"Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό... Οι ΔΙΑΣ ήταν απ' την πλευρά των Χρυσαυγιτών."

Συγκλονιστική κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα στη δίκη της ΧΑ

| 29/09/2015

«Είμαι ο πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, ο γιος μου έκανε μεροκάματα στη ζώνη του Περάματος». Έτσι ξεκίνησε η συγκλονιστική κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτη σήμερα στη δίκη της ΧΑ.. Μια κατάθεση συγκινητική καθώς φέρνει με λεπτομέρειες ξανά στην επιφάνεια τις στιγμές πριν και μετά την επίθεση, αλλά και ουσιαστική, αποκαλυπτική γιατί με θάρρος υπογραμμίζει τις εγκληματικές ευθύνες συνολικά της ΧΑ και το πλαίσιο λειτουργίας ανοχής της ναζιστικής οργάνωσης από το κράτος…

Διαβάστε την ανταπόκριση:

Συγκλονίζει ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού Παύλου Φύσσα, κατά τη σημερινή κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Ρωτούσα τον Παύλο «πώς θα το πω στη μάνα σου;»

“Μου είπε ο γιατρός ότι το παιδί κατέληξε. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ρωτούσα τον Παύλο «πώς θα το πω στη μάνα σου;». Ήταν νεκρός ο γιος μου”, είπε ο Παναγιώτης Φύσσας από το βήμα του μάρτυρα για να περιγράψει όσα έγιναν πριν και μετά το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο γιος του έπεσε νεκρός από τη μαχαιριά του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Μιλώντας σιγά και κοφτά ο Παναγιώτης Φύσσας προσπάθησε με ψυχραιμία να μιλήσει για το παιδί του και για την άγρια δολοφονία. Όπως περιέγραψε, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της επίμαχης νύχτας, του τηλεφώνησε ο αδελφός του και του είπε: “Τρέχα Τάκη στην Τσαλδάρη, έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Πήρα το αυτοκίνητο και πλησιάζοντας άκουγα σειρήνες. Όταν έφτασα, είδα τον Παύλο κάτω στο πεζοδρόμιο, στην αγκαλιά της Χρύσας, με τα μάτια του γυρισμένα. Δεν είδα αίματα και κάπου ησύχασα. Πήγα στο αυτί του και του έλεγα, Παύλο, Παύλο. Πίστεψα τη Χρύσα ότι όντως έχει λιποθυμήσει”.

Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του 34χρονου μουσικού αναφέρθηκε σε όσα του είπε η Χρύσα για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας. Η φίλη τού γιου του, όπως τόνισε, του είπε πως έξω, απέναντι και διαγώνια από την καφετέρια, βρίσκονταν περίπου 60 Χρυσαυγίτες οι οποίοι φώναζαν στην παρέα του Παύλου: “κότες, θα σας σκοτώσουμε”. Κοντά σ’ αυτήν την ομάδα Χρυσαυγιτών ήταν περίπου έξι αστυνομικοί.

“Γιατί η αστυνομία δεν ήταν με τα παιδιά; Γιατί δεν τα προστάτεψαν;”

Τα παιδιά, σύμφωνα πάντα με όσα του είπε η Χρύσα, δεν μπορούσαν να φύγουν γιατί τα αυτοκίνητά τους τα είχαν αφήσει από την πλευρά που ήταν οι Χρυσαυγίτες και οι αστυνομικοί. “Επιμένω κυρία πρόεδρε, στις θέσεις της αστυνομίας, γιατί ήταν με τους πολλούς. Κι αναρωτιέμαι, γιατί δεν ήταν με τα παιδιά; Γιατί δεν τα προστάτεψαν;”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο Παναγιώτης Φύσσας περιέγραψε ότι στη λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη μία ομάδα 20 ατόμων από τους 60, ξέκοψε και άρχισε να κυνηγά τα παιδιά που πήγαιναν πεζά. “Ο Παύλος κάποια στιγμή σταμάτησε να τρέχει και οι φίλοι του απομακρύνθηκαν. Τότε, ανά δυάδες και τριάδες, του έκαναν επιθέσεις, τον εμπόδιζαν να φύγει. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς”

