«Μικρές ζούγκλες του Καλαί»... παντού

Η επιχείρηση εκκένωσης της προσφυγικής παραγκούπολης απλώς θα διασπείρει την απελπισία

| 24/10/2016

Σε μεγάλη «στρατιωτική» επιχείρηση παραπέμπει η εκκένωση του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί της Γαλλίας, γνωστού και ως «ζούγκλα του Καλαί», που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί σήμερα.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία και το ΑΠΕ, στην εκκένωση εμπλέκονται επισήμως 1.250 αστυνομικοί, με τους πρόσφυγες να έχουν συγκεντρωθεί από τις 6 το πρωί σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να επιβιβασθούν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στα κέντρα υποδοχής εγκατεσπαρμένα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

«Η τεράστια αυτή επιχείρηση παρουσιάζεται ως “ανθρωπιστικού” χαρακτήρα από τη γαλλική κυβέρνηση» αναφέρει το ΑΠΕ, αν και στην πραγματικότητα, συμπληρώνουμε εμείς, σχετίζεται άμεσα με την κυρίαρχη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για καταστολή εκείνων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δεν είναι «ανεκτές» με βάση τα συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια αγοραίας ανάπτυξης.

Ακριβώς αυτή η απάνθρωπη, στην ουσία της, πολιτική – η οποία χαρακτηρίζεται καταρχήν από το σφράγισμα των συνόρων στους απελπισμένους – επέτρεψε την δημιουργία και την γιγάντωση της παραγκούπολης στο Καλαί, από πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται επί το πλείστον από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία και προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία, πληρώνοντας, ενίοτε, με την ζωή τους τα κλειστά σύνορα.

Ωστόσο, παρά το κλίμα «ευφορίας» που προσπαθεί να δημιουργήσει η γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, η Deutsche Welle σημειώνει ότι «ήδη υπολογίζονται στις 2.000 οι μετανάστες που αρνούνται κατηγορηματικά να μετακινηθούν από το Καλαί στα κέντρα υποδοχής». «Βασική διέξοδος για πολλούς παραμένει πάντα το Παρίσι, όπου βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τις γραμμές του μετρό παρά τις διαρκείς προσπάθειες της αστυνομίας να τους διασκορπίσει. Το κλείσιμο της “ζούγκλας του Καλαί” θα γεννήσει μικρές ζούγκλες παντού, λένε όσοι φωνάζουν για μια πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη».