Κοιτάζοντας τα δάκρυα κάτω από ένα μικροσκόπιο

| 13/05/2014

Σε αγαπώ για το δάκρυ που δεν μπόρεσες να κρύψεις

#Τένισον Άλφρεντ

Όπως οι χιονονιφάδες και τα δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι και τα δάκρυα δεν είναι ίδια μεταξύ τους…

Μία μέρα, η Αυστραλή φωτογράφος Ρόουζ- Λυν Φίσερ αναρωτήθηκε αν τα δάκρυα τής θλίψης της ήταν διαφορετικά από τα δάκρυα της χαράς της. Έτσι, άρχισε να τα κοιτάζει διερευνητικά κάτω από ένα μικροσκόπιο.

admin-ajax 6

Τα δάκρυα της θλίψης

Μελέτησε 100 διαφορετικά δάκρυα και ανακάλυψε ότι τα βασικά δάκρυα (αυτά που παράγει ο οργανισμός μας για να υγραίνεται το μάτι) είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια! Τα δάκρυα που μας έρχονται μετά από ανεξέλεγκτο γέλιο δεν έχουν καμία σχέση με τα δάκρυα της λύπης. Όπως και η κάθε σταγόνα τού ωκεανού, έτσι και το κάθε μικροσκοπικό δάκρυ κουβαλάει μέσα του έναν μικρόκοσμο ανθρώπινης εμπειρίας. Το πρότζεκτ της Φίσερ ονομάστηκε «Τοπογραφία των δακρύων».

Η  Φίσερ δούλεψε πέντε χρόνια, αποτύπωσε και μας παρουσίασε πάνω από 100 δείγματα δακρύων  από διάφορα αίτια τα οποία εξέτασε σε μικροσκόπιο καταλήγοντας στο ότι οι μοριακές δομές των δακρύων αλλάζουν ανάλογα με τον λόγο πρόκλησής τους.

admin-ajax 5

Τα δάκρυα από κρεμμύδια

Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξή της: «Πιστεύω ότι κάθε τι που βλέπουμε στην ζωή μας είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Οπτικά. Έτσι, κάποια στιγμή αναρωτήθηκα, πώς είναι πραγματικά ένα δάκρυ από κοντά; Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Έμοιαζε με πανοραμική θέα, σαν κάτι που θα έβλεπα κοιτάζοντας πάνω από ένα αεροπλάνο».

Ο Τζόζεφ Στρόμπεργκ από το Smithsonian’s Collage of Arts and Sciences εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι δακρύων: τα βασικά, τα ανακλαστικά και τα ψυχικά (που προκαλούνται από συναισθήματα). Όλα τα δάκρυα περιέχουν οργανικές ουσίες όπως, έλαια, αντισώματα και ένζυμα και αιωρούνται μέσα στο θαλασσινό νερό. Οι διαφορετικοί τύποι δακρύων έχουν διαφορετικά μόρια. Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν πρωτεϊνούχες ορμόνες, καθώς και τον νευροδιαβιβαστή λευκίνη εγκεφαλίνη, ο οποίος είναι ένα φυσικό παυσίπονο που εκκρίνεται όταν πιεζόμαστε συναισθηματικά. Επιπλέον, τα δάκρυα κάτω από το μικροσκόπιο είναι κρυσταλλωμένα άλατα και δημιουργούν διάφορα σχήματα και μορφές. Ακόμη, λοιπόν, και τα ψυχικά δάκρυα, με την ίδια χημική σύνθεση, μπορούν να δείχνουν τελείως διαφορετικά.

admin-ajax 4

Γέλια μέχρι δακρύων

admin-ajax 3

Τα δάκρυα της ελπίδας

admin-ajax 2

Τα δάκρυα της απελευθέρωσης

Πηγή: http://www.lifebuzz.com/tears/#!MYPoj