Η παρτίδα, Κατερίνα Κατράκη

Φιλτραρισμένη αλήθεια με την άγρυπνη ματιά του ποιητή

| 17/06/2015

h_partida_350396288-thumb-largeΗ παρτίδα, Κατερίνα Κατράκη, Εκδόσεις Ιωλκός

Η σύγχρονη ελληνική ποίηση διαμορφώνει την εικόνα της χρησιμοποιώντας ανθεκτικά στο χρόνο υλικά. Ο αναστοχασμός στα καθημερινά, τα «τετριμμένα», τα τόσο κοντινά σε μας. Επιστρέφει στο σημείο μηδέν της ποίησης. Οι προηγούμενες γενιές εξέλιξαν τη δημιουργία και το ποιητικό προϊόν. Ανά τακτά διαστήματα υπήρχε και μια μεγάλη προσωπικότητα που έδινε το κάτι παραπάνω. Η βαρβαρότητα όμως, είναι και πάλι εδώ. Και «απαιτεί» την επιστροφή. Η παγίδευση σε οπισθοδρομικές, αναχρονιστικές αντιλήψεις-ποιητικές εκφράσεις ελλοχεύει και ο νέος ποιητής οφείλει να είναι σε εγρήγορση. Όπως η Κατερίνα Κατράκη.

Με τη δεύτερη συλλογή της (η πρώτη ήταν το «Παράθυρο», Εκδ. Ιωλκός) αποδεικνύει ότι η ματιά της δεν αφήνει σπιθαμή του αενάως πατημένου πεδίου ακάλυπτη. Όλα τα θωρεί. Τα συλλέγει και μετά προχωρά στη δημιουργία από την αρχή. Εκεί που όλοι έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους. Όλοι οι ποιητές. Η αποφυγή της μίμησης και της απλής αντιγραφής δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του ταλέντου της. Είναι και η «εκμετάλλευση» του παρόντος. Αυτού που έχει αγρίως βασανιστεί από τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις. Ο συγκερασμός των δύο, του τώρα και των στοιχείων που το συνθέτουν, κάνει την ποίηση της διακριτή και άξια λόγου. Το διάβασμα της «Παρτίδας» είναι εισαγωγή στην καθαρότητα της τέχνης της ποιήσεως.

Οικονομία λόγου, πολύ καλός χειρισμός της γλώσσας και το μήνυμα, δίχως κόπο, γίνεται εύληπτο και εύγλωττο. Είτε πρόκειται για ολιγόστιχα ποιήματα (όπως είναι τα περισσότερα) είτε για μεγαλύτερα σε έκταση, η Κατράκη έχει ξεκάθαρη στόχευση στο πώς θα επικοινωνήσει με τον αναγνώστη. Ο ποιητικός λόγος της δεν έχει ίχνος περιττού. Μόνο ψαχνό. Μόνο αλήθεια. Φιλτραρισμένη με την άγρυπνη ματιά του ποιητή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις