Όλοι οι πρόσφυγες δεν είναι το ίδιο. Το εμπεδώσαμε...

''Ευρωπαίοι, άνθρωποι με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια σκοτώνονται''

| 01/03/2022

Τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο του πολέμου, παρακολουθούμε την Ευρώπη να ανοίγει ορθάνοιχτα τα σύνορά της στους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Και όσο κι αν από τη μία χαιρόμαστε που οι χώρες της Ευρώπης μιλάνε για ανοιχτά σύνορα και υποδοχή προσφύγων, δεν γίνεται, από την άλλη, να μην πάει το μυαλό μας στους χιλιάδες πρόσφυγες άλλων πολέμων που πέθαναν ή διαβιούν σε χείριστες συνθήκες λόγων κλειστών συνόρων και απαγόρευσής τους να μπουν στην Ευρώπη-φρούριο. Η Ελλάδα μάλιστα ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχεται όσους πρόσφυγες θέλουν να έρθουν εδώ, χωρίς να υποχρεούνται να κάνουν αίτηση ασύλου, με το δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα μέχρι 12 μήνες και να κινούνται ελεύθερα, βρίσκοντας δουλειές και ζώντας χωρίς περιορισμούς. Μια αυτονόητη, δηλαδή, στάση που θα έπρεπε να έχει η κάθε χώρα απέναντι στον κάθε πρόσφυγα. Αλλά, όπως διαπιστώνουμε, όλοι οι πρόσφυγες δεν είναι το ίδιο. Και ο Γιώργος Μιχαηλίδης το παρουσιάζει πάρα πολύ καλά στο παρακάτω ποστ του: 

Πουλάνε ανθρωπισμό στις ειδήσεις τους, πουλάνε δράμα με τους σοσιαλμιντιακούς στρατούς και τα bots τους, πουλάνε ευαισθησία με τις δηλώσεις τους. Και όμως είναι βαθιά μισάνθρωποι και ρατσιστές. Δεν αγαπούν κανέναν παρά την πάρτη τους και την τάξη τους …και φυσικά όσους και για όσο τους είναι χρήσιμοι.

ΒΒC: ”Ευρωπαίοι, άνθρωποι με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια σκοτώνονται”, αυτός που τα λέει είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης της Ουκρανίας.

NBC: ”Αυτοί δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, είναι χριστιανοί, είναι λευκοί, πολύ ίδιοι με εμάς”

CBS: ”Σε αντίθεση με το Ιράκ ή το Αφγανιστάν αυτή είναι μια σχετικά πολιτισμένη, σχετικά ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν θα περίμενες να συμβεί κάτι τέτοιο”

Al Jazeera: ”Αυτό που είναι τρομακτικό είναι το να δεις πως είναι ντυμένοι. Αυτοί είναι εύποροι, άνθρωποι της μεσαίας τάξης, αυτοί δεν είναι προφανώς πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική. Μοιάζουν σαν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικογένεια που μένει δίπλα σου”

BFM TV (Γαλλία): “Είμαστε στον 21ο αιώνα, βρισκόμαστε σε μια ευρωπαϊκή πόλη και έχουμε πυραύλους Κρουζ λες και βρισκόμαστε στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, μπορείτε να το φανταστείτε; […] Είναι ένα σημαντικό ερώτημα. Δεν μιλάμε εδώ για Σύριους που φεύγουν, μιλάμε για Ευρωπαίους”

The Daily Telegraph: ”Μοιάζουν τόσο μαζί μας. Αυτό το κάνει τόσο σοκαριστικό. Η Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Οι κάτοικοί της βλέπουν Netflix και έχουν Instagram, ψηφίζουν σε ελεύθερες εκλογές…”

LaSexta (Ισπανία): ”Δεν είναι τα παιδιά που συνηθίζαμε να βλέπουμε να υποφέρουν. Είναι ξανθά παιδιά με μπλε μάτια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό”

Υπουργός Εσωτερικών Σλοβενίας: “Στην Ουκρανία μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτισμικό περιβάλλον σε σχέση με όταν αντιμετωπίζαμε τους πρόσφυγες από τη Συρία”

*Όλα τα στοιχεία από εδώ: https://twitter.com/AlanRMacLeod/status/1497974245737050120

Δυστυχώς, κοιτώντας τις αντιπολεμικές πορείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα κράτη και οι ελίτ αυτές έχουν καταφέρει να βάλουν τον κόσμο στο καλούπι που θέλουν. Καλή Ευρώπη – Ήρωας Ζελένσκι – Αιμοσταγείς, αυταρχικοί Ρώσοι και ανατολίτες. Να ενωθούμε να σώσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μας. Δεν θα μπορούσε να εκφραστεί πιο ακίνδυνα για τις εξουσίες στον δυτικό κόσμο η αντίθεση στον πόλεμο, παρότι αυτή μπορεί να πηγάζει από αγνές προθέσεις. Το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι έτσι δεν μπαίνει φρένο σε κανέναν πόλεμο. Ίσα ίσα που με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξουν οι λαοί της Ευρώπης να μπουν κι αυτοί, στοιχισμένοι πίσω από τα συμφέροντα των κυβερνήσεών τους στον ”μαύρο χορό”.

Χρειάζεται να βάλουμε τα δυνατά μας για ένα αντιπολεμικό κίνημα που να είναι πραγματικά ανεξάρτητο και επικίνδυνο για την εξουσία και τις κυβερνήσεις μας. Ένα αντιπολεμικό κίνημα που δεν θα χαρίζεται σε κανέναν και δεν θα κάνει κανενός τη δουλειά κοιτώντας μόνο τα συμφέροντα των λαών, των απλών, εργαζόμενων ανθρώπων. Πρέπει όχι μόνο να φανούμε αλλά και να νικήσουμε.

Γιατί όντως χρειάζεται denazification αλλά πρέπει να το κάνουμε εμείς και πρέπει να φτάσει παντού. Η σαπίλα που γεννάει ο καπιταλισμός είναι πολύ πολύ βαθιά. Τη βλέπετε…

H αντιπαράθεση των δύο εξωφύλλων από @AlanRMacLeod [When we do it vs. when they do it.]