Μάνα πρόσφυγας και το παιδί της νεκροί από τροχαίο(:) στο Ωραιόκαστρο

Οργή και επεισόδια στον καταυλισμό

| 17/10/2016

«Ηλεκτρισμένη» παραμένει η ατμόσφαιρα στο κέντρο «φιλοξενίας» στο πρώην εργοστάσιο «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, μετά τον θάνατο μιας 32χρονης μητέρας και του 9χρονου γιού της από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω τους έξω από τον καταυλισμό. Ένα ακόμη 12χρονο κοριτσάκι, επίσης από την Συρία όπως και οι δύο νεκροί, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το τραγικό γεγονός συνέβη χθες, περίπου στις 8.30 το βράδυ, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει την οργή των προσφύγων, οι οποίοι προπηλάκισαν τον 76χρονο οδηγό του αυτοκινήτου, βάζοντας φωτιά στο όχημά του. Ο ίδιος ο οδηγός, σύμφωνα με την αστυνομία, βρίσκεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης εναντίον των προσφύγων(!) με τα πνεύματα να ηρεμούν κάπως τα μεσάνυχτα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το αυτό που προς το παρόν παρουσιάζεται ως «τροχαίο δυστύχημα» ερευνώνται από το αρμόδιο τμήμα της τροχαίας, ενώ κλειστή ήταν το πρωί η Συμμαχική Οδός στο ύψος της δομής «Φέσσα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες πέφτουν θύματα «τροχαίων». Τον περασμένο Ιούνη, τρεις πρόσφυγες παρασύρθηκαν και τραυματίσητκαν – ευτυχώς όχι βαριά – από αυτοκίνητο κοντά στον καταυλισμό της SINATEX στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο οδηγός που παρέσυρε τους πρόσφυγες συνελήφθη από το τμήμα τροχαίας Λητής «όπου και πήγε αμέσως μετά το συμβάν ώστε ν’ αναφέρει το περιστατικό και αφού σχηματίσθηκε δικογραφία από τον εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος».

Ωστόσο, στην περίπτωση του Ιουνίου, θύματα και αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν έναν οδηγό που έστρεψε το αυτοκίνητό του προς την άκρη του δρόμου όπου στέκονταν οι πρόσφυγες, τους χτύπησε, φρέναρε λίγο πιο πέρα, βγήκε από το αυτοκίνητο, στράφηκε προς τα θύματά του και έκανε τη γνωστή χυδαία χειρονομία με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του συνοδεύοντάς την με πολλά “fuck you!” και άλλες παρόμοιες εκφράσεις. Κατόπιν μπήκε ξανά στο αυτοκίνητό του κι έφυγε αφήνοντας αβοήθητους τους τρεις τραυματίες…