Ιδιωτικές δομές υγείας: «βροχή» το κρατικό χρήμα αλλά είναι όντως «θωρακισμένες»;

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα και πολλά τα ερωτήματα

| 31/03/2020

Για τις ιδιωτικές δομές υγείας η πανδημία όπως όλα δείχνουν λειτουργεί ως ευκαιρία. Ευκαιρία για αισχροκέρδεια  εις βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών και εις βάρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι καταγγελίες που καταφθάνουν για τις συνθήκες εργασίας και για τις πρακτικές των ιδιωτικών κλινικών που δρουν ανεξέλεγκτα είναι πάρα πολύ σοβαρές για να αγνοηθούν. Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την επιχορήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με το ποσό των 30 εκ ευρώ το οποίο θα διατεθεί για «την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου..» Παράλληλα με ΠΝΠ διπλασιάζεται η αποζημίωση των ιδιωτικών δομών υγείας για την διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ στον ΕΟΠΠΥ εκτοξεύοντας την αποζημίωση που καταβάλλει το δημόσιο (οι Έλληνες φορολογούμενοι εν ολίγοις) από τα 800 ευρώ στα 1600 ευρώ την ημέρα. Υπέρογκα ποσά τα οποία κατευθύνονται εν μέσω πανδημίας και σοβαρότατης οικονομικής κρίσης όχι προς ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά των ιδιωτών. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θωρακίζεται και με αυτό τον τρόπο η δημόσια υγεία; Δυστυχώς όχι, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες. Διότι άνευ ελέγχου και με τη λευκή επιταγή της ελληνικής κυβέρνησης προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια πράγματι η πανδημία είναι μια χρυσή ευκαιρία για κέρδος και εγκληματικές πρακτικές.

                        Στο Παστέρ τα δείγματα

Το ιδιωτικό θεραπευτήριο του Μetropolitan General που βρίσκεται επί της Μεσογείων στο Χολαργό εντάσσεται στο σχήμα της Hellenic Helthcare στο οποίο υπάγονται το Metropolitan που βρίσκεται στο Ν Φάληρο όπως και το ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία. Το σχήμα της Hellenic Helthcare αποτελεί όχημα που ελέγχεται από τον διεθνή διαχειριστή κεφαλαίων CVC Capital Partners. To συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα το οποίο απασχολεί συνολικά περίπου 4.000 εργαζόμενους κατέχει την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της ιδιωτικής υγείας. Ειδικότερα στο Metropolitan General απασχολούνται σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας 500 εργαζόμενοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Tο υπουργείο υγείας λοιπόν διέθεσε 30 εκ ευρώ  στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για την διενέργεια των τεστ. Όμως τα ιδιωτικά διαγνωστικά λαμβάνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το αποστέλλουν στο Παστέρ. Το αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Metropolitan General, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων «τα τεστ που γίνονται στα επείγοντα στην κλινική έχουν κόστος της τάξεως των 245 ευρώ. Μέχρι πρόσφατα γινόταν από την κλινική και λήψη δειγμάτων με ασθενοφόρα τα οποία πήγαιναν στους ενδιαφερόμενους. Το ποσό που κατέβαλαν ήταν της τάξεως των 350 ευρώ. Όλα πήγαιναν και πηγαίνουν στο Παστέρ καθώς δεν διαθέτει η κλινική εργαστήρια και αντιδραστήρια» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όπως μας είπαν εργαζόμενοι «εννοείται ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά την προστασία του προσωπικού. Τα δείγματα λαμβάνονται σε ένα απλό δωμάτιο χωρίς τις ειδικές στολές. Ο εξοπλισμός συνίσταται σε μια απλή ρόμπα και μάσκα δίχως τα αυξημένα μέτρα προστασίας που απαιτούνται.» Με δυο λόγια οι ιδιώτες χρυσοπληρώνονται για τις μπατονέτες που χρησιμοποιούν αποστέλλοντας παράλληλα ανεξέλεγκτα δείγματα στο Παστέρ και προκαλώντας στην κυριολεξία συμφόρηση στα εργαστήρια που χρησιμοποιεί το Δημόσιο σύστημα υγείας.

