Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοτώνει συνειδητά πρόσφυγες και μετανάστες

Αποκαλυπτική έκθεση Βρετανών πανεπιστημιακών

| 19/04/2016

Το ότι η απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκοτώνει πρόσφυγες και μετανάστες είναι γνωστό. Ωστόσο, τώρα τεκμηριώνεται και με αριθμούς η άμεση σχέση αυτής της πολιτικής με το μακελειό στην Μεσόγειο.

Οπως προκύπτει από έκθεση Βρετανών πανεπιστημιακών, η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, «δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στην μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Ακόμη πιο συγκεκριμένα, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, κατηγορούνται για «δολοφονία από αμέλεια», αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πανεπιστημιακών, η μείωση των αποστολών έρευνας και διάσωσης, ενδεχομένως να έχουν στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 1.500 απελπισμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους, ως γνωστόν και παιδιών, που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη, από την Τουρκία και την βόρεια Αφρική.

Στην έκθεση σημειώνεται, ότι η ιταλική επιχείρηση διάσωσης με την κωδική ονομασία «Mare Nostrum», απορρίφθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και αντικαταστάθηκε από την επιχείρηση «Τρίτων», η οποία προέβλεπε λιγότερα πλοία και ήταν προσανατολισμένη, όχι στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων, αλλά στην «αποθάρρυνσή» τους να επιχειρήσουν να διασχίσουν την Μεσόγειο.

Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στην Συρία και την Λιβύη κλιμακωνόταν, οι πρόσφυγες εξακολούθησα να καταφεύγουν σε διακινητές, οι οποίοι τους έστελναν στον θάνατο, πάνω σε ακριβοπληρωμένα, από τους απελπισμένους, «καρυδότσουφλα».

Μάλιστα, από έγγραφα που ήρθαν στα χέρια Βρετανών ερευνητών, προκύπτει, ότι η Frontex προώθησε ενεργά τη νέα μορφή των επιχειρήσεων «διάσωσης», παρά τις ίδιες τις προβλέψεις της για το ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα θανατηφόρα αποτελέσματα ήταν άμεσα: Από τους 60 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014… ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 1.687 νεκρούς τους πρώτους τέσσερις μήνες του επόμενου έτους! ‘Η, αλλιώς, οι πιθανότητες να πνιγούν πρόσφυγες και μετανάστες αυξήθηκε 30 φορές!

Ο Charles Heller, από το λονδρέζικο πανεπιστήμιο Goldsmiths, συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ είναι ένοχοι για «εγληματική αμέλεια», ενώ, οι θεσμικοί φορείς της ΕΕ και η Frontex είναι ένοχοι «εγκληματικής αδράνειας»…

Με όλο τον σεβασμό, πάντως, στον κ. Heller, αν εφαρμόζεις μια τακτική που γνωρίζεις τεκμηριωμένα ότι θα οδηγήσει στο χαμό αθώων ανθρώπων, δεν ονομάζεται «αμέλεια»…