«Κι όμως αυτός ο κορωνοϊός... Ήτο μια κάποια λύσις»

( Σημειώσεις για τον επόμενο πολιτικό πόλεμο - Νο 6* )

| 02/03/2021

Η Γ και ο Α είναι ζευγάρι ελεύθερων επαγγελματιών με δύο παιδιά.  Μια μέρα τηλεφωνεί στον Α κάποιος με τον οποίο ο Α είχε  επαγγελματικό ραντεβού δύο μέρες πριν  και τον ενημερώνει ότι είναι θετικός στον κορωνοio. Αναμονή μέχρι να φθάσει η 5η ημέρα μετά τη συνάντηση, οπότε και κάνουν τεστ. Κατ΄ οίκον, ιδιωτικά.  Αναγκαστικά, διότι ήταν επείγον να ξέρουν εάν ήταν θετικοί ούτως ώστε να οργανώσουν τις επόμενες ημέρες τις δουλειές, τα σχολεία κλπ.  Ιδιωτικά διότι τα ραντεβού για τεστ σε δημόσιους φορείς ήταν κλεισμένα για αρκετές μέρες. Ο Α είναι θετικός στο γρήγορο τεστ και κάνει και μοριακό, που επιβεβαιώνει το «θετικό». Η Γ και τα δύο παιδιά αρνητικά στο γρήγορο τεστ. Δέκα ημέρες καραντίνα για τον Α, δεκατέσσερεις για τους άλλους τρεις.

Αλλαγή του επαγγελματικού προγράμματος και των δύο, οργανώνονται έτσι ώστε ο ένας από τους δύο να μένει με τα παιδιά, ενημερώνουν το σχολείο για την απουσία των τέκνων και τη νταντά.

Προς ώρας η ταρίφα: 4 γρήγορα τεστ επί 30 ευρώ +  70 ευρώ το μοριακο για τον Α, το σύνολο μέχρι στιγμής 190€. Συν 70€ της νταντάς, 260€. Μετά από 3-4 ημέρες η Γ έχει συμπτώματα, τηλεφωνούν για ραντεβού σε δημόσιο φορέα για τεστ, το πλησιέστερο ραντεβού σε 4 ημέρες ( έτσι κι αλλιώς θα ήταν προβληματική η προσέλευση της Γ σε δημόσιο χώρο )… Πάλι ιδιωτικά, κατ’ οίκον μοριακό πλέον τεστ για τη Γ. και τα παιδιά: 210€. Φθάνουμε αισίως στα 470 €…

… αλλά ήδη ακούγεται η φωνή του ξερόλα ελληνάρα. Με την αβυσσαλέα φωνή τού κουραδόμαγκα ανακράζει: «Ε και; Τι ανάγκη έχουν; Λεφτά βγάζουν, σίγουρα αποδείξεις δεν κόβουν…Τι θέλεις, να τους λυπηθούμε κι από πάνω;». Εκτός απο ξερόλας, ο ανωτέρω είναι και βιαστικός. Κάτι σαν «Αφοι Λαμπρόπουλοι» : ξέρει πριν από εμάς για εμάς.

Ο λόγος που γράφω  τα παραπάνω δεν είναι για να λυπηθύμε τη μεσαία τάξη. Προς Θεού! Τα μεσαία στρώματα  πρέπει να καταστραφούν, να γίνουν όλοι προλετάριοι ούτως ώστε να επιτευχθεί μια κι έξω η προλεταριακή επανάσταση!

Ο πρώτος λόγος είναι για να σκεφτούμε τι θα γίνει όταν η Γ. και ο Α. με τα δύο παιδιά δεν θα ανήκουν στη μεσαία τάξη αλλά θα είναι άνεργοι, ή με ένα μισθό, ή με μπλοκάκι, μαύρα κλπ κλπ. Τίποτα δε θα γίνει. Θα περιμένουν να παρουσιάσουν συμπτώματα για να πάνε στο νοσοκομείο.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ευημερία των αριθμών.

Αν τα φέρει καλά  η… τύχη και ο άνεργος  γονιός νοσήσει και αποδημήσει εις Κύριον, ένα επίδομα ανεργίας λιγότερο…

Μια χαρά δεν είναι η πανδημία; Δεν είναι μια κάποια λύσις για τον καπιταλισμό;

Δείτε έναν πρόχειρο  υπολογισμό:

Α.  Το Κράτος κάνει οικονομία 470€ για τεστ (τα οποία θα πλήρωνε το ίδιο στην περίπτωση που τα τεστ  ήταν μόνον δημόσια και δωρεάν).

Και  Β.  εάν σκεφτούμε ότι λόγω κορωνοϊού έχουν πεθάνει 5538 συμπολίτες μας (1/3/2021) άνω των 65 ετών, ο λογαριασμός, σιγά-σιγά αυγατίζει. Κάθε άτομο (όχι άνθρωπος, άτομο …) άνω των 65 να μην κοστίζει χαλαρά ένα χιλιοπεντακοσάρι το λιγότερο στον προϋπολογισμό; Σύνταξη, φάρμακα, νοσηλείες; Βλέπετε αυτά τα… άτομα είναι στη μεγάλη πλειοψηφία συνταξιούχοι, επίσης αρρωσταίνουν συχνότερα. Άμα προκύψει μάλιστα και κανένας καρκίνος, κανένα έμφραγμα, κανένα εγκεφαλικό, επιπλοκές διαβήτη, καμία αιμοκάθαρση, τίποτα  έμπα-έβγα στα νοσοκομεία κ.λπ. το κόστος εκτινάσσεται. Και για ποιό λόγο;  Για-το-τί-πο-τα! Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι από αυτά τα άτομα, 65 και άνω, δεν παράγουν τί-πο-τα.

Nichts ! Verstehen ?

Αλλά ας αφήσουμς τις φλύαρες αναλύσεις, αυτά είναι των αριστερών και των αναρχικών, και ας πάμε στα νούμερα. Ζεστά νουμεράκια, ζεστά ευρουλάκια.

5538 επί 1500€ =  8.307.000 € μηνιαίως.  Σε λιγότερο από τέσσερα μηνάκια (3,6 για την ακρίβεια) θα έχει βγει ο προϋπολογισμός τής Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα 30.000.000€.

Από τα υπόλοιπα οκτώ μηνάκια (υπολογίζω στη βάση του ετήσιου προϋπολογισμού) δηλαδή δηλαδή 69.778.800 €, μπορεί να βγει και κανένα επιδοματάκι για κάποιους από τους υπόλοιπους. Εξάλλου οι μεγαλύτεροι δεν πρέπει να δώσουν ενα αξιακο παράδειγμα αυτοθυσίας για τους νεώτερους;

Εάν μάλιστα και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποφασίσει να (αντι)δωρίσει στην Πολιτεία το επιπλέον έσοδο από τις κηδείες μόνον των θυμάτων του κορωνοϊού δηλαδή 20 με 30 (ημερησίως) Χ 150€ = 3000 ή 4500€ Χ 365 = 1.095.000 με 1.642.500€ το χρόνο…

Χμ! Λάθος το φαντάστηκα, ψίχουλα είναι, ας τους τα χαρίσουμε…

Και ας αρκεστούμε ευλαβικά στα 99.684.000 €.

Και για να δούμε και πώς δένουν όλα, ας θυμηθούμε την κουβέντα που «ξέφυγε» από την ομπρελοθήκη του  Ευκλείδη Τσακαλώτου το 2018: «Δεν υπάρχει λεπτός τρόπος για να το πω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν φυσικά το σύστημα γιατί είναι οι μεγάλοι συνταξιούχοι. Έχω προσπαθήσει να σκεφτώ έναν ευφημισμό για να το πω, αλλά βασικά θα βγουν από το σύστημα. Μέχρι το 2030, το 2040 δεν θα είναι εκεί. Δεν θα υπάρχει καμία μακροπρόθεσμη συνέπεια στη σταθερότητα του συστήματος».

Ή τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας και πρώην πρωθυπουργό, Τάρο Ασο, όταν τον Ιανουάριο του 2013, δήλωσε ανενδοίαστα ότι οι ηλικιωμένοι είναι ένα «περιττό βάρος για την οικονομία» της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου… Εγώ θα ένιωθα πολύ άσχημα γνωρίζοντας ότι για την νοσηλεία μου πληρώνει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εκτός και αν τους αφήσεις να βιαστούν να πεθάνουν».

Με δύο λόγια: στην κρίσιμη στιγμή, ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός σήμερα, δείχνει το πιο βαθιά απάνθρωπο πρόσωπό του. Η λογική «τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους» δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα, ή ένα σύνθημα αλλά μια θανατοπολιτική που μετριέται με ανθρώπινες ζωές.

Επιτρέψτε μου να τελειώσω με ένα εξίσου μακάβριο απόσπασμα: «Μετά από μια ακτινολογική εξέταση σε πανεθνικό επίπεδο, ο Φύρερ πρέπει να έχει έναν κατάλογο των αρρώστων ατόμων και ειδικά αυτών που υποφέρουν από τους πνεύμονες και την καρδιά. Σύμφωνα με τον νέο νόμο του Ράιχ για την Υγεία… οι οικογένειες αυτές δεν θα μπορούν να συμβιώνουν πια με το κοινό, ούτε θα έχουν δικαίωμα αναπαραγωγής. Μελλοντική απόφαση του Φύρερ θα κρίνει την τύχη τους», όπως παραθέτει από τα Tischgespräche im Führerhauptquartier στο «Ολοκληρωτικό Σύστημα» η Χάνα Άρεντ.

Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά τα πάντα.

*    Αν θέλεις την κοινωνική αλλαγή προετοιμάσου για πολιτικό πόλεμο ( σημειώσεις για τον επόμενο πολιτικό πόλεμο – Νο2  ) .