Καθαρή Δευτέρα (αντίστασης) στο πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα

Για ανοικτά πάρκα στον κόσμο, στη γειτονιά και όχι μεγαθήρια mall που καταστρέφουν περιβάλλον

| 19/02/2018

«Ξεκίνησε σαν μια ιδέα μεταξύ 3-4 φίλων, μετά από τη συνέλευση που συμμετείχαμε για το πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα, να γιορτάσουμε την Καθαρή Δευτέρα όλοι μαζί εκεί. Στην πορεία κι άλλοι φίλοι από διάφορες περιοχές της πόλης θέλησαν να συμμετέχουν. Η παρέα μεγαλώνει συνεχώς και στο κάλεσμά μας να έρθει ο “Άλλος Άνθρωπος”, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δέχτηκε αμέσως να συνδράμει και αυτός στην προσπάθεια που κάνουμε για ανοικτά πάρκα στον κόσμο, στη γειτονιά και όχι μεγαθήρια mall που καταστρέφουν περιβάλλον, πολιτισμό και τοπική κοινωνίαΌσοι θέλουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να γνωρίσουν τις ομορφιές του πάρκου από κοντά, είναι ευπρόσδεκτοι. Φέρτε παιδιά, σκυλιά, ταπεράκια, χαρταετούς, την καλύτερη σας διάθεση και ελάτε να διασκεδάσουμε παρέα, συλλογικά και αλληλέγγυα όπως έχουμε μάθει να κάνουμε μέχρι τώρα.»  διαβάζουμε στην πρόσκληση που κυκλοφορεί διαδικτυακά προς όλους τους Αθηναίους για μια διαφορετική -από άποψη σκοπού- Καθαρά Δευτέρα. Χωρίς να θυσιάζεται η παράδοση -ενώ πράγματι αναδεικνύεται- οι διοργανωτές προσδοκούν στην παρουσία του καθενός (και) μια αγωνιστική πολιτική πράξη.

Αυτή η κίνηση έχει τεράστιο ενδιαφέρον γιατί μιλάμε για την περιοχή όπου με τις ευλογίες της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε «ακόμη ένα έγκλημα, «ανάβοντας» το «πράσινο φως» για την κατασκευή του θηριώδους εμπορικού κέντρου «Academy Gardens», των 22.000 τ.μ, το οποίο θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» της υποβάθμισης του Αρχαιολογικού Χώρου και των γειτονιών της Ακαδημίας Πλάτωνα» όπως ενημέρωσε και πριν λίγες ημέρες toPeriodiko.gr όπου δεν έπαψε ποτέ -μα έχει επανέλθει με αρκετά ρεπορτάζ και άρθρα- να βρίσκεται στην πλευρά των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής: «Ο αρχαιολογικός χώρος και το άλσος του αποτελούν κυριολεκτικά μια «νησίδα» πολιτισμού, ιστορίας, μνήμης και πράσινου μέσα στο τσιμεντένιο «αρχιπέλαγος» της σύγχρονης Αθήνας. «Κρυμμένη» πίσω από την αγοραία «αισθητική» που καθορίζει τις «όχθες» της λεωφόρου Αθηνών, αυτή η «νησίδα» – ανάσα των φτωχογειτονιών που την περιβάλλουν, απειλείται συνεχώς από τα «φαραωνικά» κατασκευαστικά σχέδια του κεφαλαίου, με τους κατοίκους και τους αρχαιολόγους να δίνουν συνεχώς μάχες υπεράσπισής της» τόνιζε ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. «Οι πολιτικοί συστημικοί διαχειριστές δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να θυσιάσουν τα σπαράγματα της ιστορικής μνήμης και τις ανάσες των ανθρώπων ώστε να εξυπηρετήσουν το μοναδικό, αποκλειστικό και υπεράνω όλων κριτήριο του ατομικού κέρδους.» 


Δείτε εδώ τα άρθρα και τα ρεπορτάζ του Periodiko.gr


Έτσι λοιπόν η Καθαρά Δευτέρα μοιάζει ως μια ακόμη κίνηση των κατοίκων να δώσουν το αγωνιστικό παρόν τους μέσα και από την παράδοση της συγκεκριμένης ημέρας. Ταυτόχρονα δίνει σκυτάλη στην επόμενη Κυριακή 25 Φλεβάρη ώστε ο αγώνας να εμβαθύνει και πάλι με κινηματικά χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνει το Συντονιστικό για την αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνα –ενάντια στο mall:

Λέμε ΟΧΙ στην  κατασκευή mall στο οικόπεδο «Μουζάκη», Κηφισού & Λένορμαν, από την Artume-Black Rock. Στην πολυεθνική που έβαλε στόχο να εκμεταλλευτεί τη φήμη και την ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα για να χτίσει τερατούργημα «εμπορικό-ψυχαγωγικό-πολιτιστικό» κέντρο 45.000 τ.μ και να αφαιμάξει τις τοπικές αγορές στη Δυτική Αθήνα.

Λέμε ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει επάξια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ, παραδίδοντας τον αρχαιολογικό χώρο του Πλάτωνα στο βωμό των κερδών μιας πολυεθνικής σε βάρος των κοινών δημόσιων αγαθών για τους πολίτες της Αθήνας.

Απαιτούμε την πραγματική αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνα, με επίκεντρο τον Αρχαιολογικό χώρο ως χώρο ελεύθερο, δημόσιο ανοιχτό για όλους τους πολίτες και όχι για τα κέρδη της πολυεθνικής.

Σας καλούμε  

την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 & Κηφισού, Περιστέρι ) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για την κατασκευή mall, ταφόπλακα στις περιοχές μας.