Καταδίκη της Ελλάδας για επιείκεια σε βασανιστή αστυνομικό

Κανένα επίσημο ΜΜΕ δεν το θεώρησε σημαντική είδηση

| 30/01/2018

Αναδημοσιεύουμε από το προφίλ του Θράσου Αβραάμ μια είδηση που δεν απασχόλησε καθόλου τα επίσημα ΜΜΕ και αφορά στην καταδίκη ενός αστυνομικού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Για να θυμίσουμε λίγο το περιστατικό, ο αστυνομικός Χρήστος Ευθυμίου στις 14 Αυγούστου 2002 οδήγησε στο Α.Τ. Ασπροπύργου τον 20χρονο τότε Γιώργο Παπακώστα, μετά από καταδίωξη αφού ο τελευταίος φέρεται να μην είχε σταματήσει σε μπλόκο της Αμέσου Δράσης. Αφού έδιωξαν τότε από την αίθουσα δύο κοπέλες που είχαν επίσης προσαχθεί, ο εν λόγω αστυνομικός άρχισε να του κάνει ηλεκτροσόκ σε διάφορα σημεία του σώματός του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «Ο αστυνομικός ζήτησε από τις δύο κοπέλες που κάθονταν δίπλα στον Γιάννη Παπακώστα να βγουν έξω για να καπνίσουν -πράγμα που έκαναν- και αφού τον ρώτησε: “΄Ώστε δεν άκουσες το σήμα του περιπολικού;”, ακούμπησε μια μικρή μαύρη συσκευή, λίγο μεγαλύτερη από κινητό τηλέφωνο, δύο φορές στο ύψος του δεξιού ώμου του εσωτερικά και τρεις φορές στο πάνω εσωτερικό μέρος του δεξιού μηρού προκαλώντας του πόνο και τράνταγμα-μούδιασμα. Αποτέλεσμα ήταν να πέσει στο δάπεδο και να αδυνατεί να σηκωθεί, παρά τις προτροπές του κατηγορουμένου». Μετά την καταγγελία που έκανε ο Γ. Παπακώστας την επόμενη μέρα -και αφού είχε εξεταστεί από γιατρούς του Τζάνειου, οι οποίοι επιβεβαίωσαν κακώσεις από ηλεκτρικό ρεύμα, έγινε γνωστό ότι ο ίδιος αστυνομικός είχε βασανίσει την ίδια μέρα τον ανήλικο τότε Γιώργο Σιδηρόπουλου, τον οποίο είχε συλλάβει επειδή οδηγούσε μηχανάκι χωρίς πινακίδες. Ο αστυνομικός τότε είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Διαβάζουμε από το προφίλ του Θράσου Αβραάμ:


Μια σημαντική καταδίκη είχε η χώρα μας στις 26 Ιανουαρίου 2018 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια καταδίκη που καταδεικνύει την κάλυψη που υπάρχει σε υποθέσεις ΕΔΕ αλλά και αποδεικνύει περίτρανα την σκανδαλώδη επιείκεια που υπάρχει από μεριάς της δικαιοσύνης όταν κατηγορείται κάποιος αστυνομικός.

Τη σχετική προσφυγή στο ΕΔΔΑ είχε υποβάλλει το 2010 το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η υπόθεση αφορούσε τα βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ που έγιναν τον Αύγουστο του 2002, στο Α.Τ. Ασπροπύργου, με θύματα τον τότε ανήλικο 17χρονο Γιώργο Σιδηρόπουλο και τον 20χρονο Γιάννη Παπακώστα από τον αστυνομικό Χρήστο Ευθυμίου. Σύμφωνα με την απόφαση η καταδίκη της χώρας μας αφορά τόσο τον ρόλο των αστυνομικών αρχών στη μη τιμωρία και τιμητική αποστρατεία του βασανιστή αλλά και της δικαιοσύνη στην επιεική (μη) τιμωρία του.

 Οι πειθαρχικές αστυνομικές αρχές κρίθηκαν υπεύθυνες γιατί έκαναν παρωδία ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ) που ολοκλήρωσαν πριν κριθεί η υπόθεση από τα ποινικά δικαστήρια καταλήγοντας στο προκλητικά ψευδές συμπέρασμα πως δεν είχε χρησιμοποιηθεί μηχανή για ηλεκτροσόκ από το βασανιστή. Στη συνέχεια, οι αστυνομικές αρχές επέτρεψαν την τιμητική αποστρατεία με προαγωγή του ήδη πρωτόδικα καταδικασμένου βασανιστή πριν ολοκληρωθεί η κατ’ έφεση ποινική δίκη, ώστε να μην μπορεί να ξαναγίνει ΕΔΕ μετά την τελεσίδικη καταδίκη που θα τον τιμωρούσε με απόταξη, αντί της τιμητικής αποστρατείας.

Η καταδίκη του ΕΔΔΑ είναι λοιπόν και καταδίκη της ελληνικής αστυνομίας που προσπάθησε να αποφύγει την οποιαδήποτε ποινική κύρωση σε βάρος του βασανιστή και τον προστάτευσε με επιτυχία από τις οποιεσδήποτε πειθαρχικές κυρώσεις.

 Οι δικαστικές αρχές κρίθηκαν υπεύθυνες γιατί, στη μοναδική στα ελληνικά δικαστικά χρονικά τελεσίδικη καταδίκη για βασανιστήρια σε κακουργηματική μορφή, επέβαλαν ποινή κάθειρξης μόλις 5 ετών η οποία όμως δεν έστειλε στη φυλακή το βασανιστή αστυνομικό, αφού του επιτρεπόταν να την εξαγοράσει. Τη δε εξαγορά οι δικαστικές αρχές όρισαν με το χαμηλότερο ποσό που προβλέπει ο νόμος, 5 ευρώ την ημέρα! Στην επιμέτρηση της ποινής τα δικαστήρια αγνόησαν ότι ένα από τα θύματα ήταν ανήλικος. Επιβάλλοντας λοιπόν για τη χειρότερη μορφή βασανιστηρίων που δίκασε η ελληνική δικαιοσύνη μια τόσο χαμηλή και άρα δυσανάλογη ποινή, τα δικαστήρια άφησαν ουσιαστικά ατιμώρητο το έγκλημα και για αυτό καταδικάστηκε η Ελλάδα. Κάτι τελευταίο που έχει κι αυτό τη σημασία του είναι αν και η απόφαση έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή τα ελληνικά ΜΜΕ επέλεξαν να την αποσιωπήσουν πλήρως.


Διαβάστε εδώ την πλήρη απόφαση και το σκεπτικό του ΕΔΔΑ από τη δημοσίευση στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι