Κλιμάκωση αυταρχισμού και πολέμου στην Τουρκία: Σύλληψη των ηγετών του HDP!

Ντεμίρτας και Γιούκσνταγ μαζί με άλλους 9 βουλευτές κρατούνται μετά την χτεσινοβραδινή επιδρομή της αστυνομίας στα σπίτια τους

| 04/11/2016

Παρότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, με την καταστολή και τις διώξεις όλων των τελευταίων μηνών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία σε επίπεδο και συμβολικό και ουσιαστικό, είναι ίσως η μεγαλύτερη κλιμάκωση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί.

Οι δύο συμπρόεδροι του HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιούκσνταγ (Selahattin Demirtas, Figen Yuksekdag) όπως και άλλοι 9 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, δέχτηκαν αιφνιδιαστικά αργά χτες το βράδυ την … “επίσκεψη” των αστυνομικών, που τους συνέλαβαν σε μια σειρά πόλεων της Τουρκίας. Ενώ, επιδρομή δέχτηκαν και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα με μέλη του HDP να διαμαρτύρονται εντόνως και να απομακρύνονται, αλλά και πορεία διαδηλωτών που προσπάθησε να τα προσεγγίσει λίγο αργότερα να ανακόπτεται από τις δυνάμεις καταστολής. Τα αποσπάσματα από τα βίντεο της επιδρομής στα κεντρικά του κόμματος στην Άγκυρα είναι χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί και της επίθεσης που βιώνει ο κουρδικός λαός και η αριστερά:

Λίγο αργότερα πολλοί ανέφεραν πως υπήρχε μπλοκάρισμα των μέσω κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) στη χώρα με την είδηση να επιβεβαιώνεται και από ξένα μέσα. Ο Demirtas πάντως πρόλαβε να τουιτάρει την παρουσία της αστυνομίας έξω από την πόρτα του και το γεγονός ότι προτίθετο να τον συλλάβουν:

Λίγες ώρες πριν, είχε γίνει γνωστό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως ορθή και επικύρωσε την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για την συμπρόεδρο Γιούκσνταγ, που την είχε καταδικάσει σε δεκάμηνη φυλάκιση με την κατηγορία της “τρομοκρατικής προπαγάνδας”. Ο λόγος; Ότι είχε παραστεί στην κηδεία στελέχους του μαοϊκού κόμματος MLKP το 2012. Τότε ακόμη η ίδια ήταν μέλος του Σoσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP), με το HDP να ιδρύεται λίγους μήνες αργότερα και το ESP να συμμετέχει στην ίδρυσή του. Οι χτεσινές συλλήψεις πάντως που αφορούν και την ίδια δεν είναι δυνατόν να σχετίζονται με αυτή την απόφαση (παρότι και αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί), όπως εξήγησε ο δικηγόρος της, Sevil Araci Bek. Αφού της σύλληψης της θα έπρεπε να προηγηθεί η διαδικασία επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο δικαστήρια και να επικυρωθεί η ποινή και ο τρόπος που θα εκτελεστεί. Η έκτιση της φυλάκισης δεν είναι συνήθως πιθανή για 10μηνες ποινές, αλλά λόγω του ότι αφορούσε τρομοκρατία θα μπορούσε να φυλακιστεί για 7,5 περίπου μήνες, δήλωνε ο Bek λίγες ώρες πριν η Γιούκσνταγ οδηγηθεί δέσμια στα κτήρια της ασφάλειας.

Οι συλληφθέντες

Οι συλληφθέντες

Το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε πάντως την είδηση των μαζικών συλλήψεων πριν λίγο κάνοντας λόγο για 11 βουλευτές του HDP που κρατούνται, ανάμεσα στους οποίους και οι δύο συμπρόεδροι. Οι υπόλοιποι βουλευτές είναι οι Sirri Sureyya Onder (επικεφαλής των επαφών του κόμματος με τον φυλακισμένο Οτσαλάν), Ziya Pir, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Mehmet Ali Aslan, Nursel Aydoğan, Gulser Yildirim, Idris Baluken (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP) και Abdullah Zeydan. Οι κατηγορίες που προβάλλονται είναι αυτές της “ανάμειξης σε τρομοκρατικές ενέργειες” και συγκεκριμένα σχέση με το PKK. Με την περιρρέουσα συζήτηση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης να φτάνει να συνδέει το HDP ακόμη και με …το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού!

Κι ενώ τα κεντρικά ΜΜΕ της γείτονος ταυτίζονται με τις δηλώσεις της κυβέρνησης μιλώντας για “αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας το βράδυ της Πέμπτης”, γίνεται γνωστό πως για άλλους τέσσερις βουλευτές έχουν εκδοθεί εντάλματα. Πρόκειται για τους Tugba Hezer, Faysal Sariyildiz, Imam Tasci και Nihat Akdogan, με τους δύο πρώτους να θεωρείται ότι μπορεί να βρίσκονται εκτός της χώρας, ενώ οι άλλοι δύο αποφεύγουν τη σύλληψη. Να θυμίσουμε ότι η βουλευτική ασυλία που ισχύει και στην Τουρκία έχει παυθεί όσον αφορά το HDP από την προηγούμενη χρονιά και πάλι σε σχέση με συζητήσεις που αφορούν την τρομοκρατία και τις σχέσεις του με το PKK (τις οποίες το HDP αρνείται). Προς το παρόν πάντως δεν αποδεικνύεται ότι ισχύουν οι φήμες που κυκλοφόρησαν πως έχουν εκδοθεί εντάλματα για ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του HDP, που αριθμεί 59 βουλευτές.

Η Κ.Ο. του HDP

Η Κ.Ο. του HDP

Πραξικόπημα του Ερντογάν

Είναι “πραξικόπημα από την πλευρά της κυβέρνησης” απαντάει το HDP και καλεί σε διεθνή αλληλεγγύη. “Εντελώς παράνομες”, χαρακτήρισε τις επιδρομές της αστυνομίας και τις συλλήψεις ο βουλευτής του HDP, Ertugrul Kurkcu, ο οποίος συμπλήρωσε πως “η κυβέρνηση Ερντογάν κατευθύνεται ολοένα και περισσότερο σε μία δικτατορία ναζιστικού τύπου”.

“Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στον φασισμό της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Mithat Sancar -επίσης βουλευτής του HDP- σε τηλεοπτικό δίκτυο, καλώντας τον κόσμο “να βγει στους δρόμους να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του”. Ήδη πάντως από χτες, λίγες ώρες μετά την είδηση για τις συλλήψεις, το Ντιγιάρμπακιρ σείστηκε από έκρηξη που φαίνεται να σχετίζεται με το PKK…

Το HDP πάντως είχε προειδοποιήσει ήδη τους προηγούμενους μήνες πως στην Τουρκία συμβαίνει “πραξικόπημα απέναντι στο πραξικόπημα” και πως στον στόχο βρίσκονται κυρίως οι Κούρδοι και οι αριστερές οργανώσεις. Ο Ντεμίρτας είχε δηλώσει μάλιστα πρόσφατα πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ίδιου του Οτσαλάν, ο οποίος είχε σημειώσει πως αν φτάναμε στο σημείο του τερματισμού και της αποτυχίας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τότε η Τουρκία θα χρειαζόταν εκ νέου μία χούντα…

Να θυμίσουμε πως στην Τουρκία ισχύει η “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” μετά το πραξικόπημα που δίνει έκτακτες νομοθετικές δυνατότητες στην κυβέρνηση παρακάμπτοντας την Βουλή και στερεί κομμάτι δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Να σημειώσουμε επίσης πως περίπου στους 100.000 υπολογίζονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, κρατικοί λειτουργοί κλπ που έχουν παυθεί ή συλληφθεί όσον αφορά κατηγορίες που σχετίζονται με το πραξικόπημα μετά τον περασμένο Ιούλη. Τα τελευταία νέα από τη γείτονα κινούνταν σε αντίστοιχο μήκος κύματος (δες ΕΔΩ και ΕΔΩ) χωρίς βέβαια να καταφέρνουν να πραγματώσουν μια τόσο έντονη κλιμάκωση όπως αυτή των τελευταίων ωρών

Σε κάθε περίπτωση πάντως με την επιχείρηση στη Μοσούλη σε εξέλιξη και το ενδιαφέρον του Ερντογάν πολύ έντονο για την τύχη του Ιράκ και την εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή (από τη μία) και με τους Κούρδους στη Συρία να κατηγορούν μόλις χτες και πάλι την Τουρκία ότι βομβαρδίζει θέσεις τους κοντά στο Αλέπο στηρίζοντας το ISIS (από την άλλη), η συγκεκριμένη κίνηση μόνο τυχαία δεν είναι. Δίνει το πιο ισχυρό μήνυμα: Το κουρδικό κράτος, η κουρδική αυτονομία εντός ή εκτός Τουρκίας είναι casus belli για την κυρίαρχη τουρκική πολιτική.

Σε αυτό το φόντο, το HDP παρά τις αποστάσεις που κρατάει από το PKK, παρά την χωρίς δισταγμούς καταδίκη του πραξικοπήματος (που ούτως ή άλλως εκτελέστηκε από εντελώς διαφορετικό τμήμα της αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε εντελώς άλλη όχθη από αυτή του κουρδικού και αριστερού κινήματος) και τέλος παρά την επιμονή του στην αναφορά και την επίκληση διεθνών οργανισμών και κανονισμών (βλ. ΕΕ και ΟΗΕ) ουσιαστικά αποκεφαλίζεται και σπρώχνεται εκτός νομιμότητας. Τα στελέχη του διώκονται, συλλαμβάνονται και διαπομπεύονται. Ο πόλεμος κλιμακώνεται και μέσα στην Τουρκία με ευθύνη του Ερντογάν. Η απάντηση του PKK από την άλλη σε κάθε περίπτωση εξαναγκάζεται στο να υπάρξει άμεση και σφοδρή. Ενώ οι δράσεις αλληλεγγύης είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση και καθήκον για κάθε άνθρωπο που νοιάζεται στοιχειωδώς για τις ελευθερίες και την δημοκρατία…

Selahattin Demirtas

Selahattin Demirtas

pkk2_0813

Αντάρτικο τμήμα του PKK