«Στους εργαζόμενους δεν γίνεται το τεστ» προσθέτουν οι εργαζόμενοι του Metropolitan. «Ήδη τέσσερις συνάδελφοί μας έχουν προσβληθεί από τον ιό. Τρεις γιατροί και ένας νοσηλευτής. Στην αρχή προσπάθησαν να αποκρύψουν τα κρούσματα.»

                              Επεμβάσεις βαφτίζονται επείγουσες

Όπως καταγγέλλεται από εργαζόμενους: «τα χειρουργεία δεν σταμάτησαν παρά τη ρητή εντολή να διενεργούνται μόνο τα επείγοντα. Στο Metropolitan βαφτίζουν απλές επεμβάσεις ως επείγουσες. Το εξωφρενικό είναι ότι ο Γενικός Διευθυντής του Metropolitan και μέλος του Δ.Σ της Healthcare διαμήνυσε προς τους γιατρούς ότι υπεύθυνος είναι ο κάθε γιατρός ως προς την λήψη της απόφασης για τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης.» Το ιατρικό προσωπικό με δυο λόγια βρίσκεται στις συμπληγάδες πέτρες της μετακύλισης της ευθύνης προς αυτούς αλλά και της πίεσης για την διενέργεια των χειρουργείων εξαιτίας της απώλειας των κερδών.

«Το χειρουργείο δεν απολυμάνθηκε ποτέ. Σε χειρουργική επέμβαση που έγινε ο γιος του ασθενούς διαγνώστηκε με Covid 19 και κυκλοφορούσε κανονικά στον όροφο. Οι πιέσεις επίσης προς το προσωπικό είναι αφόρητες. Το προσωπικό ήταν ήδη ελλιπές και προ της πανδημίας. Τώρα είναι στην κυριολεξία εξοντωμένο και εν μέσω εκβιασμών.»

Ειδικότερα, «προσωπικό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όπως καρδιοπαθείς και άτομα με υπέρταση πιέζονται από τη διεύθυνση προσωπικού να επιστρέψουν στην κλινική. Η πλέον ανάλγητη απάντηση που δόθηκε ήταν ότι ‘δεν μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά προβλήματα του καθενός’ ή στο αίτημα μονογονεϊκών οικογενειών για λήψη άδειας ειδικού σκοπού η απάντηση ήταν ‘αν δεν μπορείτε να είστε εντάξει στη δουλειά σας να γίνετε μανικιουρίστες’. Στα τμήματα δε που έκλεισαν για απολύμανση, όπως στο αιμοδυναμικό, το προσωπικό αντί να ακολουθήσει τη διαδικασία της καραντίνας εστάλη σε άλλα τμήματα όπως στα επείγοντα. Γιατρός που εκδήλωσε βήχα και πυρετό εσπευσμένα επέστρεψε στο νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες. Στο ακτινολογικό, που και αυτό έκλεισε για απολύμανση καθώς βρέθηκε θετικό κρούσμα, ο νοσηλευτής αντί να πάει σπίτι του επέστρεψε την επόμενη ημέρα. Και οι επικίνδυνες αυθαιρεσίες δεν λήγουν εδώ καθώς έχουν επιστρατεύσει ανεκπαίδευτο προσωπικό για τις ανάγκες της ΜΕΘ» (σ.σ η δεύτερη ΜΕΘ έχει δοθεί για τις ανάγκες του δημοσίου συστήματος με το αζημίωτο φυσικά.)

Κατόπιν τούτων μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Κλινικών σύμφωνα με την οποία «οι ιδιωτικές κλινικές είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο υγείας.. προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα ενάντια στην απειλή του νέου κορωνοϊού έχοντας ανταποκριθεί άμεσα σε οτιδήποτε μας έχει μέχρι σήμερα ζητηθεί. Αποτελεί χρέος μας.»