Λέσβος: Η απεργία των δημοσιογράφων και οι «καθυστερήσεις» της ανοχής

Όταν ο φασισμός σηκώνει κεφάλι, η σιωπή και η απραξία δεν είναι επιλογή

| 13/09/2018

Σε απεργία βρίσκονται σήμερα 13 Σεπτεμβρίου, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα ΜΜΕ της Λέσβου, διαμαρτυρόμενοι για τις κλιμακούμενες (και ατιμώρητες μέχρι στιγμής) απειλές, προπηλακισμούς και επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων του νησιού από ακροδεξιούς και φασίστες. Την απεργία προκήρυξαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου με το δεύτερο να καλεί και τους πολίτες του νησιού  «να μην υποτιμήσουν το φασιστικό αυτό φαινόμενο και να αγωνίζονται για τη προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας. Οι δημοκρατικοί πολίτες του Νησιού μας δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μια δράκα ανθρώπων του πολιτικού περιθωρίου να επιβάλουν με απειλές, εκφοβισμούς και επιθέσεις την δική τους ακραία πολιτική ατζέντα στην κοινωνία.»

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιρό στην Λέσβο, με πρόσχημα τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης χιλιάδων  προσφύγων και μεταναστών στο κολαστήριο της Μόρια, έχουν σηκώσει κεφάλι και κάνουν αισθητότατη την παρουσία τους φασιστικά ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία, εννοείται ότι, κάνουν στόχο τους αδύναμους και ποτέ τους πραγματικά υπεύθυνους ενός συστήματος που εξευτελίζει με κάθε τρόπο την ανθρώπινη ύπαρξη. Παράλληλα, τα ίδια….«στοιχεία», (που όπως όλα δείχνουν είναι πασίγνωστα σε όλους, έχουν ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις και σεβαστές θέσεις εργασίας αλλά και την ανοχή αν όχι κάλυψη πολιτικών δυνάμεων που κρίνουν ως δικαιολογημένο το μίσος και τη βία με την οποία δηλητηριάζουν την τοπική κοινωνία)  εκφοβίζουν, απειλούν ακόμη και ασκούν βία κατά όποιου δεν συμμερίζεται τις ρατσιστικές τους απόψεις (δημοσιογράφοι, ακτιβιστές κλπ.) παραμένοντας, ουσιαστικά, ατιμώρητοι. Το γεγονός ότι παραμένουν μια περιθωριακή μειοψηφία ούτε μειώνει την σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του φαινομένου ούτε δικαιολογεί την προκλητική καθυστέρηση τιμωρίας τους, ακόμη και όταν συλλαμβάνονται.

Ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι του δημοσιογράφου – ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος έχει γίνει στόχος εδώ και πολύ καιρό ύβρεων, χυδαιοτήτων αλλά και σοβαρότατων απειλών κατά της ζωής του ιδίου και της οικογένειάς του. Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, συνελήφθησαν τρεις αστυνομικοί εκ των οποίων οι δυο στα πλαίσια του αυτοφώρου και ένας στρατιωτικός, αγια εμπλοκή στη σφοδρή διαδικτυακή επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος, λίγα 24ωρα νωρίτερα με αφορμή χρονογράφημά του από το 2015, το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 16 Αυγούστου με αφορμή χρονογράφημα του δημοσιογράφου το 2015 στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «ΕΜΠΡΟΣ» που αναδημοσιεύτηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Στρατής Μπαλάσκας δέχθηκε μια πρωτοφανή διαδικτυακή επίθεση. Το χρονογράφημα αναφερόταν σε ένα μικρό υπόγειο παρεκκλήσι της Παναγιάς που βρισκόταν ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης του μεσοπολέμου και το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι γυναίκες, Μικρασιάτισες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, που δεν τους επιτρέπονταν να πάνε στις άλλες «εκτός των τειχών και «καθώς πρέπει» εκκλησίες. Το χρονογράφημα αντλούσε τις πληροφορίες του από ιστορικές πηγές και από έρευνα του ίδιου του δημοσιογράφου που ενεργά ασχολείται με θέματα τοπικής ιστορίας και ιδιαίτερα με την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο.

