Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Η... διπλωματική «άνοιξη» με τον ιμπεριαλισμό

Μετά την Ουκρανία και το Ισραήλ, η κυβέρνηση «φλερτάρει» και με την «κομμουνιστοφάγο» Πολωνία

| 25/05/2016

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του Πολωνού προέδρου, Αντρέι Ντούντα, στον νόμο που απαγορεύει «κάθε αναφορά» στον κομμουνισμό στην χώρα του και η – «πρώτη φορά αριστερή» – ελληνική κυβέρνηση… «έσπευσε» να ξεκινήσει «μία νέα εποχή στις ελληνοπολωνικές σχέσεις»!

Φυσικά, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Πολωνού υπουργού Αμυνας, Αντόνι Μακιέρεβιτς, στην Ελλάδα, με την εμβάθυνση και ισχυροποίηση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας στην Πολωνία, είναι συμπτωματική. Ακόμη κι αν πρόκειται για τον πρώτο Πολωνό υπουργό Άμυνας που επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1992. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας εκκινείται «πανηγυρικώς» και αυτή η «νέα» διμερής, διπλωματική «εποχή», μόνο «συμπτωματική» δεν είναι.

Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθούμε – κάποιοι με δυσάρεστη έκπληξη, άλλοι με αμηχανία και κάποιοι άλλοι απλώς με πικρή επιβεβαίωση – το πώς είναι αδύνατον να εφαρμόζεις αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό, με τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με τον πλέον κυνικό τρόπο, χωρίς να ακολουθείς ανάλογη, αντιδραστική και επικίνδυνη πολιτική στο εξωτερικό.

Πολιτική που φτάνει στο σημείο να ρισκάρει παραδοσιακές διπλωματικές σχέσεις με λαούς που υφίστανται την ιμπεριαλιστική βία (βλ. Παλαιστίνη) ουσιαστικά «νομιμοποιώντας» την, αλλά και να εμβαθύνει διπλωματικές σχέσεις – που εγκαινιάστηκαν επί συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε – με το καθεστώς του Κιέβου, που ματοκυλά τον λαό του και έχει επίσης λάβει και εφαρμόσει ολόκληρη αντικομμουνιστική – αντισοβιετική θεσμική «γκάμα».

Ετσι, τον Μάη του 2015, η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που αποκαλυπτόταν βήμα – βήμα ο πραγματικός της ρόλος ως της πλέον κατάλληλης να τελειώσει την βρώμικη δουλειά της επιβολής των καπιταλισιτκών αναδιαρθρώσεων στον ελληνικό λαό με αφορμή την κρίση και την «διαπραγμάτευση» και σε ένα ακόμα κουρέλιασμα της προηγούμενης, αντιπολιτευτικής της θέσης για τις σχέσης της Ελλάδας με το απόλυτα αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου μετά το πραξικόπημα του «Μαϊντάν»… «φιλοξένησε» τραυματίες της ουκρανικής Εθνοφρουράς σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία.

αζοφ

Θυμίζουμε ότι δεν πρόκειται γενικώς για «στρατιωτικούς». Αν και θα ήταν επίσης πρόβλημα. Η Εθνοφρουρά συγκροτήθηκε από τις φασιστικές «μονάδες αυτοάμυνας» του Μαϊντάν, στις οποίες πρωτοστατούσε ο νεοναζιστικός «Δεξιός Τομέας». Μάλιστα, από τις πρώτες ομάδες του «Δεξιού Τομέα» που εντάχθηκαν στην Εθνοφρουρά ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι «Βίκινγκ».

Το Μάρτιο του 2014 το καθεστώς τούς νομιμοποίησε, τους χρηματοδότησε και τους ενέταξε στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου η Εθνοφρουρά πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στο Σλαβιάνσκ, ενώ το Σεπτέμβριο, ακόμη και η Διεθνής Αμνηστία απευθύνθηκε στο Κίεβο για να «μαζέψει» τα φασιστικά τάγματα καθώς και την Εθνοφρουρά που είχαν προχωρήσει σε αγριότητες εναντίον του λαού στο Ντονμπάς.

