ΝΑΤΟ: Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση

Υψηλότερη κατάσταση επιφυλακής για εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικούς

| 07/11/2016

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να τεθούν σε υψηλότερη κατάσταση επιφυλακής εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Ρωσία, ανέφερε ο επικεφαλής της συμμαχίας, Γιαν Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των βρετανικών «The Times».

Αν και το δημοσίευμα δεν αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, ωστόσο, ο σερ Ανταμ Τόμσον, απερχόμενος μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι ο στόχος είναι να επιταχυνθεί ο χρόνος αντίδρασης 300.000 στρατιωτικών, από τις 180 μέρες που είναι σήμερα, μέχρι τους δύο μήνες το ανώτερο.

Τα εν λόγω ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα θα χρησιμεύσουν σε ένα δεύτερο επίπεδο σε σχέση με τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν σε σχηματισμούς μάχης μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Ο Τόμσον διαβεβαίωσε ότι όλες οι «σύμμαχες» χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην καθιέρωση αυτού του μέτρου. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, δεν έχουν κατανοήσει πλήρως όλες οι χώρες της «συμμαχίας» «πόσο δύσκολο και ακριβό είναι να το πράξουν».

Για να δικαιολογήσει αυτήν την ταχεία ανάπτυξη των κύριων δυνάμεων του ΝΑΤΟ – στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Φεβρουαρίου – ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «η Ρωσία επί χρόνια οικοδομεί την στρατιωτική της δύναμη». «Απαντάμε σε αυτό με την πιο αποφασιστική συλλογική άμυνα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε στους «The Times» ο Στόλτενμπεργκ.