Μια απόφαση από πολύ σκοτεινές εποχές

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές και συμμετοχής σε διαδηλώσεις για τους 3 συλληφθέντες στην ΑΣΟΕΕ

| 17/07/2020

Ξεπερνά κατά πολύ τα όποια σουρεαλιστικά σενάρια η απόφαση του ανακριτή για τους τρεις που συνελήφθησαν στο ύψος της ΑΣΟΕΕ ενώ αποχωρούσαν από την αντιφασιστική συγκέντρωση της Τετάρτης 15 Ιουλίου. Μετά την απολογία του, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι οποίοι είναι οι εξής: Τους απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και απαγορεύεται να έχουν παρουσία στην περιοχή των Εξαρχείων και μεταξύ ΑΣΟΕΕ και Νομικής! Επίσης τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και έχουν την υποχρέωση να εμφανίζονται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Πρόκειται για πρωτοφανείς απαγορεύσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα τελευταία πολλά χρόνια, και είναι προφανές ότι εντάσσονται στο κλίμα ποινικοποίησης, ουσιαστικά, του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδηλώσεις που «φέρνει στην κανονικότητα» το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, εν μέσω και πάλι αστυνομικής καταστολής, ξυλοδαρμών διαδηλωτών και συλλήψεων, την περασμένη Πέμπτη 9 Ιουλίου. Οι 3 συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε κακουργηματικό βαθμό για ρίψη πετρών και αντικειμενικών προς τους αστυνομικούς και για κατοχή εκρηκτικής ύλης, αν και υπάρχει οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες) που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί και έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων και αποδεικνύει ότι δέχτηκαν επίθεση εντελώς απρόκλητα ενώ αποχωρούσαν χωρίς να συμβαίνει τίποτε στο συγκεκριμένο σημείο, αποδεικνύει ότι ξυλοκοπήθηκαν άγρια από άνδρες της ομάδας Δράση και έχει αποτυπωθεί (ευτυχώς) από το φακό η προσπάθεια να τους φορτώσουν και κατοχή μολότοφ κλπ.

Η ύπαρξη μάλιστα του οπτικού αυτού υλικού ανάγκασε, όπως καταγγέλλει η αδελφή του ενός συλληφθέντα του Αλέξανδρου Τιτικώβ, Δανάη, να αλλάξουν οι καταθέσεις των εμπλεκόμενων αστυνομικών. «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τα παιδιά κατηγορούνται για κακουργήματα τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία βάση και λογική, όπως φυσικά και σε αυτά που λένε με τη μολότοφ. Στην πρώτη τους κατάθεση το βράδυ της Τετάρτης είχαν γράψει ότι τα παιδιά είχαν πάνω τους τη μολότοφ. Μετά, όμως, την άλλαξαν, προφανώς γιατί κοινοποιήθηκε το βίντεο που δείχνει τι έγινε και έγραψαν ότι η μολότοφ απλά βρέθηκε στον χώρο όπου έγινε η σύλληψη» ανέφερε όπως γράφει δημοσίευμα στο news247.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της ανάκρισης στο news247, η δικηγόρος, Αντωνία Λεγάκη, εκπρόσωπος των δύο καλλιτεχνών, (του Αλέξανδρου Τιτικώβ και του Θωμά Λάλου) «είναι πρωτοφανής η απόφαση, για παράδειγμα το ένα παιδί εργάζεται στα Εξάρχεια. Έρχεται σε αντίθεση, όχι μόνο με τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και με τη συνταγματικά προβλεπόμενη ευθύνη της Δικαιοσύνης, η οποία εκ του Συντάγματος οφείλει να τα εγγυάται όταν η εκτελεστική εξουσία τα παραβιαζει. Σήμερα, η Δικαιοσύνη, συντασσόμενη απολύτως με την κυβέρνηση, καταργεί ανερυθρίαστα ένα δικαίωμα που κέρδισε ο λαός μας με αίμα και μετά γράφτηκε στο Σύνταγμα ως ανώτατος νόμος. Όλη η Ελλάδα πλέον γνωρίζει μέσα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, την αθωότητα των κατηγορουμένων και την ενοχή της Αστυνομίας. Αλλά για άλλη μια φορά η Δικαιοσύνη ήταν τυφλή μπροστά στα βίντεο αλλά όχι κουφή μπροστά στα κελεύσματα της κυβέρνησης».
Αν μη τι άλλο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι δεν προκαλεί καμία αντίδραση ούτε από πλευράς Δικαιοσύνης ούτε από πλευράς Αστυνομίας το οπτικό υλικό που αποδεικνύει και το αναίτιο της επίθεσης που δέχθηκαν οι τρεις αλλά και τις απόπειρες μεθόδευσης σε βάρος, αλλά αντίθετα «τιμωρούνται» με περιορισμό, πρακτικώς, ελεύθερων μετακινήσεων!  Σίγουρα, πρόκειται για απόφαση που συνάδει ως προς το ύφος και το κλίμα της επίθεσης του Κ. Μπογδάνου κατά της δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων Ελευθερίας Κουμάντου την οποία εγκαλεί για «μεροληπτικό και απαράδεκτο ρεπορτάζ» με αφορμή τις προσωπικές της αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με θέμα τα όσα συνέβησαν στην πλ. Βικτωρίας την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Ο σταθμός εξέδωσε μετά από αρκετές ώρες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι του «έχουν ελευθερία λόγου και καλύπτουν τα γεγονότα, όπως εκείνοι κρίνουν, με γνώμονα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεοντολογία. Ο σταθμός ποτέ δεν λογόκρινε κανένα δημοσιογράφο και αυτό τον διακρίνει διαχρονικά από τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, αυτονόητο είναι ότι δεν εκπροσωπεί ο εργαζόμενος-δημοσιογράφος ολόκληρο το Μέσο στο οποίο εργάζεται».  Μια απάντηση που αν και ευτυχώς θέτει το ζήτημα της μη λογοκρισίας, πρακτικά δεν υπερασπίζει την εμπειρία και την ακεραιότητα, κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον, της δημοσιογράφου, και κυρίως δεν θέτει κανένα όριο στον Κ. Μπογδάνο ο οποίος εγκαλεί τη διοίκηση του σταθμού, δλδ το Δήμαρχο Αθηναίων, γιατί δεν ελέγχει και δεν λογοκρίνει αναρτήσεις της δημοσιογράφου στα προσωπικά της κοινωνικά δίκτυα! Εκτός του χώρου δουλειάς της με απλά λόγια, σε ένα πλαίσιο, μάλλον, γενικότερου ελέγχου και ποινικοποίησης της άποψης και της σκέψης…
Μια τελευταία πινελιά στο σκηνικό που εμφανέστατα διαμορφώνεται είναι η ανακοίνωση καταγγελία της ΕΦΕ για προπηλακισμούς φωτορεπόρτερ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της ίδιας διαδήλωσης.