ΚΑΤΩ τα χέρια από τη ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Νέα απόπειρα πραξικοπήματος σε εξέλιξη

Αλλεπάλληλες εκκλήσεις του εντεταλμένου των ΗΠΑ Γκουαϊδό να τον στηρίξει ο στρατός

| 30/04/2019

Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας από τον μη εκλεγμένο πλην υποστηριζόμενο ανοιχτά από τις ΗΠΑ και κάθε άλλη φασίζουσα ηγεσία στη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Κολομβία, Χιλή) Χουάν Γκουαϊδό. Ο Γκουαϊδό, ο οποίος έχει πολλάκις αποτύχει να κινητοποιήσει την πλειοψηφία του βενεζουελάνικου λαού και του στρατού, ενώ δεν κατάφερε να «κρύψει» την προβοκάτσια που έστησε στα σύνορα με την δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια, που είχαν απορρίψει και ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (μάλιστα οι New York Times ήταν αυτοί που αποκάλυψαν ότι από οπαδούς του πυρπολήθηκε φορτηγό της αυτοκινητοπομπής), μίλησε για «τελευταία φάση της επιχείρησης εκδίωξης Μαδούρο» και κάλεσε το στρατό να συμπαραταχθεί μαζί του.

Στις αρχικές εικόνες, δίπλα του εμφανίζονται ορισμένοι άνδρες με στρατιωτικές στολές, τους οποίους τα διεθνή πρακτορεία (Associated Press, Reuters κλπ) αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν στρατιωτικούς αλλά και ο γνωστός πραξικοπηματίας κατά του Τσάβες (αλλά και για πολλά άλλα όπως υπενθυμίζονται παρακάτω) Λεοπόλντο Λόπες, πολιτικός μέντορας του «δημοκράτη» Γκουαϊδό. Τον Λόπες φέρονται να απελευθέρωσαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόταν οι άνδρες της ομάδας αυτής, οι οποίοι με οχήματα απέκλεισαν και βασικές οδικές αρτηρίες στο Καράκας. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, η ομάδα αυτή, η οποία από το Associated Press χαρακτηρίζεται ολιγομελής αποτελούμενη από μερικές εκατοντάδες μόνο άτομα, κινήθηκε προς τη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα από όπου ακούστηκαν ήχοι πυρών. Όπως φαίνεται, προς το παρόν, δεν επιτεύχθηκε η κατάληψή της, παρά τις, περί του αντιθέτου, πληροφορίες από την πλευρά Γκουαϊδό, και έτσι οπισθοχώρησε και κατευθύνθηκε προς την περιοχή Ντιστριμπουιδόρ Αλταμίρα όπου καλούνται να προσέλθουν και πολίτες υποστηρικτές του Γκουαϊδό.

Εκεί απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους επανέλαβε ό,τι είχε γράψει σε προηγούμενα tweets: ότι «Τώρα είναι η ώρα» και ότι «ξέρει ότι τελικά ο στρατός θα εγκαταλείψει το δικτάτορα Μαδούρο» και ότι «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και στις 24 περιφέρειες της χώρας». Μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, δεν υπάρχει εικόνα για μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις οπουδήποτε αλλού εκτός από τη συγκεκριμένη περιοχή στο Καράκας, ούτε για μαζικές αποχωρήσεις του στρατού προς την πλευρά του Γκουαϊδό.

Στα σύνορα μεταξύ Βενεζουέλας – Κολομβίας συγκεντρώθηκαν, αρχικώς, περίπου 1.000, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου της χώρας, πρώην στρατιώτες του βενεζουελάνικου στρατού, οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Κολομβία από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά. Όπως δήλωναν περίμεναν εντολές από τον Γκουαϊδό, αλλά μετά από κάποιες ώρες απραξίας, τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι άρχισαν να διαλύονται ενώ κάποιοι από αυτούς εξέφρασαν δυσφορία και για τον Γκουαϊδό, ότι «τους έχει παρατήσει στην τύχη τους».

