Και οι ανήλικοι μετανάστες στο στόχαστρο του Τραμπ

Mε την κατάργηση του προγράμματος προστασίας τους, σχεδόν 800.000 μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απέλαση

| 07/09/2017

Γενικευμένες αντιδράσεις από πληθώρα φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων έχει ξεσηκώσει μία ακόμα ρατσιστική κίνηση της κυβέρνησης του Ντόναλτ Τραμπ, η οποία αυτή την φορά στρέφεται εναντίον των ανήλικων μεταναστών, καταργώντας το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους, το λεγόμενο  DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, με ανακοίνωσή του δήλωσε: «Ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, με την ηγεσία του προέδρου, θα είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση για μια μόνιμη νομοθετική λύση που θα περιλαμβάνει την διασφάλιση ότι όσοι δεν έχουν κάνει τίποτε λάθος μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ως ένα άξιο κομμάτι αυτής της σπουδαίας χώρας», ενώ η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσθεσε: «Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA είναι μια βαθύτατα επονείδιστη πράξη πολιτικής δειλίας και μια ελεεινή επίθεση σε αθώα νέα παιδιά σε κοινότητες σε όλη την Αμερική».

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και άλλων θεσμικών οργάνων, ακόμα και εταιριών, οι οποίες εκμεταλλεύονται το φθηνό εργατικό δυναμικό που τους παρέχει το νομοσχέδιο Ομπάμα.

170905-daca-sg-2011_bb06be03fe23ad422b956901f686f1ee

Το Deferred Action for Childhood Arrivals, είναι ένα πρόγραμμά που είχε δημιουργηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και νομιμοποιούσε de facto, αν και προσωρινά, παιδιά και νέους που βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα και είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ πριν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 800.000 νόμιμοι πλέον μετανάστες που ωφελήθηκαν από τον νόμο του Ομπάμα και ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αφήσουν τις εστίες τους εάν τελικά το Κογκρέσο επικυρώσει την απόφαση του νέου Προέδρου.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε υποσχέθει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να καταργήσει το πρόγραμμα, για να δώσει, όπως έλεγε… προτεραιτότητα στους Αμερικάνους εργαζόμενους. Μάλιστα, όχι μόνο ακύρωσε το νομοσχέδιο, αλλά ειρωνεύτηκε και τους πληγέντες μετανάστες λέγοντας πως τους έχει… στην καρδιά τους!

RTX3EU2B-1024x680

Συγκεκριμένα ο ακροδεξιός πολιτικός δήλωσε: «Έχω μια μεγάλη καρδιά για τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε, μια μεγάλη αγάπη για αυτούς».

Μαζικές διώξεις και απελάσεις το μέλλον των ονειροπόλων.

Υπολογίζεται πως οι άδειες παραμονής 200.000 και πλέον δικαιούχων θα λήξουν ως τα τέλη της χρονιάς. Σε αυτές θα προστεθούν ακόμα 275.000 στο τέλος του 2018 και άλλες 322.000 μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2019. Με την λήξη της άδειας, τελειώνει και η νόμιμη παραμονή των μεταναστών αυτών στις ΗΠΑ, όπου έχουν περάσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους.

Την 20ή Αυγούστου υπήρχαν ακόμη 106.341 φάκελοι προσώπων που έχουν αιτηθεί την ένταξη τους στο πρόγραμμα υπό εξέταση, όμως πλέον το πρόγραμμα, θεσμικά δεν υπάρχει. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ θα τους διεκπεραιώσουν όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από το thepressproject.gr