Η παραπάνω επιλογή δεν ήταν τυχαία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στις διεθνείς σχέσεις. Τον Νοέμβρη του 2015, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία της πρότασης ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τίτλο «Αγώνας ενάντια στην εξύμνηση – ηρωοποίηση του ναζισμού, νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που συμβάλλουν στην τροφοδότηση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας», ακολουθώντας πιστά, πειθήνια και αδιαμαρτύρητα την γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ψηφισμα

Φυσικά, στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση υπερψηφίζει πάντα την χρονική και θεματική επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την επιστροφή της Κριμαίας σε αυτήν, μετά από το συντριπτικό δημοψήφισμα του λαού της χερσονήσου.

Παρατεταμένη «άνοιξη» γνωρίζουν όμως και οι ελληνο – ισραηλινές σχέσεις. Το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ισραήλ τον περασμένο Γενάρη είναι χαρακτηριστικό. «Η Ελλάδα είναι αληθινός φίλος» δήλωνε περιχαρής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δίπλα στον επίσης χαμογελαστό Τσίπρα. Ηταν μάλιστα η δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δύο μήνες. Εκτός από εμπορικές, τουριστικές, ενεργειακές και λοιπές οικονομικές συμφωνίες, Ελλάδα και Ισραήλ εμβαθύνουν και την «αμυντική» τους συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση τα προωθεί με ένα κράτος, το οποίο, σύμφωνα με την οργάνωση «Defense for Children International – Palestine» (DCIP)  από το 2000 μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2015, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1.996 παιδιά της Παλαιστίνης, ενώ πλέον, μετά και τα παιδιά που σκοτώθηκαν στη συνεχιζόμενη εξέγερση, έχουν περάσει τα 2.000. Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Μάρτη, υιοθέτησε και νόμο που επιτρέπει και την φυλάκισή τους.

γαζα-παιδια3

«Αμυντική» συνεργασία συμφωνήθηκε και με το, επίσης «κομμουνιστοφάγο», πολωνικό κράτος. Μάλιστα, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να φιλοξενήσει τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «ενίσχυσης των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας». Δηλαδή, προανήγγειλε την στρατιωτική συμμετοχή της Ελλάδας στα «παιχνίδια πολέμου» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, ακριβώς δίπλα στα σύνορά της.

«Είναι κοινό συμφέρον, κοινό ενδιαφέρον και κοινός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα προβλήματα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης στα ανατολικά και νότια σύνορα!

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος σχολίασε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η «πολιτική των 360 μοιρών», δηλαδή η ενίσχυση του νοτίου τομέα της Συμμαχίας με επίκεντρο την Ελλάδα και η συνεργασία των χωρών του νότου στο βόρειο μέρος της Συμμαχίας.

Είναι προφανές, ότι εκτός από πολιτικά αμοραλιστική, αυτή η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι και επικίνδυνη, αφού εμπλέκει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό στον ιμπεριλιαστικό «χορό του θανάτου».

«Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της συμφωνίας – πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει 21 τομείς, όπως η εκπαίδευση, η διεξαγωγή ασκήσεων και η συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

»Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετασθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τα υποβρύχια 214 που διαχειρίζεται το Πολεμικό Ναυτικό στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εκπρόσωποι της Πολωνίας θα επισκεφθούν την Ελλάδα για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης η οποία χαρακτηρίσθηκε πολύ ενδιαφέρουσα από τον Πολωνό υπουργό. Ένα άλλο πεδίο συνεργασίας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

»Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση των τυπικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, σημείωσε ο κ. Καμμένος».

Τελικά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δεν ανέβηκε τυχαία πρώτος στην σκηνή να τραγουδήσει μαζί με τους άλλους υπουργούς του ΝΑΤΟ, πέρυσι, τέτοιες μέρες…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.