Στους δρόμους και στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου Μιραφλόρες καλεί τον κόσμο και ο Προέδρος της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάδο Καμπέγιο, ο οποίος έκανε λόγο για «μέρος του στρατού που εξαπατήθηκε» υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ομάδα αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και αξιωματούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που είχαν ανταποκριθεί αρχικώς στο κάλεσμα Γκαϊδό και είχαν μετακινηθεί στο Ντιστριμπουιδόρ, ήδη έχουν αποχωρήσει από εκεί.  Ο Καμπέγιο τονίζει ότι η στρατιωτική βάση Καρλότα παραμένει ανέπαφη και ότι επικρατεί ηρεμία στο Καράκας, και απόλυτη ηρεμία σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

 Με μήνυμά του, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι μίλησε με την ηγεσία του στρατού, και τους ευχαρίστησε για τα «ατσάλινη ψυχραιμία» που επιδεικνύουν. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο είχε, ήδη, κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος που δεν προχωρά τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν επιτυχώς την απόπειρα ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Τη σταθερή στήριξη του στρατού στην κυβέρνηση εξέφρασε με μήνυμά του και ο επικεφαλής του ανώτατου στρατιωτικού διοικητικού οργάνου της χώρας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρρεάτζα κατήγγειλε  την υποστήριξη, για άλλη μια φορά, της κολομβιανής κυβέρνησης και της Ουάσινγκτον στην νέα αυτή απόπειρα πραξικοπήματος, και κάλεσε τον ΟΗΕ να επανεπιβεβαιώσει ότι ισχύουν οι βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως είναι τα ίσα δικαιώματα και η αυτοδιάθεση των λαών, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας και η μη παρέμβαση, σε θέματα που αφορούν ουσιαστικά την εσωτερική δικαιοδοσία των Κρατών.

Την υποστήριξή τους στον Γκαϊδό έσπευσαν να εκφράσουν οι ΗΠΑ δια του αντιπροέδρου Μάικ Πενς  και του Συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον  αλλά και το ευρωκοινοβούλιο δια του επικεφαλής του Ταγιάνι εκτός από τις γνωστές δεξιές έως ακροδεξιές ηγεσίες των Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Περού καθώς και οι, σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενοι από τις ΗΠΑ, οργανώσεις του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και της Ομάδας της Λίμα. Την σφοδρή καταδίκη τους εξέφρασαν Βολιβία και Κούβα καθώς και η Βολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA). Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο νικητής των ισπανικών εκλογών επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο  της Βενεζουέλας. Από την Μόσχα, ανακοινώθηκε ότι η ρωσική ηγεσία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και την νέα απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

 

Το πλούσιο βιογραφικό του Λεοπόλντο Λόπες

Ο Λόπες είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Popular Will», με την, ψευδή κατά τον ίδιο, κατηγορία της «παρακίνησης και πρόκλησης βίας». Είχε ενεργή ανάμιξη και στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τσάβες το 2002 και τις «κοινωνικές και πολιτικές του ανησυχίες» στηρίζουν οικονομικά το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα για τη Δημοκρατία (National Endowment for Democracy) και τα παρακλάδια του, Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (International Republican Institute) και Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιστούτο (National Democratic Institute). Επίσης, ήταν εξέχων μέλος της κυβερνώσας ελίτ προ Τσάβες, και είχε διατελέσει βοηθός του οικονομικού διευθυντή της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας PDVSA που ελεγχόταν από αυτήν την ελίτ, την οποία εθνικοποίησε ο Τσάβες. Ο Λόπες, ως δήμαρχος της  πλούσιας συνοικίας Τσακάο του Καράκας, το 2004, είναι αυτός που «εξέλιξε» την τακτική των guarimbas, των βίαιων διαδηλώσεων. Να θυμίσουμε επίσης ότι το όνομά του αναφέρεται σε τουλάχιστον 77 έγγραφα που αποκάλυψε το wikileaks για την μυστική διπλωματία των ΗΠΑ.

 

Υ.Γ. Να θυμίσουμε ότι μόλις προ ολίγων ημερών ήταν στην Αθήνα, ο Αμερικανός Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μενέντες, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Γκουαϊδό, ο οποίος είχε συναντήσεις με Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, κλπ, και  αν και οι επίσημες ανακοινώσεις μετά δεν ανέφεραν τίποτε σχετικό, πριν καν φτάσει εδώ διεμήνυε ότι «θέλει να βεβαιωθεί για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στον Μαδούρο» ενώ ΜΜΕ τον χαρακτήριζαν και εκπρόσωπο του Γκουαϊδό.

 

Διαβάστε επίσης:

Βενεζουέλα: Oικονομικός στραγγαλισμός, αρχετυπική προπαγάνδα και η αμερικανική «ανθρωπιστική βοήθεια»

Βενεζουέλα: Λίγες αλήθειες και πολλά ψέματα