Κούρδοι Συρίας: Ανακήρυξαν ομόσπονδη, αυτόνομη περιοχή

Την ομοσπονδιοποίηση της Συρίας απαιτούν οι Κούρδοι και άλλες εθνότητες της χώρας

| 17/03/2016

Στην ανακήρυξη ομόσπονδης περιοχής προχώρησαν χθες οι Κούρδοι της Συρίας, στα βόρεια της χώρας, εξέλιξη που συμβαίνει με φόντο το τέλος(;) των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, της εκεχειρίας στο εμφύλιο μέτωπο, αλλά και των συνεχιζόμενων επιδρομών και επιθέσεων του τουρκικού στρατού στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας αλλά και της Συρίας.

Πάνω από 30 κόμματα και 200 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούσαν Κούρδους, Αραβες, Ασσύριους, Τουρκμένους, Τσερκέζους και Αρμένιους, οι οποίοι ζουν στην βόρεια Συρία, συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ρουμεϊλάν, στην επαρχία Χάσεκε, κάτω από το σύνθημα «Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Συρία – Εγγύηση συνύπαρξης και συναδέλφωσης των λαών».

SYRIA-KURDS-CONFLICT

Σχολιάζοντας την απόφαση της συνάντησης στο κανάλι «Αλ Μαγιαντίν», ο επίσημος εκπρόσωπος για τις εξωτερικές σχέσεις της διοίκησης της Ροτζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν), Ιντρίς Ναασάν, σημείωσε, ότι οι Κούρδοι δεν έχουν «καμία αποσχιστική πρόθεση» έναντι της Συρίας και ότι οι περιοχές τους αποτελούν τμήματα της γεωγραφικής έκτασης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας. «Η Βόρεια Ομόσπονδη Περιοχή παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της Συρίας και θα αποτελεί δείγμα μιας αποκεντρωμένης, πλουραλιστικής, δημοκρατικής εξουσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κούρδοι θα ενταχθούν στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις συνομιλίες της Γενεύης.

Ο εκ των ηγετών της κουρδικής «Δημοκρατικής Ενωσης», Σαλέχ Μουσλίμ, σημείωσε, ότι αντιπροσωπεία των Κούρδων της Συρίας είναι έτοιμη να μεταβεί στην Γενεύη για να συζητήσει διάφορα ζητήματα της ομοσπονδιοποίησης, ενώ κι αυτός διαβεβαίωσε ότι δεν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας στην Μόσχα, Ρόντι Οσμάν, δήλωσε, ότι η απόφαση για ομοσπονδιοποίηση ήταν και ένα είδος απάντησης στην μη πρόσκλησή τους στις συνομιλίες της Γενεύης.

Το ομοσπονδιακό σύστημα θα δημιουργηθεί υπό τον έλεγχο των «δυνάμεων της δημοκρατικής Συρίας» και η εξουσία της περιφερειακής διοίκησης θα υπερασπίζεται να συμφέροντα όλων των εθνοτικών κοινοτήτων που ζουν στις αυτοδιοικητικές περιοχές.

Στις αρμοδιότητες αυτών των περιοχών θα περάσουν η οικονομία, η άμυνα και η ασφάλεια. Σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου, στην περιοχή θα διεξαχθούν εκλογές για την συντακτική συνέλευση, ενώ την διακυβέρνηση θα ασκεί «προεδρικό συμβούλιο».

kurds meeting

Ρωσία: «Υπόθεση του συριακού λαού»

Σε ανακοίνωσή του, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει, ότι «οποιοδήποτε ζήτημα ομοσπονδιοποίησης, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας» και «αντιτίθεται του Συντάγματος της Συρίας και του διεθνούς Δικαίου».

Προσθέτει, ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση «δεν έχει νομική ισχύ και δεν θα έχει νομικές, οικονομικές ή κοινωνικές συνέπειες, δεδομένου ότι δεν αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες και την θέληση του συριακού λαού».

Σημειώνει επίσης ότι όλα τα κοινωνικά στρώματα της Συρίας θα υπερασπίσουν την εδαφική και εθνική ενότητα της χώρας. «Το κύριο καθήκον που στέκεται σήμερα μπροστά στον λαό μας είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κάθε απόκλιση από αυτό το καθήκον αποτελεί υποστήριξη των εχθρών της Συρίας, οι οποίοι επιδιώκουν να αποδυναμώσουν και να αποτρέψουν τον γενναίο συριακό στρατό από το να διαλύσει τις εγκληματικές ομάδες και να αποκαταστήσει την σταθερότητα και την ασφάλεια σε κάθε γωνιά της χώρας».

Αντίστοιχα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ομοσπονδιοποίηση των συριακών περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι «δεν έχει νομική ισχύ».

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν στο πλαίσιο «εσωτερικό ζήτημα» της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε, ότι η ομοσπονδιοποίηση και γενικά η κρατική δομή της χώρας πρέπει να οριστεί από τον ίδιο τον συριακό λαό.

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί στην βαη μιας περιεκτικής διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες που ζουν στην επικράτεια της Συρίας, Κούρδους, σιίτες ή σουνίτες, Αλαουίτες, Δρούζους κλπ» είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά έχει προωθήσει με συνέπεια την θέση της σχετικά με την αναγκαιότητα της συμμετοχής των Κούρδων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη.

Η Ουάσιγκτον σημείωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία απόπειρα των Κούρδων της Συρίας να δημιουργήσουν αυτόνομη ομοσπονδιακή περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι, «υπήρξαμε πολύ καθαροί στο ότι δεν θα αναγνωρίσουμε αυτοδιοικητικές,, αυτόνομες περιοχές εντός της Συρίας». «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί μεταξύ τωε ενδιαφερόμενων πλευρών στην Γενεύη» και στη συνέχεια από τον ίδιο τον συριακό λαό.