Μια περιβαλλοντολογική καταστροφή περιμένει να συμβεί στο Αιγαίο

Νέο ναυάγιο δεξαμενόπλοιου θέτει σε κίνδυνο την περιοχή του Σαρωνικού

| 10/09/2017

Mια νέα περιβαλλοντολογική καταστροφή περιμένει απλά να επιβεβαιωθεί στον Σαρωνικό κόλπο, μετά το, ανεξήγητο μέχρι αυτήν την ώρα, ναυάγιο του δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, χθες το βράδυ. Μικρές πετραιοκηλίδες έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το βυθισμένο πλοίο.

Το πλήρωμα, μόλις δύο άτομα, κατάφερε να διασωθεί επιβιβαζόμενο σε ένα μικρό πλεούμενο μεταφοράς πληρωμάτων (λάντζα) που βρισκόταν στην περιοχή. Προς το παρόν, η ακριβής ποσότητα καυσίμων που μετέφερε το πλοίο δεν έχει γίνει γνωστή. Το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά δηλώνει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης ρύπανσης, ενώ στο σημείο βρίσκεται ήδη πλωτό του λιμενικού και ρυμουλκό.

Το δεξαμενόπλοιο ήταν κατασκευασμένο το 1972, και συνολικής χωρητικότητας 3.205 τόνων. Είχε ολικό μήκος 92,3 μέτρα και πλάτος 13,7.

Ωστόσο η περίπτωση του Αγία Ζώνη ΙΙ δεν είναι η μόνη. Το τελευταίο διάστημα ο περιβαλλοντολογικός κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα του Αιγαίου έχει αυξηθεί δυσανάλογα με τις δυνατότητες προστασίας του, δεδομένων των μνημονιακών περικοπών αλλά και της γενικότερης αδιαφορίας για το ζήτημα.

Ενδεικτικά, ύπαρξη διάσπαρτων πετρελαιοειδών, σε έκταση περίπου 100 και 200 μέτρων και σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων από την ακτή, διαπιστώθηκε την Παρασκευή 8η Σεπτεμβρίου βορειοδυτικά της νήσου Θηρασιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ, η Λιμενική Αρχή Θήρας πραγματοποίησε δειγματοληψία από τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, ενώ με τη συνδρομή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ξεκίνησαν οι εργασίες απορρύπανσης και περισυλλογής, εν τέλει το έργο δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμαελληνική ακτοφυλακή, διερευνάται το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη θαλάσσια ρύπανση να έχει προκληθεί από το περιστατικό προσάραξης στην Ίο του ΕΓ-ΟΓ πλοίου «Blue Star Patmos».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το tvxs