Η ουκρανική διπλωματία... σε νέους λογοκριτικούς «άθλους»!

Η ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα απαιτεί να διανέμονται στην Ελλάδα μόνο οι ταινίες που εγκρίνει

| 19/04/2016

Το καθεστώς του Κιέβου, που εξακολουθεί να ματοκυλά το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) παρά και ενάντια στην επίσημη εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί, έχει χάσει πλέον κάθε μέτρο και σε διπλωματικό επίπεδο. Μετά την απαίτηση(!) που είχε τον περασμένο Φλεβάρη από το γαλλικό κανάλι Canal+ να μην μεταδώσει το ντοκιμαντέρ «Οι μάσκες της επανάστασης» του δημοσιογράφου Πολ Μορέιρα για τα γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο το 2014 και την τραγωδία με την οργανωμένη πυρπόληση του Σπιτιού των Συνδικάτων στην Οδησσό από τους φασίστες, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι στις 2 Μαΐου 2014, τώρα, ανάλογη απαίτηση προβάλει και στην Ελλάδα!

Με αφορμή την έναρξη των κοινών, διακρατικών ελληνο-ρωσικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν και στις δύο χώρες σε όλη τη διάρκεια του 2016, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, κουρελιάζοντας κάθε διπλωματική δεοντολογία, απαιτεί να μην προβληθεί στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ του Αντρέι Κοντρασόφ, «Κριμαία – Επιστροφή στην πατρίδα»!

κριμαια-ντοκιμαντερ

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Βολοντίμηρ Σκούροβ, «παρακαλεί θερμώς» να «ληφθούν από τον Δήμο Αθηναίων τα απραίτητα μέτρα» για να αποτρέψει την προβολή «αυτηνής»(sic) της ταινίας, διότι το Κίεβο την θεωρεί ως ρωσική προπαγάνδα!

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί, μεταξύ άλλων, και στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», στο πλαίσιο αφιερώματος στον ρωσικό κινηματογράφο από 23 έως 27 Απριλίου, το οποίο θα πλαισιωθεί και από άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την επιστολή, η οποία, σύμφωνα με τον ιστότοπο http://bsgreeks.blogspot.gr, έχει αποσταλεί επίσης στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, Λαμιέων, Ν. Σταυρογιάννη και Κατερίνης, Σ. Χιονίδη, μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Το μόνο που θα θυμίσουμε εμείς είναι, ότι η Κριμαία δεν «προσαρτήθηκε» στην Ρωσία, αλλά όντως επέστρεψε σε αυτήν, με δημοψήφισμα στις 16 Μάρτη 2014, στο οποίο, η επιλογή για επανένωση της χερσονήσου ως ομόσπονδος τμήματος στην Ρωσία έλαβε το 96,77% των ψηφισάντων, με την συμμετοχή να ξεπερνάει το 83%.

Το γεγονός της μη αναγνώρισης αυτούς του δημοψηφίσματος από την την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες από κοινού επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία, με την προθυμότατη ελληνική κυβέρνηση να συνυπογράφει κάθε επέκτασή τους, συνιστά πολιτικό εργαλείο άσκησης πίεσης προς την Ρωσία, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων.

Κατά τ’ άλλα, το Κίεβο, αντί να «κουνάει το δάχτυλο» σε διάφορες χώρες, οφείλει να απολογηθεί για τις στενότατες σχέσεις του με νεοναζιστικά, φασιστικά, εθνικιστικά μορφώματα που μακελεύουν την μισή χώρα και για την αναγνώριση, δια νόμου, των ουκρανικών φασιστικών οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τους ναζί στην ματοβαμμένη λεηλασία της κατεχόμενης Σοβιετικής Ουκρανίας.

Πρεσβεία της Ουκρανίας

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.