Η αφήγηση της Δημοκρατίας

Μια λέξη. Μια έννοια. Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

| 06/07/2015

Γράφει: Elena Bozza, Μετάφραση: Δημήτρης Σεραφής

Εκτός από τα τρομολαγνικά πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου με τα οποία βομβαρδιζόμαστε, υπάρχουν και απόψεις και σχόλια που εκφράζονται από δημοσιογράφους του εξωτερικού που επικεντρώνουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα πέραν των bail in και bail out.  Το παρακάτω άρθρο για τη Δημοκρατία και το σημερινό της νόημα δημοσιεύτηκε χτες στο Q CODE MAG, το πρωτοσέλιδο της οποίας έχει τίτλο: “ΟΧΙ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ”

[hr]

“Η Αφήγηση της Δημοκρατίας. Μια λέξη. Μια έννοια. Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου”

Δημοκρατία. Μία λέξη και μία αξία στην οποία η Ευρώπη ισχυρίζεται πως βρίσκονται τα θεμέλιά της.
Τα τελευταία χρόνια, οι τελευταίοι μήνες, όμως, δείχνουν μια νέα υπεροχή, εκείνη της οικονομικής διακυβέρνησης, των τεχνικών και οικονομικών αυτοματισμών. Η δημοκρατία φαίνεται να μην είναι πια στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσοχής.
Και αυτό αποκάλυψε το σημερινό παράδοξο: ο κίνδυνος, η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα, χωρίς την οποία σήμερα κανείς δεν θα μπορούσε να μιλά για τη δημοκρατία.
Ένα αποστειρωμένο κουτί, ένα μήνυμα σε ένα μπουκάλι χαμένο στην πάροδο του χρόνου στη μνήμη της δημοκρατίας, της καταγωγής της, αλλά και της απώλειας της: συνθετικά κομμάτια ήχου για μια λέξη που οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι πλέον σε θέση να προφέρουν ντύνοντάς την με το πρέπον νόημα, ο ακρωτηριασμός του βασικού στοιχείου, η αυξανόμενη αδυναμία μέχρι το κενό της σιωπής.

Schermata-07-2457209-alle-01.54.37-770x375

Πηγή: Q CODE MAG