Ακολούθησε συντονισμένη δράση με τη οποία άρχισε να διαδίδεται διαδικτυακά ο τίτλος του άρθρου και μόνο αυτός συνοδευόμενος από σχόλια που προσέβαλαν επαγγελματικά, συκοφαντούσαν και εξύβριζαν. Καλούσαν μάλιστα και στην ηθική και φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου. Προσέβαλαν ακόμα και τη μνήμη της νεκρής μητέρας του δημοσιογράφου.

Των παραπάνω είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια σε βάρος του Στρατή Μπαλάσκα. Το απόγευμα της Κυριακής 12 Αυγούστου στην προκυμαία της Μυτιλήνης ενώ περπατούσε δέχθηκε επίθεση με ύβρεις και απειλές από τρεις αγνώστους που συμμετείχαν στην υποστολή της σημαίας στο λιμάνι της. Το γεγονός το κατήγγειλε μάλιστα στην τοπική ηγεσία της αστυνομίας. Ανήμερα της 15ης Αυγούστου καλύπτοντας δημοσιογραφικά την πυρκαγιά στο άλσος Τσαμάκια της πόλης δέχθηκε φραστική επίθεση από έτερο άτομο το οποίο την επομένη μέσω της προσωπικής σελίδας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του επιτέθηκε ξανά λεκτικά.

Πάντως δεν είναι η μόνη φορά που οι δημοσιογράφοι της Λέσβου έχουν δεχθεί επιθέσεις ενώ έκαναν τη δουλειά τους αλλά παρά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί, η Δικαιοσύνη «σπεύδει βραδέως». Και αυτό παρά το ότι αρκετοί από τους εμπλεκομένους στις επιθέσεις αυτές, είχαν ενεργότατη συμμετοχή και στα επεισόδια σε βάρος μεταναστών τον περασμένο Απρίλιο, μια υπόθεση που επίσης «σέρνεται» στη δικαιοσύνη καθώς ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Τον περασμένο Μάιο κατατέθηκε αναφορά από το τμήμα βορείου Αιγαίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) μαζί με το σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν την καταγγελλόμενη δράση, πλην όμως δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.

Όπως προαναφέρθηκε, για τη διαδικτυακή ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα, συνελήφθη και αστυνομικός στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο οποίος απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος(!), για να συνεχίσει τις απειλές και τις ύβρεις και τελικά να συλληφθεί εκ νέου μετά από 2 24ωρα και να κληθεί σε απολογία. Συνολικά κατηγορούμενοι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι τρεις αστυνομικοί και ένας υπαξιωματικός του Στρατού, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει την εμπλοκή μελών των σωμάτων ασφαλείας ανοιχτά και προκλητικά σε ενέργειες επικίνδυνες και φασιστικές, προφανώς και με τον «αέρα» της ατιμωρησίας λόγω επαγγελματικής ιδιότητας τους ως όργανα σωμάτων κρατικής καταστολής.  Το θέμα έχει φτάσει στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει εκφράσει την απερίφραστη καταδίκη του.

Το ολοένα πιο δηλητηριώδες φασίζον κλίμα αποτυπώνεται και στον βανδαλισμό, προ μερικών 24ώρων, της  προτομής του ιστορικού, αριστερού δημάρχου της Μυτιλήνης και γενικού γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΕΑΜ, Απόστολου Αποστόλου… από «αγνώστους» πάντα.  Ενώ προ ολίγων ημερών, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς μνημείο που είχε στηθεί για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο για να σωθούν. Την ευθύνη για την καταστροφή ανέλαβε η γνωστή, πλέον, ακροδεξιά οργάνωση «Κρυπτεία» με τηλέφωνο στην τοπική εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ».