Ντοκιμαντέρ: «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!»

Μια φιλμική καταγραφή της συγκλονιστικής εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

| 23/03/2016

Συγκλονιστικές στιγμές από την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας φέρνει στο παρόν, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Νούλα, «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!», το οποίο κάνει επίσημη πρεμιέρα αύριο Πέμπτη, 24 Μάρτη, 8 μμ, στην «Αλκυονίδα», από την «New Star».

Η ταινία καταγράφει τα γεγονότα από τη μεγάλη μάχη της Φλώρινας και τις τελευταίες αιματοβαμμένες μάχες για την ανακατάληψη του Γράμμου, μέχρι τις τελευταίες μάχες τον Αύγουστο του ’49 και την επίθεση του μοναρχοφασιστικού στρατού στο Βίτσι (ύψωμα Λέ­σιτς) και τον Γράμμο, μέσα από την διήγηση του Κιλκισιώτη αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Ηλία Μεταλλίδη.

δσε-μεταλλιδης

Αυτά τα γενονότα, ιστορικά καταγραμμένα σε διάφορα ντοκουμέντα, αποδίδονται από τον βετεράνο αντάρτη μέσα από βιωμένη ιστορία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Μεταλλίδης δε μιλάει για τον εαυτό του, αλλά για τους αγώνες του κινήματος που υπηρέτησε, και γι αυτό συνήθως χρησιμοποιεί το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Νούλας, όραμα και επιδίωξή του για τον ντοκιμαντέρ είναι  να συμβάλλει ως ακόμη ένα τεκμήριο στην διάσωση της συλλογικής μνήμης καθώς σύμφωνα με τον ίδιο: «Το πώς στέκεται ένα – ατομικό ή συλλογικό – υποκείμενο απέναντι στο παρελθόν του δείχνει το βαθμό αυτοσυνείδησής του. Αν ξεχνά, θέλει να ξεχνά, δε θέλει να θυμάται, δε θέλει να βλέπει το δρόμο που διένυσε, δεν έχει την ωριμότητα να θέλει να χαράξει δρόμο. Αν αυτό ισχύει για το παρελθόν, αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, όταν η Ιστορία είναι ζώσα και μάλιστα οι φορείς της βρίσκονται στη ζωή. Και την πραγματική τιμή την ορίσαμε προηγουμένως και τη διαχωρίσαμε από μυθολογίες και υμνολογίες» .

Στα 92 χρόνια του σήμερα ο Ηλίας Μεταλλίδης, θα βρίσκεται κοντά μας μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Νούλα, για να μας μιλήσει για τις πιο δύσκολες αλλά και ηρωικές φάσεις της συμμετοχής του στον Εμφύλιο πόλεμο, μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ.

Σημείωμα από τον σκηνοθέτη Νίκο Νούλα:

«(….) Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε για να τιμήσουμε έναν αγωνιστή της Αριστεράς, που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Θα θέλαμε όμως να αποτελέσει και μια συμβολή στο άνοιγμα της συζήτησης γύρω από την ιστορία του εμφυλίου πολέμου, της δεκαετίας του ’40-’50, και ευρύτερα γύρω από την ιστορία του αριστερού κινήματος (…)»

δσε1

Σύνοψη

«Νύχτα, παραμονές Χριστουγέννων του 1948. Ένα τμήμα επίλεκτων ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από την Κ. και Α. Μακεδονία και τη Θράκη μετακινείται με τελικό προορισμό την Πρέσπα. Εκεί, στο χωρίο Λαιμός, είναι εγκατεστημένη η Σχολή Αξιωματικών Γενικού Αρχηγείου. Σκοπός της μετακίνησης είναι η επάνδρωση της ΣΤ΄ σειράς και, μέσα από τη μαθητεία στην πράξη, η ανάδειξη νέων αξιωματικών. Ένας νεαρός, ο Ηλίας Μεταλλίδης, έχει δυόμισι χρόνια να δει τους δικούς του και την κοπελιά του, τη Μαρίκα. Ενώ η φάλαγγα των ανταρτών βρίσκεται στα χωριά του κάμπου του Κιλκίς και σχετικά κοντά στο χωράφι της οικογένειας του Μεταλλίδη, ο νεαρός παρακαλάει επίμονα, και εν τέλει καταφέρνει να πείσει τον υπεύθυνο του τμήματος να του επιτρέψει να αποκοπεί προσωρινά από το τμήμα για να πάει στο χωράφι. Τρέχει, φορτωμένος το όπλο, τα εφόδια και την ποντιακή λύρα του. Φτάνει στο χωράφι, γράφει ένα σημείωμα, το διπλώνει, το βάζει πάνω στο μοναδικό δέντρο του χωραφιού και πάνω από το σημείωμα αποθέτει μια μεγάλη πέτρα. Η πέτρα αυτή θα προστάτευε το γράμμα και θα τραβούσε την προσοχή των συγγενών. Το γεμάτο έρωτα, αγάπη και επαναστατική φλόγα σημείωμα κατέληγε ως εξής:  «ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!».

Η ομάδα δημιουργίας:

Νίκος Νούλας (σενάριο/σκηνοθεσία)

Μίτσος Γκάζης (τεχνική επιμέλεια/μοντάζ)

Τάσος Γκούβας (μοντάζ/ σπικάζ/ υπότιτλοι)

Αθηνά Τέσκου (σπικάζ)

Πέτρος Βραμπάκης (εικονοληψία)

Στέργιος Θεοδωρίδης (μουσική επιμέλεια)

Η είσοδος στην αυριανή πρεμιέρα είναι δωρεάν. Τις υπόλοιπες μέρες, γενική είσοδος 5 ευρώ.