Θρυλική ζωή, Πεζός Θάνατος- Η noir Ισπανία δηλώνει παρούσα

| 24/08/2018

Ένα από τα χιλιάδες καλά του Smass Fest 2018   ήταν το παζάρι με βιβλία και comics, με συμμετοχή ιδιαιτέρως ενδιαφερόντων εκδοτικών οίκων. Ένας από αυτούς ήταν ο εκδοτικός οίκος Angelus Novus και το βιβλίο του που προσωπικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον και τίμησα ήταν το ισπανικό noir Θρυλική ζωή, Πεζός Θάνατος του Alejandro M. Gallo το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017.

Το βιβλίο ξεκινάει στο σήμερα, με τον αστυνομικό Γοργόνιο Γιανέθα να βρίσκεται σε μία μεταμεσονύχτια ραδιοφωνική εκπομπή της Μαδρίτης που έχει το καθήκον να πουλήσει την καλή εικόνα της αστυνομίας, όπως του παρήγγειλε το αφεντικό του. Η συνέντευξη οδηγεί στην περιγραφή της μοναδικής του υπόθεσης που αν και τυπικά έκλεισε, δεν λύθηκε ποτέ. Ο αστυνόμος Γοργόνιο μεταφέρει την αφήγησή του στο 1972, εν μέσω της δικτατορίας του Φράνκο, μια περίοδο που το ισπανικό καθεστώς θέλει να πουλήσειεπίσης μια καλή εικόνα, δίνοντας την ευκαιρία σε Ισπανούς εξόριστους να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Μια μόνο φαινομενικά καλή εικόνα όμως.

Ο νεαρός τότε αστυνόμος Γοργόνιο μεταφέρεται στο τμήμα του Καστεγιόν, στην χειρότερη δυνατή περιοχή, όντας ο τελευταίος στις εξετάσεις της αστυνομίας. Εκεί του αναθέτουν την υπόθεση ενός τροχαίου δυστυχήματος λίγο έξω από την Βαλένθια, το οποίο εξ αρχής είναι φανερό πως δεν ήταν ένα απλό τροχαίο ατύχημα. Στο θύμα πάνω βρέθηκαν δύο ταυτότητες, κάτι που εξαρχής είναι αρκετό για να περιπλέξει τα πράγματα, και ακολουθώντας αυτό το στοιχείο ο αστυνόμος Γοργόνιο θα συναντήσει γεγονότα που ξεπέρασαν τα σύνορα της Ισπανίας και φτάνουν μέχρι αρκετά χρόνια πίσω έως τον Ισπανικό Εμφύλιο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 15χρονος Πεδρίτο που έχει τρέλα με τον Μαξ Αούμπ και η incognito Κομμουνίστρια θεία Ενκάρνα με την κόρη της Αμάντα, θα συμπληρώσουν τους κύριους χαρακτήρες του βιβλίου και θα παίξουν με τον τρόπο τους, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου, με την γραφή να είναι αρκετά προφορική κάτι που κάνει την ανάγνωση αρκετά εύκολη. Ο Gallo μέσα από τον Γοργόνιο περιγράφει με αρκετή ωμότητα αλλά και άπλετο χιούμορ τη ζωή στην Ισπανία 33 χρόνια μετά την άνοδο του Φράνκο στην εξουσία της Ισπανίας. Οι διωγμοί των Κομμουνιστών και των Αναρχικών ήταν καθημερινό φαινόμενο καθώς και οι (αυτό)εξορίες τους στη Γαλλία. Όπως σε πολλά γαλλικά neo-polar μυθιστορήματα οι Ισπανοί και η ισπανική κουλτούρα κάνει αισθητή την παρουσία της, έτσι και εδώ αντιστοίχως, η γαλλική παρουσία είναι πολύ έντονη, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά τα κοινά και τις αλληλοβοήθειες των δύο αυτών λαών σε περιόδους αντιστάσεων, όπως η Ισπανική Επανάσταση, η Γαλλική Αντίσταση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και η αντιδικτατορικές δράσεις κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Φράνκο.

Εν κατακλείδι, το Θρυλική ζωή, πεζός θάνατος είναι ένα διασκεδαστικό noir μυθιστόρημα, το οποίο είναι σίγουρο πως όσοι αρέσκονται σε συγγραφείς όπως ο Φαζαρντί και ο Μανσέτ θα το ευχαριστηθούν δεόντως. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται πάρα πολύ ευχάριστα και ο αναγνώστης θα βρει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ζωή στην Ισπανία του Φράνκο, κάτι το οποίο πιστεύω πως ήταν και ο σκοπός του συγγραφέα όταν έγραφε το εν λόγω βιβλίο.