Ο Παύλος υπέδειξε τον δολοφόνο

Ο μάρτυρας επισήμανε ότι είδε σε βίντεο τον Ρουπακιά με το αυτοκίνητο να παρατηρεί τις κινήσεις του παιδιού του. Δεν φαίνεται, όπως είπε, στο βίντεο η σκηνή του μαχαιρώματος. “Άκουσα να λένε ότι όταν μαχαίρωσε τον γιο μου του έστριψε το μαχαίρι. Για αυτό νομίζω πως δεν είδα αίματα. Γύρισε το αίμα προς τα μέσα. Η Χρύσα μού είπε ότι ο Παύλος σήκωσε τη φανέλα για να φανούν τα τραύματά του και υπέδειξε τον δολοφόνο. Είπε, αυτός με μαχαίρωσε”.

Σκυφτός καθόλη τη διάρκεια ο Ρουπακιάς

Την ώρα της τραγικής κατάθεσης του Παναγιώτη Φύσσα, ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του γιου του Γιώργος Ρουπακιάς καθόταν σκυμμένος, αποφεύγοντας να κοιτάξει προς το βήμα.

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η κατάθεση του πατέρα του θύματος, όταν ρωτήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία για τη θέση τους έναντι της κατηγορίας, ο Ρουπακιάς απάντησε ότι αποδέχεται την ανθρωποκτονία αλλά αρνείται την εγκληματική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η δική της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται από σήμερα Τρίτη με την κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα, ο οποίος είναι ο πρώτος μάρτυρας στη λίστα των 131 μαρτύρων κατηγορητηρίου που θα καταθέσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, γίνεται απουσία της πλειονότητας των κατηγορουμένων ως “διευθυνόντων” την εγκληματική οργάνωση και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου περί ανάληψης «της πολιτικής ευθύνης για την δολοφονία στο Κερατσίνι».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ο Ρουπακιάς στο δικαστήριο
Ο Ρουπακιάς στο δικαστήριο

[hr]

Διαβάστε μια πρώτη απομαγνωτοφώνηση με περισσότερες λεπτομέρειες της κατάθεσης του Παναγιώτη Φύσσα:

[hr]

Παναγιώτης Φύσσας: Είμαι ο Παναγιώτης Φύσσας. Πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Τώρα είμαι συνταξιούχος. Δούλευα στη ζώνη Περάματος.
Ο Παύλος ήταν άνεργος. Εκανε κάποιες δουλειές στο Πέραμα.

Πρόεδρος: Ηταν μέλος σε κάποιο κόμμα;

Παναγιώτης Φύσσας: Οχι δεν ασχολείτο, είχε ακολουθήσει τη συμβουλή μου.
Στις 17 Σεπτεμβρίου ημέρα Τρίτη, με ρώτησε: Πατέρα, θα δούμε μαζί το παιχνίδι; όχι του είπα. Ψάξε να δεις που θα δεις το παιχνίδι. Ολες οι καφετέριες ήταν γεμάτες. Τελικά θα πήγαιναν στο Κοράλλι. Είχε ξαναπάει πολλές φορές. Αλλά η καφετέρια ήταν άδεια. Αν το ήξερα θα του έλεγα να μην πάει.
Κατά τις 12, και εγώ είχα πάει να δώ το παιγνίδι, πήγα σπίτι για ύπνο. Κατά τις 12.5 χτύπησε το τηλεφωνώ. ¨Ήταν ο αδελφός μου. Τρέχα στη Τσαλδάρη έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Όταν έφτασα  στην Τσαλδάρη είχε πολύ κίνηση. Άκουγα σειρήνες. Είδα την Χρύσα να έχει στα πόδια της τον Παύλο. Είχε τα μάτια του γυρισμένα και ήταν ακίνητος.

Πρόεδρος: Πήγε το μυαλό σας σε κάποιους;

Παναγιώτης Φύσσας: Ναι πήγε στην Χ. Α Γιατί τους ενοχλούσαν τα τραγούδια του. Σε αυτούς απευθυνόταν.

