Η Loujain al-Hathloul συλλαμβάνεται ξανά στη Σαουδική Αραβία

λίγες μέρες πριν οι γυναίκες αρχίσουν να οδηγούν ελεύθερα

| 31/05/2018

Στις 15 Μαΐου συνελήφθη ξανά η Loujain alHathloul μαζί με γνωστές μορφές του κινήματος για τα δικαιώματα της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία. Η Loujain πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο κίνημα αυτό, με ιδιαίτερο ρόλο στις κινητοποιήσεις υπέρ της ελευθερίας των γυναικών να οδηγούν αυτοκίνητο και εναντίον της αντρικής κηδεμονίας/εποπτείας, ενός θεσμού που απαγορεύει στις γυναίκες να κάνουν οτιδήποτε χωρίς την επίσημη συγκατάθεση κάποιου άντρα (συζύγου, πατέρα, αδερφού ή γιου). Όταν λέμε οτιδήποτε, εννοούμε ακόμα και να πάνε στο νοσοκομείο ή να βγουν από τη φυλακή!

Πριν λίγες μέρες υπογράφτηκε το διάταγμα που πλέον επιτρέπει στις γυναίκες να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης στη χώρα τους και να οδηγούν μόνες τους. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι «Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν». Και αφού πληρούνται οι προϋποθέσεις, οι γυναίκες θα μπορούν να οδηγούν από τις 24 Ιουνίου ελεύθερα. Μέχρι τώρα οι γυναίκες πήγαιναν σε γειτονικές χώρες για να μάθουν να οδηγούν και να αποκτήσουν δίπλωμα. Το ζήτημα της ανδρικής εποπτείας όμως δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, παρόλο που το φθινόπωρο ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman είχε κάνει κινήσεις για την σταδιακή κατάργηση του θεσμού αυτού.

Η Loujain ήταν η πρώτη γυναίκα που το 2014 προσπάθησε να περάσει τα σύνορα Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας οδηγώντας αυτοκίνητο. Τότε συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί οδήγησης γυναικών και κρατήθηκε 73 ημέρες στη φυλακή.

Η  Loujain Al-Hathloul αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του British Columbia στον Καναδά το 2014.  Η Sima Godfrey, καθηγήτριά της στο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι η Loujain είναι ατρόμητη και μετά τις σπουδές της ήθελε οπωσδήποτε να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία για να μπορέσει να ασχοληθεί με την πολιτική και τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της. Η ίδια η οικογένειά της την ενθάρρυναν για κάτι τέτοιο. «Μιλούσε πολύ για την μητέρα της, η οποία ήθελε οι κόρες της να βγαίνουν μπροστά και να ακούγεται η φωνή τους. Είμαι πολύ περήφανη για εκείνη. Και φυσικά ανησυχώ κιόλας.»

Παρόλο που επίσημα το Πανεπιστήμιο δεν πήρε θέση για την Loujain, βρέθηκαν και άλλες να μιλήσουν για αυτήν. Η Atiya Jaffar, συμφοιτήτρια και φίλη της, είπε ότι συνδέθηκαν όταν την είχαν συλλάβει την τελευταία φορά κι έμοιαζε να έχει ταραχτεί αλλά όχι να έχει χάσει τη φωτιά μέσα της.

Και πώς να μην έχεις φωτιά σε μία χώρα όπου στις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας Ριάντ όπου το απόγευμα παίζουν μπάλα τα παιδιά, το πρωί αποκεφαλίζονται γυναίκες και άντρες γιατί τόλμησαν να αμφισβητήσουν έναν από τους απαράδεκτους νόμους της χώρας. Ή γιατί διέπραξαν ληστεία ή είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά. Πώς να μην έχεις φωτιά σε μια χώρα όπου η γυναίκα χαίρεται επειδή της επέτρεψαν να οδηγήσει –και για να γίνει αυτό έπρεπε να φυλακιστούν και να διαπομπευτούν πολλές. Να θυμίσουμε ότι η Σαουδική Αραβία πριν περίπου ένα χρόνο είχε εκλεγεί μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών. Ρόλος της επιτροπής είναι η διαμόρφωση παγκόσμιων προτύπων για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία είναι επίσημα σύμμαχος πολλών δυτικών χωρών που σκίζουν τα ιμάτιά τους για τα δικαιώματα. Μη ξεχνιόμαστε, ανάμεσα στις χώρες αυτές και η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να στηρίζει έμπρακτα την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει επιφέρει το Βασίλειο στη χώρα της Υεμένης εδώ και δύο χρόνια.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει να χαρούν την ελευθερία να οδηγούν αυτοκίνητο μαζί με την αυτονόητη ελευθερία να έχουν τον έλεγχο της ίδιας τους της ζωής. Και η Δύση «των δικαιωμάτων» να σταματήσει την υποκρισία. Να ζητήσει τώρα την απελευθέρωση της Loujain και των υπόλοιπων ακτιβιστών και ακτιβιστριών.

 

σημείωση: η Δύση έδειξε άμεσα την χαρά της για την κατάργηση του νόμου περί οδήγησης γυναικών. Η γυναίκα της Σαουδικής Αραβίας που οδηγεί αυτοκίνητο έγινε αμέσως εμπόρευμα. Τρεις μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων, μέσα σε λίγες μέρες από την ανακοίνωση ότι πρόκειται να επέλθει διάταγμα που να επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν, έφτιαξαν διαφημίσεις ειδικά για τη Σαουδική Αραβία. Στις διαφημίσεις αυτές, φυσικά, οι δημιουργοί όχι μόνο δεν ενοχλούνται από άλλα ζητήματα ανοιχτά, όπως αυτό της μπούρκα, αλλά το ενσωματώνουν αισθητικοποιώντας το στη δημιουργία της διαφήμισης. Υπάρχει ελπίδα λοιπόν. Αν κάποια δυτική εταιρεία σκεφτεί ότι έχει κέρδος από το να δοθούν και άλλες ελευθερίες στις γυναίκες, ίσως δούμε πιο γρήγορα τα πράγματα να αλλάζουν…