Η Ελλάδα θεωρείται πλέον χώρα προορισμού για παιδιά θύματα trafficking

Περίπου δύο εκατομμύρια ετησίως τα παιδιά που εκπορνεύονται ετησίως σε όλο τον κόσμο

| 10/04/2019

Δύο εκατομμύρια παιδιά το χρόνο εξαναγκάζονται στην πορνεία από κυκλώματα trafficking, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Unicef. Ο μέσος όρος ζωής ενός θύματος trafficking, ενός παιδιού, δεν ξεπερνά τα 7 χρόνια.  Δεν αντέχουν άλλο. Αυτοκτονούν με κάθε τρόπο (ουσίες, αυτοκτονία κλπ), αφήνονται να πεθάνουν από υποσιτισμό, από κακοποίηση από επιθέσεις, από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Παγκοσμίως, το 2015, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία. Το United Nations Office on Drugs and Crime το 2012 ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παιδιών και εφήβων θυμάτων αυξήθηκε σε μία τριετία από 20% σε 27% και ότι σε κάθε τρία παιδιά θύματα τα δύο είναι κορίτσια και το ένα αγόρι. Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικών μη κυβερνητικών πηγών η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 11 και 14 ετών. Το 80% των θυμάτων στις ΗΠΑ είναι γυναίκες και παιδιά που αγοράστηκαν, πουλήθηκαν και εγκλωβίστηκαν στην βιομηχανία του σεξ.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, το ένα από τα τρία άτομα που είναι θύματα σεξουαλικού trafficking είναι παιδί ή έφηβος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 76% των σεξουαλικών συναλλαγών με ανήλικα κορίτσια αρχίζει μέσω του Ίντερνετ και τελικά αυτά τα παιδιά και οι έφηβοι καταλήγουν στο trafficking.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, ψυχίατρος-σεξολόγος Λουκάς Αθανασιάδης, στο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αθανασιάδης, ανέφερε ότι τα θύματα του, trafficking , με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση προέρχονται από 127 χώρες και προωθούνται σε 137 χώρες. Και αυτό που έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι πλέον

η Ελλάδα δεν είναι μια ενδιάμεση χώρα για τα κυκλώματα trafficking αλλά χώρα προορισμού.

Ο Λ. Αθανασιάδης σημείωσε ότι αναφέρεται στο πρόσφυγες από τον Νότο και παρουσίασε φωτογραφίες από προσφυγόπουλα στην Ειδομένη τα οποία είχε συναντήσει ο ίδιος πριν τρία χρόνια και κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν συμπληρώνοντας ότι «σκοτάδι» καλύπτει την τύχη και πολλών άλλων παιδιών και εφήβων που έχουν χαθεί από ιδρύματα, δομές κλπ. «Υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα παιδιά και συχνά οι “κηδεμόνες” τους είναι προαγωγοί” προσέθεσε ο κ. Αθανασιάδης. Έκανε ακόμη λόγο για το survival sex (το σεξ για την επιβίωση) όπου παιδιά εξωθούνται στην πορνεία ακόμη και από τους ίδιους τους τους γονείς προκειμένου να επιβιώσουν. Επεσήμανε ότι υπάρχουν περιστατικά παιδιών από την Αφρική, κυρίως από τη Νιγηρία, που έχουν δώσει όρκο βουντού να μη μιλήσουν και φοβούνται όταν μιλήσουν η κατάρα θα πέσει στα ίδια και στην οικογένειά τους και ότι θα πεθάνουν. Αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των λεγόμενων lover boys που με διάφορους τρόπους προσεγγίζουν έφηβες τις οποίες είτε εξαπατούν είτε τις παντρεύονται και στη συνέχεια με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής τις προωθούν για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό για το trafficking είναι ότι εκτός από εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα (καθώς εκτιμάται ότι αποφέρει περισσότερα χρήματα από ό,τι το εμπόριο όπλων),  θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλού κινδύνου καθώς κανείς δεν μοιάζει να ασχολείται σοβαρά, τα στοιχεία συνήθως είναι ελλιπή και οι αρμόδιες υπηρεσίες ανεπαρκείς.  Από την άλλη, εξαιρετικά ανατριχιαστικό στοιχείο, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις παιδιών προσφύγων, που έχουν πέσει θύματα trafficking, είναι ότι ο μοναδικός «γνωστός» τους άνθρωπος στην ξένη χώρα που βρίσκονται είναι ο προαγωγός τους με αποτέλεσμα πολύ δύσκολα να μπορούν να «σπάσουν το δέσιμο» που νιώθουν γι αυτόν και ακόμη δυσκολότερα να τον καταγγείλουν.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