Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Μουσικά ξεσπάσματα, πανκ ψυχεδέλειες και πνευματώδεις ακροάσεις

| 04/02/2020

Η Inner Ear μας έχει συνηθίσει σε κυκλοφορίες, που για να υποστηριχτούν,  χρειάζονται τόλμη και ανοιχτό πνευματικό και μουσικό ορίζοντα. Μια δισκογραφική ετικέτα που δεν διστάζει, το αντίθετο είναι σαν να επιδιώκει, να αναδεικνύει σχήματα και παραγωγές που επιχειρούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό και σε επίπεδο επιτυχίας, να πειραματιστούν να δοκιμάσουν όρια, συμβάσεις, επιρροές και προσανατολισμούς. Για αυτό είναι και μια από τις αγαπημένες ετικέτες αυτής εδώ της στήλης. Αυτή τη φορά έχουμε τρεις διαφορετικούς δίσκους που κινούνται σε αυτό το πνεύμα.

Stavros GasparatosRage Park

Ο Σταύρος Γασπαράτος είναι συνθέτης και sound artist. Εκτός από τα προσωπικά του έργα συνθέτει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον χορό.

Από το 2000 έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 100 παραγωγές,  συνεργαζόμενος με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς – φορείς (Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θέατρο του Νέου Κόσμου Ryerson Theatre School – Toronto, Mime Festival – London, Dock 11, Ballhaus NS – Berlin, De Wagg – Amsterdam, Macau C.C. – China, Paris Villette, EMPAC – N.Y., Dallas Opera , BAM – New York Onassis CC NY, The Watermill Center – NY, The Glass House – NY, Documenta14 – Kassel, Remai Modern, Canada κ.ά.)

Το Rage Park  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2018 στο Φεστιβάλ Αθηνών και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε σε δίσκο. Η ηχογράφηση των 7 ορχηστρικών κομματιών έγινε ζωντανά στο Venue B τον Ιούλιο του 2018 με τη συμμετοχή των μουσικών: Αναστάσης Μυσιρλής (τσέλο), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Περικλής Τιμπλαλέξης (βιολί), Πάνος Τσίγκος (πιάνο, electronics), Σταύρος Γασπαράτος (πιάνο, κρουστά, electronics).  To artwork του album είναι βασισμένο στο έργο Spiked-Wire Frieze του εικαστικού Νίκου Σεπετζόγλου.  Αφετηρία του έργου είναι η συσσώρευση οργής και η ανάγκη εξωτερίκευσης της ως τρόπο λύτρωσης. Κρίνοντας από τις συνθήκες ζωής των τελευταίων χρόνων κατανοεί κανείς ότι ο Γασπαράτος έχει χτυπήσει μια ευαίσθητη φλέβα για τη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται πολλοί άνθρωποι… Το Rage Park ακούγεται σαν ένα σάουντρακ δυστοπικής ταινίας κοινωνικής φαντασίας ή σαν μια ηχητική περιγραφή της βίαιης αστικής καθημερινότητας. Η απόπειρα του να κινηθεί στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την ηρεμία από την οργή και να προσκαλέσει το κοινό να ζήσει αυτή την εμπειρία εκτόνωσης και ελευθερίας διαμορφώνει έναν ήχο «ασανσέρ» μεταξύ λυρισμού και επιθετικού θορύβου, μιας dark ambient και industrial αισθητικής που διαλέγεται με την υφή του ορχηστρικού ήχου, χαρακτηριστικό το Black Out. Ακούγοντας το, χωρίς να σου πει κάποιος τι, είναι φαντάζεσαι το Aphex Twin στο ίδιο στούντιο με μουσικούς της 7Κ! Records.

To album κυκλοφορεί σε αριθμημένη έκδοση βινυλίου, cd και digital album.

www.stavrosgasparatos.com

Dury Dava – Dury Dava 

Οι Dury Dava είναι μια πενταμελής μπάντα, συγκροτημένη στην Αθήνα από το 2015.

Η μουσική τους αντλεί έμπνευση από τον ψυχεδελικό ήχο του 60’, το γερμανικό krautrock, τις μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Mεσογείου, την αμεσότητα του πανκ και από τον ήχο ελληνικών ροκ συγκροτημάτων της δεκαετίας του 70.  Ο πρώτος δίσκος των Dury Dava, με τίτλο το όνομα τους, ηχογραφήθηκε live το φθινόπωρο του 2018 στο Hobart Phase, δηλαδή στο μουχλιασμένο ημιυπόγειο όπου πρωτοσυγκροτήθηκε η μπάντα το 2015. Κατά κάποιον τρόπο ο δίσκος αυτός εκπροσωπεί αυτήν την ένωση, φέρνοντας στον κόσμο δέκα συνθέσεις συνολικής διάρκειας εβδομήντα λεπτών.

Τα κομμάτια διαφέρουν μεταξύ τους σε διάρκεια και διάθεση, καταλήγουν, όμως, να συγκροτούν ένα ενιαίο και επεισοδιακό μουσικό αποτέλεσμα, θα έλεγα βέβαια ότι κάποιες στιγμές τα φωνητικά θα έπρεπε να είναι λιγότερο «φωνακλάδικα». Το τζαμάρισμα και η απελευθέρωση ως state of mind της μπάντας οδηγεί ορισμένες φορές σε εκρηκτικά αποτελέσματα, όπως στο «Τρίπτυχο» για παράδειγμα, αν και νομίζω ότι το κατεξοχήν κομμάτι που πρέπει να ακούσει κάποιος από τους Dury Dava είναι το  «Σατανά», το οποίο παρά την σχεδόν εννιάλεπτη διάρκεια του έχει αρκετές και διαφορετικές ιδέες στην εξέλιξη του για να κρατά το ενδιαφέρον του ακροατή. Παρεμπιπτόντως και παρά τα χρόνια που έχουν περάσει ο «Μπάλος» του Σαββόπουλου συνεχίζει να επιδρά και σε τωρινά μουσικά σχήματα και στη προκειμένη περίπτωση των Dury Dava.

Ένα άλλο θέμα με τους Dury Dava είναι οι στίχοι και τα θέματα. Τι να πει κανείς για τον ερωτισμό του «Ζούπα» ή για το «η φάση είναι στο βουνό» του «Αταξία»….

Dury Dava:

Γιωργής Καρράς (ηλεκτρική κιθάρα, dilruba)

Ηλίας Λιβιεράτος (τύμπανα, κρουστά)

Δημήτρης Μαντζαβίνος (φωνητικά, ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι)

Κάρολος Μπεράχας (μπάσο, πλήκτρα, synth)

Δημήτρης Πρόκος (κλαρινέτο, νέυ, synth)

Κυκλοφορεί σε διπλό LP και digital album από το προηγούμενο Μάιο.

 https://www.facebook.com/durydava/

CHICKNBel Esprit

Οι CHICKN με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν το τρίτο τους album με τίτλο “Bel Esprit” που κυκλοφορεί σε LP, CD και Digital album από τις 18 του Οκτώβρη που μας πέρασε και παρτάρουν…..

Ναι καλά διαβάσατε παρτάρουν, γιατί  τo “Bel Esprit”  είναι ένα acid pop album 33 λεπτών που περιέχει 9 τραγούδια σε τελείως διαφορετική λογική από ότι θα περίμενε κανείς από τους Chicκn. Από την άλλη βέβαια γιατί να περιμένει κανείς κάτι συγκεκριμένο από αυτό το γκρουπ, δεν έχουνε δείξει και καμιά επιμονή σε ένα στυλ τέλος πάντων. Οι Chickn λοιπόν είναι σαν να ζήλεψαν τη δόξα των B-52’s και έβαλαν στοίχημα με τον εαυτό τους αν μπορούν να κάνουν και κάτι τέτοιο. Στο άλμπουμ τους αυτό θα ακούσει κανείς μέχρι και soul jazz (Candle Fly).

To Bel Esprit ηχογραφήθηκε από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2019 με ηχολήπτες τον Νίκο Τριανταφύλλου και τον Ηρακλή Βλαχάκη σε παραγωγή Άγγελου Κράλλη και CHICKN.  Το γκρουπ με το δίσκο αυτό επιχειρεί να μιλήσει για ιστορίες αγάπης διαθέσιμες προς ψηλάφηση, να τραγουδήσει αλλόκοτα λόγια και κοσμικούς σκοπούς, να παίξει διαστημικά grooves και τροπικά vibes. Ωστόσο δεν μπορώ να πω ότι με κέρδισε συνολικά ως άκουσμα, αν και τα She’ ll be apples και Die to make a living (repsise) για διαφορετικούς λόγους το καθένα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον από τη πρώτη τους ακρόαση.

Σε κάθε περίπτωση η μπάντα μας παρακαλεί να ακούσουμε το τo “Bel Esprit” δυνατά σε stereo!

https://www.facebook.com/chickntribe/

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…