Νέα δολοφονία Αφροαμερικανού και αηδιαστικό βίντεο μίσους σε πάρτυ αστυνομικών.

Η χρονιά κλείνει με τον κύκλο του αίματος και της αστυνομικής βίας να διευρύνεται στις ΗΠΑ.

| 24/12/2014

Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Antonio Martin, αργά το βράδυ της Τρίτης στο Berkeley, κοντά στο Ferguson. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο αστυνομικός που πυροβόλησε ισχυρίζεται ότι ο νεαρός τον σημάδεψε με όπλο.

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι ο κύκλος αίματος που έχει ανοίξει η αστυνομία με νεαρούς αφροαμερικανούς, παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις που δεν έχουν σταματήσει επί της ουσίας τους τελευταίους μήνες.

Και πάλι (αυτή την φορά “με γιορτινή διάθεση”) η αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό, αφού ο νεαρός απείλησε τη ζωή του αστυνομικού. Μαλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου ο νεκρός Μάρτιν φέρεται -σύμφωνα με τα λεγόμενα των αστυνομικών να προτάσσει το όπλο του. Η μητέρα του όμως κατήγγειλε ότι ο γιος της βρισκόταν εκεί με την κοπέλα του και ότι δεν είχε όπλο ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο βίντεο που η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δεν υπάρχουν οι τελευταίες σκηνές με τους πυροβολισμούς. Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι “το βίντεο συνεχίζεται”…

Στο σημείο πέρα από την οικογένεια του Antonio έσπευσαν και αγανακτισμένοι διαδηλωτές ενώ δεν άργησαν να ξεκινήσουν επεισόδια με την αστυνομία που απάντησε με δακρυγόνα και συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι ο Antonio έμενε για αρκετή ώρα αβοήθητος ενώ ανέπνεε ακόμη. Για αρκετή ώρα η αστυνομία δεν επέτρεπε ούτε ιατρική βοήθεια ούτε κάποιον άλλο να πλησιάσει ενώ σε απόσταση αναπνοής βρισκόταν η μητέρα του στην οποία επίσης δεν επιτράπηκε η πρόσβαση.

Προκλήσεις και αηδιαστικό βίντεο σε πάρτυ αστυνομικών:

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν τα περιστατικά ανατριχιαστικής έκφρασης μίσους και προκλητικής συμπεριφοράς όσον αφορά τις δολοφονίες που προηγήθηκαν. Ένα βίντεο ανέβηκε στο ίντερνετ όπου σε πάρτυ αστυνομικών στο Λος Άντζελες ακούγεται διασκευή τραγουδιού όπου ο τραγουδιστής κάνει πλάκα με τον θάνατο του Michael Brown στο Ferguson:

Οι στίχοι είναι πραγματικά αηδιαστικοί και γεμάτοι μίσος, αφού αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα τα εξής: Ο Michael Brown είναι πιο νεκρός για από νεκρό σκυλί του δρόμου. (…) Πήρε το μάθημά του αφού έμπλεξε με ένα σκληρό αστυνομικό (…) τώρα μοιάζει ο Michael με ελβετικό τυρί (…) και το μυαλό του χύθηκε στο έδαφος”… Η αστυνομία του Λος Άντζελες υποτίθεται ότι διέταξε εσωτερική έρευνα για το γεγονός.

Λίγες μέρες πριν φωτογραφίες τους δημοσίευσαν αστυνομικοί στη Νέα Υόρκη, όπου διακρίνονται περήφανοι να φοράνε μπλουζάκια που κοροιδεύουν το σύνθημα των διαδηλώσεων (‘Ι can’t breathe”) που ξέσπασαν με τον θάνατο ενός ακόμη αφροαμερικανού στις ΗΠΑ του Eric Garner ο οποίος λίγο πριν ξεψυχήσει φώναζε “δεν μπορώ να αναπνεύσω’. Οι αστυνομικοί ποζάρουν γελώντας και φορούν μπλούζες  που γράφουν “εγώ μπορώ να αναπνεύσω”:

allcopsarebastards toperiodiko

– Δείτε το βίντεο της αστυνομίας για την τελευταία δολοφονία του Antonio Martin:

Βίντεο με την μητέρα του 18χρονου και οργισμένους διαδηλωτές:

 

– Δείτε το hashtag twitter που αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με την δολοφονία του Antonio Martin:

Διαβάστε επίσης άρθρα από το αφιέρωμα του ToPeriodiko.gr για τα γεγονότα με τις δολοφονίες αφροαμερικανών και τις αντδράσεις στις ΗΠΑ:

– Αφιέρωμα : Ferguson