Πρόεδρος: Είχε προηγηθεί κάτι άλλο με αυτούς;

Παναγιώτης Φύσσας: Δεν ξέρω.
Οταν έφτασα, έψαχνα να δω εάν υπήρχαν αίματα. Δεν υπήρχαν. Οι μαχαιριές φαινόντουσαν σαν γρατσουνιές. Κάπου ησύχασα…. Εκείνη την ώρα έρχεται ένας αστυνομικός και μου λέει κάντε στην άκρη έρχεται το ασθενοφόρο. Και ακούω τη Χρύσα , τη φίλη του Παύλου, να λέει ρε καθίκι τώρα έρχεσαι να βοηθήσεις, όταν σου φώναζα που ήσουν;

Πρόεδρος: άλλα άτομα είδατε

Παναγιώτης Φύσσας: Αστυνομικούς, περαστικούς, …

Πρόεδρος:Ατομα της Χα;

Παναγιώτης Φύσσας: Οχι δεν είδα.
Ακολουθώ το ασθενοφόρο το οποίο πήγαινε στο κρατικό Νικαίας. Άρχισα να ανησυχώ γιατί είχε βάλει της σειρήνες. Ρωτάω τον οδηγό. Πες μου πως είναι το παιδί. Δεν ξέρω, ρώτα το γιατρό.
Στο νοσοκομείο κοιτάω το μηχάνημα και τίποτα…. Και εδώ απ΄έξω να ήτανε δεν θα προλάβαινα να κάνω τίποτα… μου είπε ο γιατρός. Ηταν πολύ επαγγελματικό το χτύπημα. Θυμάμαι μετά άρχισαν να έρχονται οι φίλοι του…
Ρωτούσα τον Παύλο τί να πάω να πω στη μάνα σου; Οτι σου σκότωσαν το παιδί;
Σκέφτηκα να της πω ότι ο Παύλος γλίστρησε και έπεσε, δεν είναι κάτι σοβαρό.. Δεν μπορούσα να της το πω…
Ηρθε στο νοσοκομείο και εκεί έμαθε από τους γιατρούς τι έχει γίνει. Μέσα στο αυτοκίνητο που ακολουθούσαμε το ασθενοφόρο, ρώτησα τη Χρύσα τι έγινε. Μου είπε ότι ήταν μία παρέα γύρω στα 7 άτομα. Και έξω από το Κοράλλι κάποιοι φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον τους. Δεν ήξεραν για ποιο λόγο τους βρίζανε… Κότες κλπ. Θα σας σκοτώσουμε κλπ…
Η αστυνομία ήταν εκεί. Γύρω στα 6 άτομα. Δεν τους είδα, αλλά έχω δει το βίντεο. Με μηχανάκια της ΔΙΑΣ. Ήταν από την πλευρά των Χρυσαυγιτών. Γιατί δεν ήταν με την πλευρά των παιδιών; Να τα προστατεύσει;
Οταν έφυγε ο Παύλος με την παρέα του, έστριψαν στην Τσαλδάρη. Άκουσαν φωνές και ποδοβολητά. Περίπου 20 άτομα, άρχισαν να τους κυνηγούν. Ο Παύλος σταμάτησε. Και ανά δυάδες τριάδες, έκαναν επιθέσεις στον Παύλο. Οι υπόλοιποι είχαν φύγει. Αυτό κράτησε….

Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να φύγει;

Παναγιώτης Φύσσας: Οχι τον εμποδίζανε να φύγει. Τον είχαν στριμώξει σε ένα σημείο. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς… Είδα το βίντεο. Είδα τον Ρουπακιά να παρατηρεί το γιο μου… πως θα του κάνει το χτύπημα…. Πήγε στο αντίθετο ρεύμα…Είχε και κάλυψη
Άκουσα να λένε ότι ο Ρουπακιάς αφού τον μαχαίρωσε τον Παύλο έστριψε το μαχαίρι…
Το είπε και ο γιατρός ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό. Γι αυτό δεν υπήρχαν αίματα έξω. Αυτό το γύρισμα, το στρίψιμο, έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να χυθεί εσωτερικά…. Γι αυτό και δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο….
Και βρήκαν και δεύτερη μαχαιριά. Ο Παύλος άντεξε 4 λεπτά. Μέσα σε αυτά άντεξε και υπέδειξε τον δολοφόνο του.
Την ώρα που πλησίαζε ο Ρουπακιάς ακούστηκε: Ελάτε, ήρθε ο δικός μας. Μου το είπε κάποιος που δεν ήθελε να έρθει στη δίκη, γιατί φοβάται…

