Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

ΚΡΑΑΚ: Ηχητικός τσαμπουκάς με ουσία

| 18/02/2020

Ο ομώνυμος δίσκος των ΚΡΑΑΚ που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο σε βινύλιο είναι πλέον, διαθέσιμος ψηφιακά και σε CD. Έτσι μας δίνει και την αφορμή να καλύψουμε το κενό της μη παρουσίασης του στην πρώτη φάση της κυκλοφορίας του, κενό που θα ήταν αδικαιολόγητο μιας και έχουμε να κάνουμε με ένα καθόλα αξιόλογο ντεμπούτο.

Ο πρώτος δίσκος τους, με τίτλο το όνομα τους, αποτελείται από εννέα συνθέσεις και είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και κυκλοφορία. Την παραγωγή υπογράφουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τον Γιάννη Βούλγαρη και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο Ηλεκτρική Λεωφόρος και Στούντιο 9.

Οι ΚΡΑΑΚ με το ντεμπούτο τους μας δίνουν ένα πολύ δυνατό δίσκο που ακούγοντας τον κατανοείς ότι οι τέσσερις μουσικοί κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του συνέθεσαν το εκρηκτικά ακουστικό χαρακτήρα τους με βαθύτερες σκέψεις (σαν και αυτές που είναι κρυμμένες στο χώμα της σελήνης όπως λέει και το τραγούδι….) και μουσικές αισθητικές από μια πλειάδα ρευμάτων που διασχίζουν το σώμα της ροκ. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους μια ψυχεδελική kraut πανκ μπάντα, αλλά πέρα τους χαρακτηρισμούς η ουσία είναι ότι όταν ακούς το ΚΡΑΑΚ σε κεντρίζουν 3 χαρακτηριστικά του στοιχεία, η ένταση, ο ρυθμός και οι παράλληλες ηχητικές ιδέες που «ζωγραφίζουν» πάνω στο καμβά των προηγούμενων δύο στοιχείων. Για παράδειγμα ο τρόπος που λειτουργεί η τρομπέτα πάνω στο σκληρό ήχο διαμορφώνει μια λειτουργικά αισθητική αντίθεση, δίνοντας μας έναν ήχο δυνατό αλλά όχι «στεγνό», αντίστοιχα συμβαίνει και με τη χρήση του moog. Από την άλλη μεριά ακούγοντας το άλμπουμ διακρίνεις επιρροές από ελληνόφωνα σχήματα της δεκαετίας του 90, αλλά σε μια πιο ώριμα δυναμική και «πνευματική» εκδοχή.   Έτσι έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση που βγάζει ένα ηχητικό τσαμπουκά χωρίς ευκολίες και μονοτονία αλλά με ουσία και ανάλογη ένταση και τελικά ένα ισορροπημένο και καλοδουλεμένο άλμπουμ.

Οι στίχοι των ΚΡΑΑΚ είναι στην ελληνική γλώσσα, το γκρουπ αφηγείται καταστάσεις και στοιχεία της σημερινής πραγματικότητας με κοινωνικές αναφορές, αλλά μέσα από μια υπερρεαλιστική γραφή, που προκαλεί τη σκέψη για ένα βαθύτερο «διάβασμα» των στίχων.

Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον Άγγελο Κώττα σε συνεργασία με τον Σπύρο Πηλό, ενώ η γραφιστική επιμέλεια και η σχεδίαση του οπισθόφυλλου έγινε από τον A.D Visions.

Info

Οι ΚΡΑΑΚ είναι:
Άγγελος Κώττας (μέλος επίσης των Omega Ray) / Στίχοι, Τραγούδι, Μπάσο, Κιθάρα, Moog
Ντον Σταυρινός (μέλος επίσης των Meating for Business & Chickn) / Τρομπέτα, Moog, Ντέφι
Κώστας Πετρόπουλος / Κιθάρα, Φωνητικά
Αντρέας Μπικουβαράκης (μέλος επίσης των Okwaho) / Τύμπανα

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…