9/12: Κινητοποίηση εργαζόμενων στα πεντάμηνα

Προσυγκέντρωση 11.30 Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας

| 08/12/2015

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση-κάλεσμα σε κινητοποίηση της συλλογικότητας “ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια” σχετικά με τον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προκειμένου να μη βρεθούν για μια ακόμα φορά στη δίνη της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης.

Με ψηλά το κεφάλι, χωρίς αυταπάτες, στην τελική ευθεία για τη νίκη!

Στην τελευταία μας κινητοποίηση (26.11) στο Υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου για να πάρει απαντήσεις σχετικά με την “έρευνα” της Υπουργού, εξεύρεσης πόρων για συνέχιση του προγράμματος, με ενιαία εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, για να μη βρεθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι ξανά στην ανεργία. Η κα. Αντωνοπούλου επικαλέστηκε “νομικό κώλυμα” (αφού το πρόγραμμα είναι μαθητείας ΟΑΕΔ και όχι εργασίας), το οποίο – όπως είπε – της εξήγησε ότι υπάρχει ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ. Ως εκ τούτου, οι χιλιάδες εργαζόμενοι πρέπει να πεταχτούν στον δρόμο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, αποφασίστηκε εκτάκτως η επιτόπου παρέμβαση στην σύσκεψη της ΚΕΔΕ που πραγματοποιούταν την ίδια ώρα. Το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, παρουσία και του Νομικού Συμβούλου, δέχθηκε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων και παρουσίασε το θέμα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Έριξε τις ευθύνες στην Κυβέρνηση, λέγοντας πως τα περί νομικού κωλύματος δεν υφίστανται, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Είπαν πως οι ίδιοι είχαν μείνει με την εντύπωση πως η παράταση του προγράμματος ήταν απολύτως σίγουρη.

εμείς ένα έχουμε να πούμε..

Τα λόγια Κυβέρνησης και ΚΕΔΕ τα ακούμε βερεσέ. Ας σταματήσει το πινγκ-πονγκ με το μπαλάκι της ευθύνης, γιατί ξέρουμε καλά πως Κυβέρνηση, Δήμοι, ΚΕΔΕ, ΟΑΕΔ, είναι όλοι συνένοχοι. Ας μη μας μιλάει η Υπουργός για νομικά κωλύματα, την ίδια στιγμή που τα προγράμματα δουλείας λειτουργούν παράτυπα με ένα σωρό τρόπους. Φέρνοντας συναδέλφους μας που δούλευαν παράνομα σε πόστα που δεν έπρεπε ένα βήμα πριν τον θάνατο. Ας μην προσπαθεί η ΚΕΔΕ να βγάλει την ουρά της απ’ έξω, ενώ αποτελεί έναν από τους διαχρονικά εργοδοτικούς μηχανισμούς, σταθερό υλοποιητή των αντεργατικών μέτρων των παλιών και νέων Κυβερνήσεων. Ας μη μας μιλάνε όλοι αυτοί για αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων όταν ξέρουμε καλά πως τόνοι χρημάτων πάνε κάθε μέρα σε συμβάσεις έργου με ιδιωτικές εταιρείες για την κάλυψη πάγιων αναγκών των Δήμων.

workers_unite_header_redΣυνάδελφοι, μας φοβούνται!

Η Κυβέρνηση φοβάται τον αγώνα μας, γι’ αυτό και αποφάσισε να τον τσακίσει, παίρνοντας πίσω τις δεσμεύσεις για παράταση σε μια προσπάθεια να σπείρει την ηττοπάθεια και να μας αφοπλίσει. Φοβάται τη μαχητικότητα και την ορμή μας, γιατί ξέρει καλά ότι η δική μας νίκη ανοίγει το δρόμο του αγώνα για όλα τα κομμάτια της εργαζόμενης πλειοψηφίας και των ανέργων που βάλλονται απ’ την αντεργατική πολιτική της. Γνωρίζει ότι οι Δήμοι καταρρέουν χωρίς εμάς, ότι χρειάζονται μόνιμες σχέσεις εργασίας και νέες προσλήψεις για την ομαλή λειτουργία τους, όμως αρνείται να πάρει την πολιτική απόφαση να σπάσει το πλαίσιο των προγραμμάτων δουλείας, έχοντας δώσει όρκο στα μνημόνια και την ΕΕ. Πετάει το βάρος από πάνω της κλείνοντας το μάτι στους δημάρχους κάθε λογής να κρατήσουν λίγο καιρό παραπάνω αυτοί υπ’ ευθύνη τους, και με τον γνωστό υπόγειο τρόπο, κάποιους από εμάς. Χωρίζοντάς μας σε χρήσιμους και άχρηστους, προσπαθώντας να μας διασπάσει.

λέμε όχι!

Δε διαπραγματευόμαστε με κανέναν, δεν παρακαλάμε δημάρχους και Κυβέρνηση, δε συμβιβαζόμαστε με το να μείνουν κάποιοι από μας στη δουλειά! Απαιτούμε με τον αγώνα μας ανοιχτά και μέχρι τέλους να καταργηθούν τώρα τα άθλια προγράμματα του μισού μισθού, της δουλειάς για λίγο, των εργατικών ατυχημάτων και του εργασιακού μεσαίωνα. Να αντικατασταθούν με τη μονιμοποίηση όσων από εμάς το επιθυμούμε και νέες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Δήμων. Να απαιτήσουμε, ίση αμοιβή για ίση εργασία, με πληρή εργασιακά δικαιώματα μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα.
Να πούμε όχι στη συνδιαλλαγή, τον ατομικό δρόμο και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, δε θα πατήσουμε πάνω στον διπλανό μας. Να παλέψουμε όλοι για όλους ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια!

ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε!

Πρέπει τώρα να ισχυροποιήσουμε τις επιτροπές μας και το συντονιστικό αγώνα, να πάμε στους διπλανούς μας Δήμους, να βρούμε τους συναδέλφους μας και να βοηθήσουμε να φτιαχτούν κι άλλες επιτροπές. Βαδίζουμε στην τελική ευθεία και πρέπει να πούμε καθαρά: δε θα φύγει κανείς απ’ τη δουλειά, καταλαμβάνουμε όλοι τις θέσεις εργασίας μας και μετά τη λήξη του προγράμματος! Μαζί με τους ανέργους να κατέβουμε στον δρόμο και να διεκδικήσουμε προσλήψεις και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους! Μόνο η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτούς που ευθύνονται για την κατάστασή μας μπορεί να μας σταματήσει. Ο κοινός αγώνας 5μηνιτών, μονίμων και ανέργων θα είναι νικηφόρος!

  • Πανελλαδική μέρα δράσης 9/12, κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, με προσυγκέντρωση στις 11.30 στην Ομόνοια.
  • Κάνουμε συνελεύσεις στον Δήμο μας, μοιράσματα στη γειτονιά, ετοιμαζόμαστε για καταλήψεις διαρκείας!

ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια

Τηλ. Επικοινωνίας: 6987802255  / http://www.attack.org.gr / [email protected]

pentamina-9-12