Πρόεδρος: Ο Ρουπακιάς πριν την δολοφονία ρώτησε την παρέα του Παύλου, που είναι το Κοράλι;

Παναγιώτης Φύσσας: Ένας επαγγελματίας δολοφόνος τα ζυγίζει πριν κάνει το έγκλημα.
Ο γιος μου μπορεί να μην κατάλαβε ότι ο ήθελε να τον χτυπήσει ο Ρουπακιάς. Που πας ρε; Με μαχαίρωσες και φεύγεις; του είπε.

Πρόεδρος: Πόσες μαχαιριές δέχθηκε ο γιος σας;

Παναγιώτης Φύσσας: Τρεις. Επαγγελματικό χτύπημα είπαν οι γιατροί…

Πρόεδρος: Δηλαδή ο θάνατος απλά διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο… Ξέρετε πότε εξέπνευσε;

Παναγιώτης Φύσσας: Εγώ όταν πήγα και του μίλησα ( στο σημείο) το παιδί είχε ήδη φύγει…

Πρόεδρος: Είδατε το μαχαίρι;

Παναγιώτης Φύσσας: Οχι το πέταξε κάτω  από το αυτοκίνητο…

Πρόεδρος: Ποιο ήταν το κίνητρο πιστεύετε;

Παναγιώτης Φύσσας: Αυτή η οργάνωση κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Ο γιός μου τους ενοχλούσε με τα τραγούδια του. Έγραφε κατά του φασισμού…

Πρόεδρος: έκανε συναυλίες;

Παναγιώτης Φύσσας: Ναι… μάζευαν και χρήματα για φτωχούς και μετανάστες.
Οταν βρίζεις κάποιον πιστεύοντας ότι εσύ είσαι ο Ελληναράς που θα σώσεις την πατρίδα σου…αυτό είναι το στιλάκι του Ρουπακιά…. Μου είπαν ότι όταν σκότωσε το παιδί, έδειξε με ένα ύφος: έτσι σκοτώνουν ρε..”

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι το έκανε μόνος του;

Παναγιώτης Φύσσας: όχι βέβαια… αφού υπήρχαν συνεργοί.. Αυτή η οργάνωση συνεννοείτο μεταξύ της με τηλέφωνα… Δέχθηκε τηλέφωνο από κάποιον ανώτερο. Εντολή πήρε…Αυτοί έχουν διαβαθμίσεις… Εξάλλου ο Μιχαλολιάκος δεν είπε τελευταία ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη;
Τώρα πηγαίνουν στο μνημείο και το σπιλώνουν και γράφουν τα σύμβολά τους…

Πρόεδρος: ξέρετε αν υπάρχει κάποια δομή σε αυτήν την οργάνωση;
Ξέρετε ποιοι έχουν την διεύθυνση; Τί κάνει ο καθένας εξ αυτών;

Παναγιώτης Φύσσας: Ξέρω ότι ο κ. Μιχαλολιάκος είναι πρόεδρος της Χρυσής Αυγής….

Πρόεδρος: από πλευράς εντολών ξέρετε ποιοι δίνουν εντολές, ποιοι εκτελούν, ποιοι οργανώνουν;

Παναγιώτης Φύσσας: Δεν ξέρω…

fussaspateras_562330601

(UPD) 1:45 : Η κατάθεση συνεχίζεται. Ερωτήσεις κάνουν στον Παναγιώτη Φύσσα οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής και οι συνήγοροι υπεράσπισης των Χρυσαυγιτών. Παρακολουθήστε το πολύ καλά ενημερωμένο και οργανωμένο twitter account του Golden Dawn Watch: