Κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού της ΒΙΟΜΕ

| 23/01/2018

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ μπλόκαραν ήδη δύο φορές τις απόπειρες πλειστηριασμού και πραγματοποιούν εξορμήσεις ενημέρωσης με αφορμή τη νέα απόπειρα πλειστηριασμού των οικοπέδων του εργοστασίου της αυτοδιαχειριζόμενης επιχείρισης, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ έχει ανακοινώσει το παρακάτω πρόγραμμα:

Δευτέρα,22 Ιανουαρίου εξόρμηση ενημέρωσης έξω από το σταθμό Ανθούπολη του μετρό, στο Περιστέρι, 17:00 – 19:00
Τρίτη 23 Ιανουαρίου εξόρμηση ενημέρωσης έξω από το σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους από τις 12:00 – 14:00
Τετάρτη 24 Ιανουαρίου εξόρμηση ενημέρωσης έξω από το σταθμό του μετρό στην Αττική από τις 15:00 -17:00
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, ημέρα που επαναλαμβάνεται ο πλειστηριασμός των οικοπέδων στα οποία βρίσκεται η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12:00, στο υπουργείο Εργασίας.
Νέα ανοιχτή συνέλευση αγώνα για την υπεράσπιση της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, 19:00, στο χώρο της ΒΙΟΜΕ στην Αθήνα (Ψαρών 33, Περιστέρι, σταθμός μετρό Αγιος Αντώνιος).

Μέχρι στιγμής ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί άγονος, ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς προβλέπονται άλλες δύο πλειοδοτικές διαδικασίες, στις οποίες ο αλληλέγγυος κόσμος πρέπει να βρεθεί και πάλι κοντά στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου. Η πρωτοβουλία και ο αγώνας των εργαζομένων στη ΒΙΟμηχανική ΜΕταλλευτική είναι παράδειγμα στο σήμερα για το πώς μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να διαμορφώσουν τους όρους και τις συνθήκες δουλειάς τους. Ενημερωτικά, το εργοστάσιο εκτός από την παραγωγή καθαριστικών, ξεκίνησε να παράγει και κόλλα πλακιδίων, πράγμα που δίνει καινούργιες προοπτικές στο εγχείρημα. Εκτός από την παραγωγή, στον χώρο της ΒΙΟΜΕ λειτουργούν Εργατικό Ιατρείο και τμήμα συγκέντρωσης και διαμοιρασμού αναγκαίων σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ύπαρξη της ΒΙΟΜΕ είναι απαραίτητη στις μέρες μας. Γιατί εκεί που όλοι συντονίζονται στο “δε γίνεται τίποτα”, υπάρχει η πραγματικότητα που δείχνει ότι αν δούμε αλλιώς τα πράγματα, ίσως και να γίνει κάτι πολύ σημαντικό για τις ζωές μας.

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΕΒΙΟΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:
Η ΒΙΟΜΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ & EΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
 
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ 11, 18, 25 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εμείς οι εργαζόμενοι στη συνεργατική ΒΙΟ.ΜΕ. αγωνιζόμαστε 6 χρόνια τώρα για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο που η ιδιοκτησία παράτησε στη μοίρα του. Η οικογένεια Φιλίππου και οι μέτοχοι του ομίλου εγκατέλειψαν μέσα παραγωγής και εργαζόμενους απλήρωτους, μη δείχνοντας το παραμικρό ενδιαφέρον για τίποτα από τα παραπάνω.
Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεργασία με δικηγόρους και καθηγητές της νομικής που υποστηρίζουν τον αγώνα μας, για τη λειτουργία του εργοστασίου με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, τόσο οικονομικά και παραγωγικά, όσο και για την διακίνηση των προϊόντων.
Απαιτούμε:
Ενάντια στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων) και για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος έναντι των τεράστιων ποσών που χρωστούν οι επιχειρήσεις Φίλκεραμ ΑΕ και ΒΙΟΜΕ ΑΕ, να δημευτεί ακίνητη και κινητή περιουσία των ιδιοκτητών. Υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις κατά της εργοδοσίας. Κρατικές υπηρεσίες και δημόσιοι οργανισμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει. Στη συνέχεια να παραχωρηθούν ή να νοικιαστούν τα ακίνητα στην συνεργατική των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ
ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας (αποδεδειγμένα ,άλλωστε, η συνεργατική δείχνει αυξητικές τάσεις απασχόλησης).
Επίσης, άμεσα το ακίνητο που έχει ήδη δεσμευτεί (και εξαιρεθεί από τον πλειστηριασμό) από προηγούμενη κυβέρνηση, το 2012, να δημευτεί και να παραχωρηθεί στη συνεργατική για να περάσουμε άμεσα σε κανονική λειτουργία με όσα απαιτούνται για την πλήρη νομιμοποίηση.
Και μάλιστα σε ένα πολύ διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον από αυτά που ισχύουν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας:
Με συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και της κοινωνίας στον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής.
•Με έλεγχο μέσα από συνελεύσεις όλης της οικονομικής λειτουργίας.
•Με απόλυτη ισότητα στις αποφάσεις αφού έχουμε όλοι μια ψήφο.
•Με ίσο μεροκάματο για ίσο χρόνο εργασίας.
•Με προσανατολισμό της παραγωγής στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους.
Αυτά παλεύουμε τόσα χρόνια τώρα. Οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν κάνει αυτά που έχουν υποσχεθεί. Δεν έχουν καταθέσει και καμία πρόταση που να στοιχειοθετείται νομικά, άσχετα με ισχυρισμούς μελών πολιτικών παρατάξεων που τους στηρίζουν. Όσα ισχυρίζονται είναι απλά αποπροσανατολισμός και πολιτική παραφιλολογία που απλά δεν ισχύουν.
Εμείς ζητάμε τη στήριξη της κοινωνίας σε αυτόν τον αγώνα, γιατί αφορά τη δυνατότητα όλων των εργαζομένων να πάρουν την οικονομία και ολόκληρη τη ζωή στα χέρια τους.
Απαντάμε: «Αφού δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». Με την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης και της κοινωνίας για να επιβάλουμε τα δικά μας θέλω ακόμη και με το δικό τους αστικό δίκαιο!
Αγωνιστικά, αλληλέγγυα οι εργαζόμενοι στην Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ.