να παρτάρει ούτε να σε παραδεχθεί για την τεχνική σου. Στο soundtrack ρόλο παίζει ΜΟΝΟ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. Ο ήχος σου πρέπει να είναι τόσο «διακριτικός» ώστε να μην ξεφεύγει απ’ την ταινία αλλά συγχρόνως τόσο μοναδικός ώστε ο θεατής να τον συνδέσει με την εκάστοτε σκηνή της ταινίας. Οφείλεις να απαρνηθείς τις ρίζες και την ιστορία της μουσικής που αγαπάς και συγχρόνως να την μελετήσεις τόσο καλά ώστε να κρατήσεις τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν εκείνη την μαγεία του hip-hop στο αποτέλεσμά σου που κανένα είδος μουσικής δεν την έχει.

Τέλος ποτέ μην ξεκινήσεις να γράφεις το soundtrack κατευθείαν. Ξεσκόνισε τα βινύλια και τα cd σου, βάλε ακουστικά και για κάποιες βδομάδες άκου την μουσική που δεν άκουγες κάθε μέρα όλον τον προηγούμενο καιρό. Άκου προσεκτικά όλους εκείνους τους ήχους που πέρασαν από το ένα αυτί σου και έφυγαν από το άλλο. Γέμισε το υποσυνείδητό σου με ήχους, μελωδίες, ρυθμούς και γέφυρες.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν συνταγή, αλλά κάποια συμπεράσματα από την εμπειρία της διαδικασίας δημιουργίας ενός soundtrack. Κάποιες σημειώσεις απλά για να νιώσεις στο μέγιστο το όμορφο συναίσθημα του να είσαι στη δοκιμαστική προβολή και τη στιγμή που ακούς το αποτέλεσμά σου να θες να σηκωθείς φωνάζοντας «εγώ τα έχω γράψει αυτά» και να βγεις με την μέγιστη ικανοποίηση και διάθεση για να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που έκανες ακόμα καλύτερα.

[hr]

Τη μουσική παραγωγή και τη μίξη έχει αναλάβει ο VoxPopuli και στο album θα υπάρχουν συνεργασίες παραγωγών όπως ο Bresson και mc’s όπως ο Infinik και Τζόνι Μπι (Γιάννης Μπιλίρης). Τέλος, το mastering θα γίνει από τον Drugitiz και τα artworks έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο designer της κοοπερατίβας Drigo P.

Το album θα ανέβει στο κανάλι του Radical Breaks στο YouTube και τις υπόλοιπες μουσικές πλατφόρμες.

[hr]

Radical Breaks

YT Channel: http://tinyurl.com/ydgd38fr

SoundCloud: http://tinyurl.com/ydzeankt

BandCamp: http://tinyurl.com/yaqnxrgp

FB Page: http://tinyurl.com/ybsho4et

Mixcloud: http://tinyurl.com/yb2blp8h

VoxPopuli

F.B: http://tinyurl.com/yavovjln

Bandcamp: http://tinyurl.com/y8j9dxnn

Soundcloud: http://tinyurl.com/y9xvg2bq

Mixcloud: http://tinyurl.com/ydd959th

Instagram: https://tinyurl.com/yalulln9

Infinik
Youtube: tinyurl.com

Soundcloud: tinyurl.com/y6vzmax8

Bandcamp: tinyurl.com/ycvasd3u

Bandcamp: tinyurl.com/ycvasd3u

WordPress: infinik.wordpress.com

Drigo P.

F.B: http://tinyurl.com/ycqtm64s

Mixcloud: http://tinyurl.com/yaja2der