Ιταλία: Ισόβια στους φασίστες - δολοφόνους

41 χρόνια μετά την βομβιστική επίθεση της Brescia

| 31/07/2015

Brescia, 28.05.1974: έκρηξη βόμβας στην κεντρική piazza della Loggia κατά τη διάρκεια μιας μαζικής διαδήλωσης ενάντια στη φασιστική τρομοκρατία. Αποτέλεσμα, 8 νεκροί και 102 τραυματίες ενώ το μακελειό της Brescia, καταγράφεται στον μακρύ κατάλογο των παρακρατικών, φασιστικών τρομοκρατικών χτυπημάτων, ως Strage di Piazza della Loggia.

Μιλάνο, 22.07.2015: 41 χρόνια μετά τη δολοφονική βομβιστική επίθεση οι φασίστες-δολοφόνοι, Maurizio Tramonte και Carlo Maria Maggi, μέλη της νεοφασιστικής συμμορίας Ordine Nuovo [Νέα Τάξη], ακούν την Πρόεδρο, Anna Conforti, να ανακοινώνει την τελική ποινή, σε μια αίθουσα κατάμεστη από δικηγόρους, συγγενείς των θυμάτων, εκπροσώπους και παράγοντες της πόλης της Brescia. Ισόβια!

brescia3

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, στην περιοχή Abano Terme κοντά στην Padova, κατά τη διάρκεια σιγκέντρωσης της νεοφασιστικής οργάνωσης, ο Tramonte υπό την καθοδήγηση του Carlo Maria Maggi, προετοιμάζει την επίθεση ενώ γίνεται λόγος και για άλλα μέλη της οργάνωσης, που παρακολουθούν την έκβαση της επίθεσης στην Piazza della Loggia. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η παρουσία του Tramonte επιβεβαιώνεται το 2008, από τη φωτογραφία που δημοσιεύεται στη “La Repubblica”. Σε προηγούμενες δίκες, ένοχοι κρίθηκαν και άλλα μέλη της Ordine Nuovo, όπως οι Carlo Digilio και Marcello Soffiati, οι οποίοι δεν δικάζονται καθώς είναι νεκροί.

brescia1

Οι πυρήνες της Ordine Nuovo, που εξαπλώνονταν σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας, θεωρείται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της περιόδου των φασιστικών και παρακρατικών επιθέσεων που εγκαινιάστηκε με την επίθεση στην Αγροτική Τράπεζα της Piazza Fontana και έπειτα, όπως για παράδειγμα η βομβιστική επίθεση ενάντια στην αμαξοστοιχία Italicus Express, στις 4 Αυγούστου του 1974, που κατευθυνόταν από τη Ρώμη στο Μόναχο με 12 νεκρούς και 44 τραυματίες.

Ίσως το σχόλιο της ιταλικής “Il Manifesto” είναι ιδανικό: “Ένα επιπλέον κομμάτι της αλήθειας. Απόφαση-Ορόσημο, μετά από πολλές αθωωτικές αποφάσεις. Παραμένουν στο παρασκήνιο, η ευθύνη του κράτους και των μηχανισμών του”.

brescia4

Το Μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων. Φωτό: Δημήτρης Κεχρής